Gliceryna: właściwości i zastosowanie

2019-06-24 13:06 Ewa Kamińska

Gliceryna często występuje w składzie kosmetyków, ponieważ pozytywnie wpływa na ich konsystencję i trwałość. Silnie i dogłębnie nawilża i regeneruje skórę. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne ma gliceryna i jakie znajduje zastosowanie - nie tylko w kosmetyce.

Spis treści:

  1. Gliceryna: właściwości kosmetyczne
  2. Gliceryna: zastosowanie w kosmetyce
  3. Gliceryna: jak stosować?
  4. Gliceryna: czy uczula?
  5. Gliceryna" właściwości i zastosowanie lecznicze

Gliceryna, zwana również glicerolem, to alkohol trójwodorotlenowy. Jest produktem ubocznym procesu produkcji mydła. To gęsta, bezbarwna i bezwonna ciecz o słodkawym smaku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz w alkoholu. Glicerynę ze względu na sposób pozyskiwania dzielimy na:

  • Naturalną - wytwarzaną poprzez zmydlenie tłuszczu roślinnego (najczęściej jest to olej palmowy lub olej kokosowy). Możliwe jest też stworzenie gliceryny z wykorzystaniem tłuszczu zwierzęcego.
  • Syntetyczną - uzyskiwaną z propylenu, który jest gazowym węglowodanem wytwarzanym z benzyny.

Gliceryna: właściwości kosmetyczne

Gliceryna jest tanim i popularnym surowcem stosowanym do wyrobu kosmetyków. Jest silnie higroskopijna - to znaczy, że bardzo dobrze pochłania wodę. Nie rozpuszcza się w tłuszczach, jednocześnie stanowiąc dla nich dobry rozpuszczalnik.

Dzięki tej właściwości świetnie sprawdza się jako składnik kremów i pomadek. Łagodzi wysuszające działanie alkoholu etylowego. Ma dobry wpływ na konsystencję kosmetyków, ponieważ zapobiega ich wysychaniu, krystalizacji poszczególnych składników i usprawnia proces homogenizacji (czyli łączenia się składników tłustych, takich jak oleje i masła roślinne, z wodnymi).

Przyczynia się też do lepszego zakonserwowania substancji - obniża aktywność wody, która jest pożywką dla drobnoustrojów. Ze względu na małe cząsteczki, gliceryna łatwo wnika w głąb warstwy rogowej naskórka, ułatwiając transport innych odżywczych substancji do wnętrza skóry.

Gliceryna: zastosowanie w kosmetyce

  • Kremy nawilżające do ciała i twarzy - ponieważ gliceryna gromadzi wodę i wiąże ją w naskórku, pozytywnie i długotrwale wpływa na nawilżenie skóry. Jej działanie utrzymuje się nawet do 24 godzin po aplikacji. Zwiększa elastyczność skóry, nadaje jej gładkość.
  • Kremy do rąk i stóp - zmiękcza zrogowaciałą skórę, łagodzi spierzchnięcia i podrażnienia.
  • Kremy do cery dojrzałej - sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i napięta, wygładza zmarszczki. Przyspiesza procesy regeneracyjne. Doskonale nawilża odwodnioną cerę.
  • Kremy ochronne na zimę - gliceryna świetnie chroni przed mrozem i wiatrem.
  • Kosmetyki do włosów - wzmacnia słabe i wypadające włosy, nadaje im blask, wygładza rozdwojone końcówki.

Większość używanej w przemyśle gliceryny jest produkowana w sposób syntetyczny, jednak sposób wytworzenia tej substancji nie ma wpływu na jej działanie na organizm. W składzie kosmetyków możemy ją znaleźć pod nazwą ''Glycerin''.

Ponieważ producenci kosmetyków nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniach informacji, czy gliceryna została wytworzona z tłuszczów roślinnych czy zwierzęcych, osoby unikające produktów pochodzenia zwierzęcego powinny szukać kosmetyków z nazwą ''Glycerin vegetal'' w składzie. Poza kosmetyką, gliceryna używana jest również w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i technicznym.

Gliceryna: jak stosować?

Glicerynę można kupić w aptece w czystej postaci, w cenie ok. 3 zł za 50 gram. Możemy dodać ją do domowej maski do włosów lub użyć do stworzenia bazy pod sypkie cienie do powiek (w tym celu należy ją wymieszać z wodą w proporcjach 1:3). Gliceryna nadaje się do wszystkich rodzajów cery, lecz najbardziej polecana jest dla osób z cerą suchą, skórą atopową lub starzejącą się.

Gliceryna jest substancją pomocniczą i zwykle występuje w kosmetyku w odpowiednim stężeniu, wymieszana z innymi składnikami, takimi jak oleje. Tak stosowana gliceryna wspomaga funkcjonowanie naturalnej bariery wodno-lipidowej naskórka.

Gliceryna: czy uczula?

Gliceryna jest nietoksyczna, jej wpływ na organizm jest klasyfikowany jako obojętny - choć zdarzają się bardzo rzadkie przypadki uczuleń (ich objawem jest czerwona wysypka). Należy jednak pamiętać o tym, że jest to indywidualna reakcja wrażliwego organizmu, którą może wywołać wiele bezpiecznych substancji.

Dla skóry wrażliwej kosmetyki z gliceryną są bezpieczniejsze niż te, w których jej funkcję pełni parafina. Należy również zwracać uwagę na stężenie gliceryny w kosmetykach - optymalna wartość mieści się w przedziale od 5 do 15%, wtedy gliceryna zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Gdy stanowi ponad 25% składu całego produktu, zaczyna mieć działanie odkażające i wysuszające (nałożona w dużej ilości i w takim stężeniu chłonie wodę z głębszych warstw naskórka i blokuje pobieranie wody z otoczenia).

To ci się przyda

Gliceryna na włosy

Jeśli chcesz nawilżyć włosy, dodaj kilka kropli gliceryny kosmetycznej do ulubionej maski lub odżywki. Zabieg powtarzaj zawsze wtedy, gdy zauważysz, że stan włosów się pogorszył.

Gliceryna: właściwości i zastosowanie lecznicze

Gliceryna jest stosowana jako lek, który ma postać płynu, kropli do oczu i czopków doodbytniczych. Na lek składają się substancja czynna, którą jest glicerol (zwykle 86 proc. roztwór) oraz substancja pomocnicza.

Glicerynę można zastosować doustnie - wtedy działa przeczyszczająco. Ten sam efekt można uzyskać, stosując czopki glicerynowe. Działają one miejscowo drażniąco, pobudzając perystaltykę jelit.

Dodatkowo gliceryna ma właściwości natłuszczające i nawilżające. Rozpuszczając się w odbycie, ułatwia poślizg i pasaż treści kałowej w jelitach. W ten sposób czopki glicerynowe wspomagają wypróżnianie się. Wypróżnienie następuje zazwyczaj po upłynięciu około godziny. Czopki glicerynowe są bezpieczne, dlatego można je stosować przy zaparciach u dzieci powyżej 3. roku życia, kobiet w ciąży czy osób starszych.

Glicerynę można zastosować także zewnętrznie w nadmiernym rogowaceniu i pękaniu naskórka. Stosowana zewnętrznie na skórę działa także łagodnie przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia skóry.

Glicerol jest też jednym ze składników kropli do oczu, które stosuje się w celu łagodzenia objawów zespołu suchego oka - gdy są suche i pieką. Stosuje się je miejscowo, do worka spojówkowego - 1-2 krople do każdego oka.

Nie należy stosować produktu, jeśli stwierdzono uczulenie na glicerol.

Warto wiedzieć

Gliceryna występuje również w naszym organizmie - produkują ją głównie nerki i wątroba.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.

NOWY NUMER

W numerze 11/2019 "Zdrowia": padaczka odczarowana, dla kogo przeszczep nerki, e-papieros - nowa plaga, cera wolna od przebarwień, porażka źródłem sukcesu, lunchbox wegetarianina. Miesięcznik "Zdrowie" to pakiet rzetelnej wiedzy i sprawdzonych porad!

Dowiedz się więcej
Miesięcznik Zdrowie 11/2019
KOMENTARZE
Bea
|

Fajny artykuł, dzięki. Mała uwaga. Propylen nie jest węglowodanem tylko węglowodorem. Węglowodany to cukry a węglowodory to związki złożone z węgla i wodoru. Pozdrawiam.