Olej z amarantusa - nawilża i pielęgnuje. Właściwości i zastosowanie kosmetyczne

2017-07-04 14:31 Ewa Kamińska

Olej z amarantusa wykorzystywany jest w pielęgnacji każdego typu cery. Doskonale nawilża, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie ran, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Działa odżywczo na skórę, jest uniwersalny i można z niego korzystać również w kuchni. Dowiedz się, jakie właściwości ma olej z amarantusa. Jak go stosować w codziennej pielęgnacji?

Olej z amarantusa pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion rośliny. Amarantus, nazywany w Polsce szarłatem, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, która znana była starożytnym cywilizacjom Ameryki Południowej od tysięcy lat. Ma wyjątkowe właściwości odżywcze, jak i zastosowanie w kosmetyce.

Olej może być dodatkiem do potraw. Polecane jest spożywanie jednej łyżki dziennie podczas posiłku.

Olej z amarantusa ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności zaś kwasu linolowego (48,2%). Nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za procesy regeneracji skóry, zaś kwas linolowy przyczynia się do utrzymania właściwego nawilżenia skóry oraz jest budulcem cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Olej cechuje się również wysoką zawartością skwalenu (od 7%), który naturalnie występuje w ciele człowieka i pełni w nim wiele istotnych funkcji.

Olej należy stosować wyłącznie na zimno.

Jest składnikiem sebum, które tworzy warstwę ochronną skóry, zabezpieczając ją przed bakteriami, grzybami, wirusami i promieniowaniem UV. Zapewnia jej miękkość, elastyczność i nawilżenie. Jest przeciwutleniaczem, zmniejsza opuchlizny, przyspiesza gojenie ran, łagodzi stany zapalne oraz reguluje parowanie wody. Zawarte w oleju tokotrienole (naturalna witamina E) chronią skórę przed promieniowaniem UV, mają również działanie antyalergiczne i przeciwzapalne.

Właściwości oleju z amarantusa

  • przyczynia się do regeneracji, odżywienia i wzmocnienia naskórka,
  • przeciwdziała utracie wody i tym samym utrzymuje poziom nawilżenia skóry,
  • natłuszcza, jednocześnie poprawiając elastyczność i miękkość skóry,
  • jest antyoksydantem – chroni przed wpływem promieniowania UV i zwalcza wolne rodniki,
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • przyspiesza gojenie ran, oparzeń, odleżyn oraz wchłanianie siniaków i krwiaków.

Olej z amarantusa może być stosowany w pielęgnacji skóry suchej, popękanej, atopowej, dojrzałej, trądzikowej, łuszczącej się oraz podrażnionej, która została poddana naświetlaniu laserem, radioterapii, promieniowaniu podczerwonemu, uległa uszkodzeniu w wyniku działania czynników mechanicznych lub chemicznych, była wystawiona na działanie promieni UV.

Zastosowanie kosmetyczne oleju z amarantusa

Olej z amarantusa może być wykorzystywany podczas codziennej pielęgnacji całego ciała. Można aplikować go bezpośrednio na skórę twarzy, dekoltu, szyi, dłoni i stóp. Wystarczą 3 krople oleju, które następnie należy rozprowadzić po ciele. Olej ma właściwości okluzyjne, dlatego powinien być oszczędnie stosowany w pielęgnacji cery tłustej.

Olej wolno się wchłania i pozostawia na skórze delikatny filmik, dlatego rekomendowane jest aplikowanie go po kąpieli lub na noc. Można łączyć go z kosmetykami – dodać jako składnik maski lub wlać kilka kropel do kąpieli. Olej z amarantusa można dodać również do szamponu i odżywki. Zamiast wlewać go do butelki, lepiej nałożyć kilka kropel na dłoń, dodać szamponu lub odżywki i nanieść na włosy.

Domowy balsam z olejem z amarantusa

Składniki:

  • 1/4 szklanki wosku pszczelego,
  • 2 łyżki masła shea lub masła kakaowego,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki oleju migdałowego,
  • 1 łyżeczka oleju z amarantusa.

Na małym ogniu rozpuść wosk, dodaj masło shea lub kakaowe i mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodaj olej kokosowy i ponownie zamieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj szybko olej migdałowy i zmiksuj. Zanim wosk ponownie stężeje, mieszanina powinna uzyskać konsystencję gładkiego kremu. Gdy całość ostygnie, dodaj olej z amarantusa i wymieszaj. Zacznij od dodania kilku kropli, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Przełóż do szklanego słoika i wykorzystaj w ciągu 3 miesięcy.

Domowy peeling z olejem z amarantusa

Składniki:

  • 1/4 szklanki drobno zmielonych płatków owsianych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka oleju z amarantusa.

Połącz wszystkie składniki w misce. Jeżeli mieszanina jest zbyt gęsta, spróbuj dodać więcej oleju lub wody. Nałóż peeling na twarz i wmasuj, a następnie spłucz ciepłą wodą. Po skończonym peelingu, nałóż na skórę kilka kropli oleju z amarantusa.

Domowa maska do włosów z olejem z amarantusa

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki oleju z amarantusa,
  • 8-10 kropli olejku lawendowego (opcjonalnie).

Do oleju kokosowego dodaj pozostałe oleje i wymieszaj. Weź mieszaninę w dłonie, rozgrzej i równomiernie rozprowadź, następnie wmasuj maskę we włosy, od nasady aż po końce. Rozczesz maskę upewniając się, że jest równo rozprowadzona. Zepnij włosy i zawiń je w wilgotny, ciepły ręcznik. Pozostaw na 30 minut do godziny, a następnie zmyj.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE