Twoja wątroba tego nie cierpi. Ekspert wyjaśnia, jak o nią dbać
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w ludzkim organizmie. Ciężko pracuje 24 godziny na dobę, a dodatkowo ma zdolności regeneracyjne, jakich nie posiada żaden inny organ. Jak zatem możemy ją wspierać w jej codziennej pracy? O tym w najnowszym odcinku “Zdrowo Odpytanych”.
Ludzka wątroba zlokalizowana jest pod prawym żebrem, a dokładnie pod przeponą i w zależności od płci może ważyć między 1,3 kg - 1,7 kg. Warto dodać, że zawartość krwi w wątrobie to ok. kolejnych 500 g. Wątroba ma całkiem spore możliwości regeneracyjne, ale przy dużych i częstych uszkodzeniach hepatotoksycznych jej zdolności do samonaprawy ulegają pogorszeniu.
Wątroba to filtr organizmu
Chociaż chyba każdy słyszał o roli wątroby w rozkładzie procentów, to niewiele osób wie, że rozkłada ona też inne składniki odżywcze. Najprościej mówiąc, wątroba jest odpowiedzialna za oczyszczanie naszego organizmu z toksyn. “W wątrobie tak naprawdę dochodzi do pochłaniania różnych cząstek ze środowiska wewnętrznego, czyli naszego organizmu oraz cząstek, które dostają się z zewnątrz, czyli grzybów, bakterii, pasożytów i wirusów” - mówi dr Monika Zajcher-Badzian, internista.
To właśnie dzięki wątrobie krew pozostaje wolna od toksyn. Ponadto odpowiada także za produkcję żółci, czyli wydzieliny odpowiedzialnej za rozkład tłuszczy oraz za zapewnienie optymalnego pH dla enzymów żołądka i trzustki. Jedzenie bogate w tłuszcze powoduje uwolnienie żółci z pęcherzyka do dwunastnicy.
Szanuj swoją wątrobę, bo masz tylko jedną
Chociaż wątroba jest mocno ukrwiona, to gdy coś jej dolega, nie odczuwamy dolegliwości bólowych. Dlaczego tak się dzieje? Jak mówi dr Monika Zajcher-Badzian, “wątroba nie boli, bo jest narządem nieunerwionym. Boli tylko, kiedy w znaczący sposób się powiększa i uciska na torebkę wątroby”. To właśnie torebka wątrobowa daje nam znać, że coś złego dzieje się w naszym organizmie. Inne nieoczywiste objawy to uczucie ciężkości, problemy z pojawiającymi się sińcami, świąd i brak apetytu.
Wątroba będzie cieszyć się długim życiem, jeśli tylko odpowiednio o nią zadbamy. Produkty takie jak alkohol, tłuste jedzenie czy cukier powodują, że nasz narząd zaczyna niedomagać. Co w takim razie robić? Dieta bogata w zielone warzywa oraz zdrowe tłuszcze, czyli tłuszcze z orzechów albo oliwy z oliwek (nie z produktów smażonych w głębokim oleju) na pewno wspomogą pracę tego organu. Każda osoba, która jest po 40. roku życia, powinna się zgłosić na badania profilaktyczne wątroby, tzw. próby wątrobowe.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat wątroby? Co to jest zjawisko fagocytozy? O tym wszystkim w najnowszym odcinku Zdrowo Odpytanych.