Masło shea (masło karite): właściwości i zastosowanie. Gdzie kupić masło shea?

2018-02-19 11:11 Katarzyna Zielińska

Masło shea (masło karite) to jeden ze składników o największej różnorodności zastosowań w kosmetyce. Produkty z masłem shea są sposobem na suche włosy, szorstką skórę i pękające usta. Rafinowane i nierafinowane masło shea wykorzystywane jest w czystej postaci oraz jako składnik wspomagający. Poznaj właściwości i zastosowanie masła shea oraz dowiedz się, gdzie możesz kupić masło karite.

Masło shea (masło karite, masło Galam) to olej, który powstaje w procesie przetworzenia orzechów masłosza. Masłosz Parka jest drzewem rosnącym na sawannach Zachodniej i Centralnej Afryki. Pochodzi z rodziny sączyńcowatych i późno osiąga dojrzałość. Pierwsze owoce do masła shea zbiera się dopiero po 30-40 latach, a sam masłosz żyje do 300 lat. W tym czasie drzewo osiąga wysokość od 15 do 25 m.

Spis treści:

  1. Właściwości masła shea
  2. Zastosowanie masła shea w kosmetyce
  3. Masło shea rafinowane i nierafinowane - co to znaczy

Owoce shea wyglądem przypominają duże jagody. W środku nich ukryte są brązowo-czerwone twarde nasiona odznaczające się wysoką zawartością tłuszczów (nawet 1/2 składu). Z 15 kg nasion powstaje około 1 kg masła shea. Zbiory owoców odbywają się od lipca do grudnia. Wyroby niewzbogacone o barwniki lub aromaty różnią się kolorem i zapachem w zależności od pory roku, w jakiej zostały zebrane.

Masło shea - skąd pochodzi?

W kulturze afrykańskiej drzewo shea zajmuje wyjątkowe miejsce. Przez rdzennych mieszkańców jest uznawane za święte ze względu na swoją długowieczność. Zbiory poprzedza rytuał o nazwie Begu. Na początku spożywa się danie z owoców masłosza, następnie składa ofiarę i dopiero wtedy można przystąpić do zrywania owoców z drzewa. Według tradycji tę pracę mogą wykonać jedynie kobiety.

W Europie shea znane jest od XVIII w. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. W pierwszej połowie XIX w. spopularyzowało się w całej Europie, a w XX w. masło shea było już popularne w branży kosmetycznej. Później zostało zastąpione przez masło kakaowe, którego uprawa jest łatwiejsza w regulacji.

Właściwości masła shea

Masło karite

Zastosowanie masła shea w kosmetyce

Jako główny lub pomocniczy składnik masło karite występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy (różne typy cery), balsamach do ciała, olejkach do masażu, emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetykach do włosów słabych, suchych lub kręconych, np. w nawilżających szamponach, nabłyszczających odżywkach i silnie regenerujących maskach. W sklepach można też znaleźć środki myjące z niewielką zawartością masła shea. Takie mydła i żele w mniejszym stopniu wysuszają skórę.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu masło shea łatwo plami tkaniny.

Masło shea z natury jest bardzo tłuste i ma lekko orzechowy zapach. Pozostawia na powierzchni skóry lub włosów widoczny błyszczący film. Jako półprodukt funkcjonuje też w artykułach spożywczych, np. wyrobach czekoladowych, a od 2012 roku może być używane jako biomasa na cele energetyczne. Jest też doskonałym impregnatem drewnianych mebli i instrumentów.

Masło shea rafinowane i nierafinowane - co to znaczy?

Wszelkie oleje można pozyskiwać w sposób rafinowany lub nierafinowany. Masło nierafinowane produkowane jest ręcznie, poprzez pojedyncze lub kilkakrotne mechaniczne wyciskanie orzechów masłosza w temperaturze mniejsze niż 70 st. C. Proces jest mało inwazyjny, dzięki czemu masło nie traci swoich naturalnych składników, a przede wszystkich witaminy E.

Oprócz aktywnego działania pielęgnacyjnego odgrywa ona również rolę konserwantu (masło nie potrzebuje wtedy sztucznych konserwantów). Produkt nierafinowany pachnie i smakuje naturalnie. Jest też nisko przetworzony, ale niestety może powodować reakcje alergiczne.

Z kolei masło rafinowane produkowane jest na dwa sposoby. Pierwszy to otrzymywanie oleju przy użyciu chemicznych rozpuszczalników w temperaturze powyżej 90 st. C. Drugi to odflitrowanie oleju po wcześniejszym wyciśnięciu orzechów w prasach. Niestety podczas produkcji oleje tracą wiele związków odżywczych. Mają też swoje plusy: dłuższą datę ważności i brak charakterystycznego zapachu.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 9/2019 "Zdrowia": jak leczyć schorzenia stóp, fakty o chorobie Hashimoto, czerniak pokonany, miłość w jesieni życia, co mówią nasze sny, pomidory palce lizać. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i praktycznych wskazówek!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 9/2019
KOMENTARZE
Paulina Miśkowiak
|

Ja polecam Masło Shea African Gold - widać i czuć różnicę pomiędzy masłem z drogerii a ich wyrobem. Masło to jest nierafinowane, czyste oraz Ghany. Dodatkowo kupując pomagamy.

Luiza
|

wygrałam kiedyś w konkursie masło mohani - czyste, nierafinowane o specyficznym zapachu. sprawdzało się świetnie. doskonale natłuszczało. było idealne na okres zimowy :)