tarczyca

Tarczyca to niepozorny i niewidoczny gołym okiem gruczoł, znajdujący się w przednio-dolnej części szyi, który jest jednym z niewielu nieparzystych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Dopiero gdy za...

dodano 11-6-2014

Czy to prawda, że chrapanie może oznaczać problemy z tarczycą? Czytała, że chrapanie może oznaczać nawet guza tarczycy. Bardzo się martwię, bo moja mama nagle zaczęła strasznie chrapać, a w rodzini...

dodano 19-3-2016

Mam 19 lat, 173 cm wzrostu, ale niestety ważę jedynie 48 - 49 kg i nigdy nie przekraczam 50. Jem przeważnie normalne posiłki oraz słodycze, nigdy nie odchudzałam się i nie wiem co jest przyczyną ta...

dodano 7-4-2013

Choć zapadalność na choroby tarczycy zwiększa się z wiekiem, podobieństwo objawów tych chorób do symptomów starzenia się powoduje, że są one rozpoznawane rzadziej, niż występują. Wypadanie włosów, ...

dodano 21-5-2019

W lipcu br. miałem robione badania hormonów tarczycy. TSH 1.809 mlU/l (norma 0.4-4), fT4 21.61 pmol/l (norma 11.5 - 22.7). Mam pytanie czy wartość fT4 jest w porządku? Czy nie jest za blisko górnej...

dodano 6-4-2013

Od 2 lat biorę tabletki cillest. Teraz chciałabym zajść w ciąże. Kiedy mogę spodziewać się, że pojawia się dwie kreski na teście ciążowym?

dodano 14-2-2013

Jak wpływa tarczyca na rozwój układu nerwowego w okresie okołoporodowym?

dodano 3-4-2013

Pięć lat temu przez rok brałam leki na nadczynność tarczycy (Euthyrox). 2-3 razy w roku robię kontrolne badania hormonów tarczycy. I jak zwykle TSH jest niskie, praktycznie prawie dolna norma, FT3 ...

dodano 8-4-2013

Wiele kobiet mających kłopoty z tarczycą zadaje sobie pytanie, jaki wpływ ich choroba może mieć na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Jeśli jesteś w ciąży i leczysz się na niedoczynność lub nadczynn...

dodano 8-12-2008

Mam 33 lata. 12 lat temu dostałam jod J-131 aktywność 11,79mCI. Od tej pory nie przyjmuję leków, moje wyniki były prawidłowe. Urodziłam 2 dzieci. Wyniki USG tarczycy: prawy płat: 37x11x9mm V=1,8ml;...

dodano 13-2-2015

Mam problem: Jestem w 15. tygodniu ciąży i od ok. 2 tygodni, po któryś wymiotach spowodowanych ciążą, miałam wrażenie, że coś mi zaczyna zalegać w gardle. Na początku myślałam, że coś mi się tam pr...

dodano 8-4-2013

Jakiś czas temu zbadałam TSH, jego wynik wynosił 4,65. To samo badanie wykonałam miesiąc później wynik to 2,40. Czy to normalne?

dodano 19-3-2013