Mika: działanie i zastosowanie minerału w kosmetyce

2018-05-23 11:55 Marta Uler

Mika to naturalnie występujący w przyrodzie minerał, który znalazł szereg zastosowań – np. w kosmetyce. Mika jest składnikiem wielu kosmetyków mineralnych i ma tę właściwość, że odbija i rozprasza światło, optycznie wygładza skórę i ukrywa nierówności. A do tego jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Przeczytaj, jakie jest działanie i zastosowanie miki w kosmetyce.

Spis treści:

  1. Mika w kosmetyce: właściwości
  2. Mika w kosmetyce: zastosowanie
  3. Czy stosowanie miki jest bezpieczne?

Mika to minerał zaliczany do krzemianów, a konkretnie zasadowy glinokrzemian, najczęściej potasu, sodu, wapnia, glinu, magnezu, żelaza i manganu. Mika występuje obficie w Indiach, Rosji, Kanadzie, a w Polsce – na Dolnym Śląsku.

Nazwa "mika" pochodzi od łacińskiego słowa mica – ziarno lub micare – błyszczeć. Inna nazwa miki to łuszczyk. Mika wykorzystywana jest na szeroką skalę w przemyśle, np. w urządzeniach elektrycznych (jest dielektrykiem, czyli izolatorem elektrycznym), materiałach izolacyjnych, budowlanych, takich jak tapety, tynki, lakiery i tworzywa sztuczne, środkach ochrony roślin.

Ze względu na piękny, błyszczący wygląd, mika jest ceniona przez kolekcjonerów, może być wykorzystywana jako kamień ozdobny i surowiec rzeźbiarski. Mika znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Ma postać białych lub kremowych, perłowych i błyszczących, ale czasem niemal matowych płatków, jednak po aplikacji na skórze staje się transparentna.

Czytaj też:

Jak wykonać makijaż kosmetykami mineralnymi?

Glinka kosmetyczna - właściwości i zastosowanie

Ałun - skuteczny antyperspirant?

Mika w kosmetyce: właściwości

Jeśli kosmetyk mineralny zawiera mikę, w składzie (INCI) znajdziemy ją pod nazwą: mica. Jednak by mogła być wprowadzona do kosmetyku, mika musi zostać najpierw dobrze oczyszczona – może bowiem zawierać spore ilości szkodliwych metali ciężkich – przejść odpowiednie badania laboratoryjne, a następnie musi być zmielona na pył różnej grubości.

W Polsce nie jest dokładnie określone, jakiej wielkości drobinki miki mogą być użyte w kosmetyku. W USA np. zakazane jest stosowanie miki o rozmiarach cząstek powyżej 150 mikronów dla bezpieczeństwa wrażliwych okolic oczu. Ale im drobniej zmielona mika, tym jest bardziej matowa i przezroczysta, a im grubiej zmielona – tym bardziej błyszcząca.

Takie perłowe drobinki odbijają i rozpraszają światło, nadając cerze promienny i świetlisty wygląd, przez co idealnie sprawdzają się zarówno w kosmetykach pielęgnacyjnych, jak i kolorowych. Na przykład pudry dzięki mice zyskują lekkość i jedwabiście się rozprowadzają. Czysta mika dodana do kosmetyku zapobiega zbrylaniu się. W porównaniu z wypełniaczami organicznymi (skrobia, puder ryżowy), słabiej wchłania sebum i z tego powodu polecana jest dla cery normalnej i cery suchej.

Kosmetyki zawierające jako główny składnik mikę perłową po aplikacji na skórę dają delikatny połysk zbliżony do naturalnego połysku zdrowej skóry oraz optycznie wygładzaj niedoskonałości.

Czytaj też:

Zastosowanie i właściwości tlenku cynku

Jak działa olej z czarnuszki?

Na czym polega oczyszczanie twarzy olejami?

Mika w kosmetyce: zastosowanie

Mika samodzielnie nie nadaje się do zastosowania w kosmetyku, ponieważ nie jest przyczepna do skóry. Dlatego łączy się ją z innymi substancjami. Mogą to być:

Pigmenty, które nadają mice kolor. Pigmenty mogą być naturalne (np. Iron oxide, czyli tlenek żelaza – czerwień żelazowa, czerwonobrązowy naturalny pigment) lub syntetyczne.

Tlenki tytanu (substancje naturalne i bezpieczne dla zdrowia), które tworzą kryształy nadające diamentowy połysk, rozjaśniają kosmetyk oraz dodatkowo są filtrami promieniowania UV.

Silikony – takie jak metikony lub dimetikony. Osłaniają skórę tworząc na jej powierzchni film ochronny, wygładzają, zmiękczają.

Krzemionka – zwiększa sypkość miki oraz jej zdolność do pochłaniania sebum i wilgoci.

Inne substancje poprawiające przyczepność do skóry, to np.: mirystynian magnezu (działanie matujące i bielące), azotek boru (otrzymywany syntetycznie – w zależności od stopnia rozdrobnienia po aplikacji na skórze może być matowy lub lekko perłowy), woski.

Warto wiedzieć

W jakich kosmetykach znajdziemy mikę?

Mika dodawana jest do wielu kosmetyków, zarówno pielęgnujących, jak i kolorowych. Jest tym składnikiem, który nadaje połysk, odbija i rozprasza światło, ale też działa przeciwzbrylająco. Występuje w takich produktach jak: cienie, pudry, róże, bazy pod makijaż, podkłady, szminki, kredki, balsamy pielęgnujące skórę i włosy, pasty do zębów.

Czy stosowanie miki jest bezpieczne?

Odpowiednio przygotowana mika jest całkowicie bezpieczna dla skóry i ogólnie dla zdrowia. Może być stosowana nawet w pastach do zębów. Badania tego minerału nie wykazały jego kancerogenności, nie wywołuje także alergii, nie jest komedogenna, czyli nie zapycha porów, nie starzeje się, a więc nie psuje.

Jednak należy zachować ostrożność, zwłaszcza, gdy komponujemy kosmetyki samodzielnie. Wiele pigmentów kosmetycznych i brokatów to podróbki, często pochodzące z Chin. Nazywane są miką, a wytwarza się je z plastiku. Czasem jest to zmielone aluminium. Tego typu pigmenty są całkowicie zabronione do stosowania na twarz w UE i USA, ponieważ gdy taka drobinka, dostanie się np. do oka, jest nie do usunięcia.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
KOMENTARZE