Kwas salicylowy i jego właściwości lecznicze. Jak działa i dlaczego warto go stosować?

2021-06-17 18:07

Kwas salicylowy ma liczne właściwości i wykazuje działanie lecznicze. Dlatego znalazł zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale także w kosmetyce. Jako składnik kosmetyków można stosować kwas salicylowy na twarz, na trądzik. Jakie właściwości ma jeszcze kwas salicylowy? Jak stosować kwas salicylowy? Sprawdź!

Spis treści

  1. Co to jest kwas salicylowy? 
  2. Jakie właściwości i działanie lecznicze ma kwas salicylowy? 
  3. Kwas salicylowy w kosmetyce: kwas salicylowy na twarz i nie tylko 
  4. Kosmetyki z kwasem salicylowym 
  5. Jakie efekty daje kwas salicylowy?
  6. Peeling kwasem salicylowym inaczej peeling salicylowy 
  7. Jakie są przeciwwskazania do stosowania kwasu salicylowego? 

Co to jest kwas salicylowy? 

Kwas salicylowy należy do beta-hydroksykwasów, w skrócie BHA (w odróżnieniu od kwasów owocowych – AHA) i jako związek chemiczny został wyodrębniony z kory wierzby. Kwas salicylowy występuje naturalnie w roślinach, regulując ich wzrost i kwitnienie. Wydzielony syntetycznie ma postać drobnego białego proszku lub kryształków. Liczne właściwości kwasu salicylowego  (m.in. antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwzapalne) wykorzystywane są przy produkcji preparatów antyseptycznych oraz w kosmetyce.

Kwas salicylowy w składzie kosmetyków występuje po nazwą: Salicylid Acid.

Kwas salicylowy rozpuszcza się w alkoholu i w tłuszczach, z tego powodu wiele preparatów go zawierających opiera się na alkoholu etylowym. W stężeniu 1-2%, rozpuszczony w alkoholu etylowym z dodatkiem wody, występuje w spirytusie salicylowym – popularnym środku odkażającym. Kosmetyki z takim stężeniem kwasu salicylowego będą odpowiednie w pielęgnacji cery z trądzikiem. Stężenie na poziomie 10-20% sprawia, że preparat zaczyna mieć właściwości keratolityczne, to znaczy, że jest peelingiem chemicznym.

Im więcej kwasu salicylowego, tym silniejsze złuszczanie, wtedy można stosować kwas na miejsca o silnym zrogowaceniu np. stopy lub łokcie.

Jakie właściwości i działanie lecznicze ma kwas salicylowy? 

Kwas salicylowy to niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) z grupy nieacetylowanych salicylanów o działaniu:

  • przeciwgorączkowym,
  • przeciwzapalnym,
  • przeciwbólowym.

Stosowany jest miejscowo w preparatach działających odkażająco, przeciwzapalnie oraz przeciwbólowo. Kwas salicylowy ma postać płynów, plastrów, maści i żelu, gdzie zwykle występuje razem z innymi substancjami leczniczymi, np. z kwasem mlekowym zalecanym do usuwania odcisków. Z kolei kwas w połączeniu z substancją o nazwie dipropionian betametazonu stosuje się w leczeniu chorób skóry, które odpowiadają na miejscowe leczenie kortykosteroidami i nie są powiązane z zakażeniem bakteryjnym. Lek Bedicort salic w postaci maści może być stosowany w następujących chorobach:

Inne wskazania do stosowania leków zawierających kwas salicylowy to grzybica paznokci.

Przeczytaj także: Jak działa kwas glikolowy na twarz?

Kwas salicylowy w kosmetyce: kwas salicylowy na twarz i nie tylko 

Istotnymi zaletami kwasu salicylowego są jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Kwas, jako dobrze rozpuszczalny w tłuszczach, przenika przez warstwę sebum na skórze i wnika w głąb mieszków włosowo-łojowych. Tam rozpoczyna swoją działalność bakteriobójczą i łagodzącą, usuwając nadmiar tłuszczu i zanieczyszczeń. Z tego powodu kwas salicylowy na twarz polecany jest dla osób ze skórą trądzikową oraz dla każdego, kto chce pozbyć się zaskórników. Przy regularnym stosowaniu oczyszcza i zawęża pory. Powinno się go używać również w przypadku zapalenia mieszków włosowych.

Dzięki właściwościom oczyszczającym kwas salicylowy ma też zastosowanie w walce z przetłuszczaniem się skóry głowy oraz łupieżem. Kwas salicylowy w większym stężeniu ma działanie złuszczające, a więc poprawia wygląd i strukturę skóry poprzez usuwanie naskórka. Redukuje też keratynizację, czyli nawarstwianie się martwych komórek naskórka w okolicach ujść mieszków włosowych. Jest to kolejna cecha kwasy salicylowego, która pomoże w walce z trądzikiem.

Dzięki kwasowi salicylowemu zwiększa się również aktywna penetracja innych substancji, np. witaminy A. Sam kwas salicylowy ma właściwości regenerujące oraz keratoplastyczne, to znaczy, że stymuluje odnowę naskórka. Udowodnione jest jego działanie redukujące widoczność blizn.

Kwas salicylowy jest delikatny (zależy to również od stężenia kwasu) i bardzo rzadko powoduje podrażnienia skóry. W związku z tym do oczyszczania mogą stosować kwas salicylowy osoby o skórze suchej. W kosmetykach wykorzystuje się też pochodne kwasu salicylowego – lipohydroksykwasy, LHA, których działanie jest jeszcze łagodniejsze, a efekty złuszczania obejmują tylko powierzchnię skóry.

Przeczytaj także: Jak usunąć przebarwienia? Plamki, ostudę, przebarwienia 

Kosmetyki z kwasem salicylowym 

Wiele kosmetyków do pielęgnacji cery, szczególnie tych do pielęgnacji cery trądzikowej ma w składzie kwas salicylowy. Jeśli chodzi o preparaty do włosów, to jest on składnikiem szamponów przeciwłupieżowych, które zmniejszają przetłuszczanie się włosów. 

Można też przygotować tonik z kwasem salicylowym w domu. Kwas pod postacią proszku można kupić za kilkanaście złotych w sklepach internetowych. Najprostszy sposób na uzyskanie toniku, to zmieszanie go ze spirytusem salicylowym i wodą w stężeniu: 2% kwasu salicylowego, 18% spirytusu salicylowego i 80% wody. Po aplikacji toniku należy odczekać do godziny przed nałożeniem kremu lub serum. Lepiej zrezygnować z używania preparatów z witaminą C po stosowaniu kwasu salicylowego, ponieważ może to doprowadzić do pieczenia i podrażnienia skóry.

Jakie efekty daje kwas salicylowy?

  • Usuwa zrogowaciały naskórek i poprawia koloryt skóry,
  • Odblokowuje pory,
  • Redukcje zaskórniki,
  • Pomaga w walce z przyczynami trądziku, 
  • Spłyca blizny,
  • Pobudza regenerację naskórka,
  • Przygotowuje skórę do aplikacji kremów.

Peeling kwasem salicylowym inaczej peeling salicylowy 

Kwas salicylowy używany jest do peelingów chemicznych w salonach kosmetycznych. Zabieg polecany jest osobom, które zmagają się z trądzikiem młodzieńczym, trądzikiem grudkowym, trądzikiem powracającym oraz do zmniejszania widoczności plam i blizn potrądzikowych.

Peeling kwasem salicylowym na twarz kosztuje od 200 do 320 zł. Można go też wykonać na obszarze pleców i dekoltu.

Kwas salicylowy w kosmetyce
Autor: Thinkstockphotos.com Kwas salicylowy stosowany jest w kosmetyce ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Podczas peelingu salicylowego oczyszcza się twarz, a następnie na kilka minut nakłada preparat o wysokim stężeniu kwasu salicylowego. Po zabiegu następuje złuszczanie skóry, które może trwać do dwóch dni, pojawić się też mogą strupki z usuwanego aktywnie naskórka.

Peeling kwasem salicylowym ma wysoką skuteczność w leczeniu trądziku. Efekty widać już po pierwszym zabiegu, a do znacznej poprawy wyglądu skóry dochodzi po ok. 6 zabiegach robionych co 10-14 dni. Ważne jest, aby na dwa tygodnie przed zabiegiem nie wystawiać twarzy na ekspozycję słoneczną i nie chodzić do solarium.

Po zabiegu należy stosować kremy z wysokimi filtrami przez kolejne trzy tygodnie. Peeling kwasem salicylowym nie jest odpowiedni dla osób o ciemnej karnacji, ponieważ może spowodować powstanie jaśniejszych plam.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania kwasu salicylowego? 

Przeczytaj jeszcze: 

Piękna prosto z kuchni - domowe kosmetyki
Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.