Olej tamanu - właściwości. Jak używać oleju z tamanu?

2016-05-20 15:47 Ewa Kamińska

Olej tamanu stosowany jest najczęściej w leczeniu problemów skórnych - wyprysków, trądziku, zaskórników i blizn. Można go również stosować na skórę głowy i dodawać do tradycyjnych kosmetyków. Przez mieszkańców Polinezji używany był jako kosmetyk przeciwsłoneczny. Jak stosować olej tamanu?

Olej tamanu (foraha) uzyskuje się poprzez wytłaczanie na zimno wysuszonych pestek owoców drzewa o tej samej nazwie. Drzewo tamanu występuje w tropikalnych lasach Azji, Afryki i Oceanii, jego owoce są wielkości moreli, mają cienki miąższ i dużą pestkę. Po ich zebraniu i otwarciu, pestki są suszone przez miesiąc, aż zmienią kolor na brązowy i zacznie wydobywać się z nich olej. Uzyskany z pestek olej jest gęsty, ma barwę od karmelowej do zielonkawej oraz pozostaje płynny w temperaturze pokojowej. Ma intensywny zapach, przypominający przyprawę maggi, ponieważ zawiera naturalne żywice. Wchłania się szybko i nie pozostawia tłustego filmu na skórze.

Posłuchaj do czego służy olej tamanu. To materiał z cyklu DOBRZE POSŁUCHAĆ. Podcasty z poradami.

Właściwości oleju tamanu

Najważniejsze składniki aktywne oleju to naturalne flawonoidy - kwas kalofillowy i kallofilloidyna, które odpowiadają za jego działanie przeciwbakteryjne, kojące, zmniejszające opuchliznę. Olej tamanu zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, ich niedobór spowalnia gojenie się skóry, powoduje jej suchość, łuszczenie się oraz wywołuje utrzymujące się stany zapalne. Olej tamanu zawiera również fitosterole, które wzmacniają barierę lipidową skóry oraz łagodzące stany zapalne kumaryny. Ma silne właściwości nawilżające, gojące i przeciwzapalne. Działa przeciwbólowo, zmniejsza opuchliznę, regeneruje skórę i przyspiesza gojenie. Zwalcza bakterie, grzyby, wirusy oraz wolne rodniki.

  • Kwas linolowy. U osób z cerą suchą kwas linolowy wzmacnia barierę lipidową naskórka i chroni przed utratą wody. Stosowanie kwasu przez osoby z cerą tłustą normuje pracę gruczołów łojowych, odblokowuje pory i redukuje ilość zaskórników.
  • Kwas oleinowy. Sprawia, że skóra lepiej przepuszcza składniki aktywne, poprawiając w ten sposób wchłanianie się oleju i wzmacniając jego działanie.

Kto może stosować olej tamanu?

Olej tamanu może być stosowany do każdego rodzaju cery, ponieważ wspomaga leczenie wielu dolegliwości skórnych. Jest polecany do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, ponieważ łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie zmian skórnych i redukuje ilość zaskórników. Działa kojąco przy łojotoku i trądziku różowatym. Skutecznie redukuje widoczność rozstępów oraz blizn potrądzikowych, co zostało potwierdzone prowadzonymi we Francji badaniami klinicznymi. Stosowany punktowo leczy zajady oraz owrzodzenia.

Olej tamanu zmniejsza obrzęk, ból i zaczerwienienie, dlatego może być stosowany na podrażnioną skórę po depilacji, goleniu, na ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne i gojące się tatuaże. Można go nakładać na otarcia, zadrapania, skaleczenia i odmrożenia. Olej tamanu może stanowić element kuracji regenerującej cerę zniszczoną i dojrzałą, ponieważ sprzyja odbudowie komórek i ma zdolność pochłaniania promieni UV. Olej można wcierać w skórę głowy w celu łagodzenia objawów łupieżu lub łuszczycy. Redukuje on także dolegliwości reumatyczne i rwę kulszową. Nakładany na szyję zmniejsza ból gardła.

To ci się przyda

Przepis na regeneracyjną maseczkę z kurkumy

Składniki:

  • łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • szczypta kurkumy,
  • kilka kropli oleju tamanu.

Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki i nakładaj punktowo na wypryski. Po kilkunastu minutach zmyj mieszankę letnią wodą.

Jak stosować olej tamanu?

Olej tamanu można stosować bezpośrednio na skórę. W postaci nierozcieńczonej należy nanosić go punktowo na zmianę skórną lub bliznę.

  • Między palcami rozgrzewamy kilka kropli oleju, następnie delikatnie wklepując stosujemy go na wilgotną skórę twarzy, szyi lub dekoltu.

Ze względu na intensywny zapach, olej zwykle nakładany jest na noc. W formie dwufazowego nawilżenia twarzy, olej stosowany jest w połączeniu z żelem hialuronowym. Kilka kropel oleju można tuż przed użyciem dodać do kremu do twarzy, balsamu do ciała lub serum. Do stężenia 50% można go łączyć również z innymi naturalnymi olejami.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE