Masło kakaowe do ciała i włosów. Właściwości i zastosowanie masła kakaowego

2018-07-12 17:03 Ewa Kamińska

Masło kakaowe ma przyjemny zapach i delikatny kolor. W czystej postaci można je stosować na całe ciało - aby nawilżyć skórę, ukoić podrażnienia po opalaniu, nadać skórze piękny kolor. Jest to naturalny kosmetyk hipoalergiczny, nawilżający, wspomagający regenerację naskórka. Masło kakaowe ma uniwersalne zastosowanie w kosmetyce, przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Masło kakaowe (łac. Theobroma Cacao), znane też jako olej kakaowy lub tłuszcz kakaowy, to tłuszcz pozyskiwany z nasion dojrzałych owoców kakaowca. Połowa światowych upraw tej rośliny znajduje się obecnie w Zachodniej Afryce, lecz wywodzi się ona z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Nasiona kakaowca są bogatym źródłem magnezu, zawierają nawet do trzech razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata. Ich niezwykłe właściwości były znane już cywilizacjom prekolumbijskim. Majowie przyrządzali z nich aromatyczny napój, niwelujący zmęczenie, a wśród Azteków stanowiły środek płatniczy, cenny jak złoto.

Masła kakaowe jest trwałe - zawiera dużą ilość zapobiegających jełczeniu przeciwutleniaczy, dzięki czemu możliwe jest przechowywanie go przez długi czas. Masło należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym i ciemnym opakowaniu.

Każdy owoc kakaowca zawiera kilkadziesiąt drobnych nasion zanurzonych w czerwonawym miąższu. Ścięte owoce poddaje się 5-dniowemu procesowi fermentacji, po czym oddziela się od nich nasiona. Wydzielone ziarna są ponownie fermentowane, suszone i prażone. Ostatnim krokiem jest zmielenie ich na gęstą, ciemną masę i wytłoczenie na ciepło oleju. Produkt uboczny tego procesu służy do produkcji kakao w proszku.

Jakie właściwości ma masło kakaowe?

Dobrej jakości masło kakaowe ma jasnożółtą barwę. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej i ma bardzo twardą konsystencję. Jednak dzięki niskiej temperaturze topnienia (zakres od 30 do 36 stopni), zbliżonej do temperatury ludzkiego ciała, łatwo je na nim rozprowadzić i dobrze się wchłania.

Masło kakaowe wykazuje niemalże stuprocentową biozgodność ze skórą, dzięki czemu praktycznie nie uczula, może być stosowane przez alergików i jest bezpieczny dla dzieci. Jest bogate w substancje aktywne biologicznie - takie jak alkaloidy i polifenole, dzięki czemu niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Dzięki bogactwu przeciwulteniaczy opóźnia proces starzenia się skóry, zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. Może być stosowane przez kobiety w ciąży, ponieważ znakomicie pomaga zwalczyć rozstępy. Stymuluje produkcję kolagenu i uzupełnia w skórze niedobory witamin i pierwiastków takich jak magnez, potas, żelazo i wapń. Zawiera kwas oleinowy, który nawilża i regeneruje skórę.

Chroni przed promieniowaniem UV, będąc zarazem naturalnym bronzerem. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry na słońcu, co korzystnie wpływa na proces opalania. Dobrze nawilżona skóra opala się szybciej. Regularnie stosowane poprawia koloryt skóry, wygładza ją, nadaje jej połysk i pomaga zwalczyć przebarwienia. Masło kakaowe polecane jest także do stosowania na spierzchnięte wargi i popękane kąciki ust oraz do zmiękczania zrogowaciałej skóry łokci i stóp. Ta niezwykła substancja łagodzi również skutki wielu dolegliwości dermatologicznych i zapobiega stanom zapalnym. Może przynieść ulgę w przypadku egzemy, wysypki, a nawet atopowego zapalenia skóry. Dzięki swojej tłustej konsystencji masło kakaowe jest naturalną barierą chroniącą podrażnioną skórę przed wpływem czynników zewnętrznych.

Zastosowanie masła kakaowego w kosmetyce

  • Aromaterapia - przyjemny, czekoladowy zapach masła ma działanie relaksujące.
  • Pielęgnacja włosów - regularnie stosowane zapobiega rozdwajaniu się końcówek, wypadaniu włosów, łupieżowi. Wygładza włosy i nadaje im połysk.
  • Pielęgnacja ciała - masło kakaowe jest składnikiem płynów do kąpieli, kremów i olejków do masażu, ponieważ zmiękcza, nawilża i regeneruje skórę.
  • Kosmetyki kolorowe - masło kakaowe pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry twarzy, dlatego jest składnikiem pomadek i fluidów. Używa się go także do produkcji pudrów i różów.
  • Kremy przeciwsłoneczne - masło kakaowe chroni przed słońcem, przyspiesza opalanie, a stosowane regularnie nadaje skórze złocisty koloryt.
  • Kremy na zimę - wzmacnia skórę, gdy jest osłabiona w skutek ekspozycji na zimno i wiatr.
  • Perfumy - w odpowiednich warunkach masło łatwo pochłania nawet najdelikatniejsze kwiatowe zapachy, dlatego jest wykorzystywane w procesie produkcji perfum.
  • Masło kakaowe stosuje się także w przemyśle spożywczym (do produkcji czekolad) i farmaceutycznym (do produkcji czopków i globulek).

Jak stosować masło kakaowe?

  • Masło kakaowe można nakładać na skórę w czystej postaci - jeżeli jest zbyt twarde można je ogrzać w kąpieli wodnej. Twardy kawałek masła może służyć jako pomadka.
  • Masło można również stosować jako bazę do wyrobu własnych naturalnych kosmetyków - świetnie sprawdzi się jako element fazy tłuszczowej tworzenia emulsji.
  • Warto także dodać masło do dowolnego kremu, co sprawi, że będzie on gęstszy i zyska przyjemny, czekoladowy aromat.
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

Czytaj e-wydanie cenie 1,00 zł i zyskaj dostęp do numerów archiwalnych! W nr 6/2020 "Zdrowia" m.in.: jak działają jelita, 10 pytań o wazektomię, uzależnienia a płeć, dłonie pod ochroną, ćwiczenia na smukłe nogi. "Zdrowie" to 76 stron rzetelnej wiedzy!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie  6/2020
KOMENTARZE
Zukowska
|

Czyli jezeli maslo ma taka bardziej mlecznobrązową barwę to jest złe i moge je na dobra sprawe wyrzucic do kosza?