Maść cynkowa: właściwości i zastosowanie. Rodzaje maści i pasty cynkowej

2019-01-14 14:07
Maść cynkowa: właściwości i zastosowanie. Rodzaje maści i pasty cynkowej
Autor: thinkstockphotos.com Maść cynkowa była już wykorzystywana przez nasze babcie.

Maść cynkowa kosztuje zaledwie kilka złotych, skutecznością i szybkością działania przewyższa wiele drogich specyfików. W dodatku przydaje się w wielu różnych sytuacjach. Właśnie dlatego warto mieć w domowej apteczce choć jedno opakowanie maści cynkowej lub jej młodszej siostry - pasty cynkowej.

Spis treści:

  1. Właściwości maści cynkowej
  2. Zastosowanie maści cynkowej
  3. Przeciwwskazania do stosowania maści cynkowej
  4. Pasta cynkowa

Maść cynkowa, jak sama nazwa wskazuje, to kosmetyk, w którym znalazł zastosowanie cynk. To jeden z pierwszych pierwiastków, które wykorzystano również w preparatach leczniczych do użytku domowego. Pozytywne działanie tego składnika na skórę odkryto już ponad pięć tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie, gdzie sproszkowany cynk zmieszany z odrobiną wonnego płynu wykorzystywano jako maść do leczenia chorób skóry. A wiemy to, gdyż liczne wzmianki na temat leczniczych właściwości maści cynkowej zawarte są m.in. w Papirusie Ebersa oraz w starożytnych Manuskryptach Dalekiego Wschodu.

Właściwości maści cynkowej

Obecnie wiadomo, że związki cynku – zarówno organiczne, jak i nieorganiczne - nanoszone miejscowo na skórę mają działanie osuszające, przeciwzapalne, antyseptyczne, ściągające, ochronne, a nawet dezodorujące, a jednocześnie, stosowane prawidłowo, nie dają skutków ubocznych (które często występują przy stosowaniu leków syntetycznych mające podobne do związków cynku działanie). Cynk w kosmetykach i preparatach leczniczych może mieć różną formę. Jedną z najczęściej stosowanych jest tlenek cynku (ZnO). Tlenek cynku ma postać białego bezzapachowego proszku. Nie rozpuszcza się ani w wodzie, ani w tłuszczach, a jedynie tworzy tzw. dyspersję – jego rozdrobnione cząsteczki dają się na pewien czas zmieszać z płynem, lecz po naniesieniu na skórę płyn odparowuje, a tlenek cynku zostaje, tworząc białą powłokę ochronną.

Maść cynkową po otwarciu opakowania należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze do 25ºC, z dala od światła słonecznego i zużyć w ciągu sześciu miesięcy.

Substancja ta ma szereg różnych właściwości. Matuje i kryje, dlatego stosowana jest do produkcji pudrów i zasypek. Potrafi blokować niemal całe spektrum promieniowania UV, dlatego, jako znakomity filtr przeciwsłoneczny znajduje zastosowanie w preparatach do ochrony skóry przed słońcem – zawierają go kremy z tzw. filtrem fizycznym, czyli takim, który tworzy tarczę odbijającą promienie od skóry. Wreszcie, ze względu na swoje właściwości gojące jest podstawowym i najważniejszym składnikiem maści cynkowej, znanej również pod nazwą Pasty Lassara, a także jej młodszej siostry - pasty cynkowej.

Czytaj też: Maść końska - właściwości, wskazania, zastosowania

Czytaj też: Elastyna - działanie i właściwości. Elastyna w kosmetyce

Czytaj też: Lanolina - właściwości i zastosowanie. Gdzie kupić lanolinę kosmetyczną?

Zastosowanie maści cynkowej

Ze względu na to, że maść cynkowa zawiera mniejsze stężenie tlenku cynku, zazwyczaj znajduje zastosowanie przede wszystkim jako specyfik służący do łagodzenia niewielkich otarć oraz stanów zapalnych skóry u dorosłych i dzieci. Szczególnie polecana jest w przypadkach silnego pieluszkowego zapalenia skóry u niemowląt, w trakcie którego na skórze pojawiły się bąble. Zawarty w maści cynk działa antybakteryjnie i wysuszająco na skórę, ma też działanie ściągające. Maść można rozsmarować bezpośrednio na skórze, wyłącznie na miejscach zmienionych chorobowo. Nie należy jej natomiast nakładać na zdrową skórę, gdyż może ją silnie wysuszyć i podrażnić. Maść cynkową można również nakładać na niewielkie zmiany trądzikowe.

Przeciwwskazania do stosowania maści cynkowej

Maść cynkowa jest bezpieczna, jednak nie każdy może ich używać. Specyfiki te nie są zalecane dla osób uczulonych na którykolwiek z ich składników, zarówno tlenek cynku, jak i substancje pomocnicze. Ostrożnie należy je stosować również w przypadku jednoczesnego nakładania innych preparatów -  może się bowiem zdarzyć, że ich składniki wejdą we wzajemne reakcje i dojdzie do silnego podrażnienia. Pasty i maści, do których dodano kwas salicylowy nie wolno stosować na uszkodzoną skórę, na rany i owrzodzenia, w obrębie skóry owłosionej, a także u dzieci poniżej 2-go roku życia (u dzieci, które skończyły dwa lata, należy stosować je ostrożnie i najlepiej tylko na zalecenie lekarza). Osoby cierpiące na astmę oskrzelową przed zastosowaniem tego preparatu powinny zasięgnąć opinii lekarza.

Czytaj też: Błędy w pielęgnacji skóry, czyli jak nie dbać o twarz

Czytaj też: Alantoina w kosmetyce - w jakich produktach występuje?

Czytaj też: Właściwości kosmetyczne aloesu - zastosowanie aloesu w kosmetyce

Warto wiedzieć

Pasta cynkowa

W paście cynkowej zawartość tlenku cynku jest ponad dwukrotnie wyższa niż w maści cynkowej, a sam specyfik trudno się rozsmarowuje. Dlatego też sprawdzi się ona przede wszystkim tam, gdzie preparat nakładać trzeba punktowo, a jego rozsmarowanie nie jest konieczne. Jej najważniejszym zastosowaniem jest leczenie trądziku – pasta znakomicie wysusza wypryski, sprawiając, że już po kilku godzinach od nałożenia są zdecydowanie mniej widoczne. Nie należy jej natomiast stosować bezpośrednio na otwarte, nie zagojone rany.  Pastę cynkową stosujemy punktowo, najlepiej na noc, gdyż nie wchłania się, lecz zostawia widoczne, białe ślady. Nie nadaje się do stosowania pod makijaż.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.