Zaparcia. Sposoby na kłopoty z wypróżnianiem. Jak leczyć zaparcia?

2022-02-18 12:18

Zaparcia i kłopoty z wypróżnieniem to powszechna dolegliwość, ale nie można jej lekceważyć. Nie sięgaj od razu po środki farmakologiczne. Najpierw spróbuj naturalnymi sposobami zmobilizować jelita do lepszej pracy.

Młoda kobieta cierpi z powodu zaparć
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Uwaga na leki przeczyszczające!
  2. Zaparcia - co jeść, a czego unikać w diecie?
  3. Cierpisz na zaparcia? Zmień codzienne nawyki
  4. Ulgę przy zaparciach przynoszą:

Problem z zaparciami? Jeśli wypróżnienia zdarzają się rzadziej niż 3 razy w tygodniu, a trudnościom i bólom przy oddawaniu stolca towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia, mamy do czynienia z zaparciami. Zwykle przyczyną dolegliwości jest siedzący tryb życia i niewłaściwa dieta. Lekceważenie zaparć może doprowadzić do powstania tzw. hemoroidów, czyli żylaków odbytu. Sprzyja im długie parcie na stolec. Do tego już istniejące żylaki odbytu przyczyniają się do zaparć, bo utrudniają wypróżnienie. Ponadto zaparcia mogą być powodem szczeliny odbytu, czyli pęknięcia błony śluzowej kanału odbytu. Zaleganie mas kałowych w jelitach bywa też przyczyną bólu głowy, zmęczenia, kłopotów z cerą.

Uwaga na leki przeczyszczające!

Sięganie po leki przeczyszczające nie usuwa problemu – po pierwsze, można je brać tylko przez kilka dni, a po drugie – nadużywane same mogą przyczynić się do zaparć, bo rozleniwiają jelita. Zażywanie tych środków trzeba uzgodnić z lekarzem, ponieważ mogą spowodować zaburzenia kurczliwości przewodu pokarmowego. Przyczyniają się też do powstania niedoborów minerałów, m.in. magnezu, potasu oraz wapnia.

Zaparcia - co jeść, a czego unikać w diecie?

Jeśli regularnie dokuczają ci zaparcia, czas na zmianę sposobu odżywiania. W menu powinno znaleźć się więcej warzyw i owoców (codziennie 500 g warzyw i 200–300 g owoców), które – podobnie jak pełnoziarniste pieczywo oraz grube kasze – są dobrym źródłem błonnika. To właśnie on pobudza ruch robaczkowy jelit, wchłania także wodę, sprawiając, że kał jest miękki i łatwo przesuwa się przez jelito grube. By błonnik spełnił swą funkcję, trzeba wypijać dostatecznie dużo płynów (2–2,5 l dziennie).

Czego unikać w diecie przy zaparciach? Przede wszystkim potraw bogatych w tłuszcze zwierzęce i węglowodany, zwłaszcza proste, obfitych posiłków, czekolady i innych słodyczy, białego pieczywa, gazowanych napojów. Ograniczyć należy też picie słodkiego mleka. Warto zadbać o obecność w diecie źródeł probiotyków poprawiających pracę układu pokarmowego (kiszonki, jogurty i kefiry).

Cierpisz na zaparcia? Zmień codzienne nawyki

Ważny jest także tryb życia – warto zadbać o stały rytm wypróżnień. Nie można ich wstrzymywać, dobrze jest znaleźć rano czas na posiedzenie w toalecie (to naturalna pora na oddanie stolca). Podczas jedzenia nie śpiesz się – niedokładnie pogryziony pokarm jest gorzej trawiony. W walce z zaparciami niezbędny jest też ruch, bowiem siedzący tryb życia przyczynia się do rozleniwienia jelit. Wystarczą spacery lub zwykła gimnastyka, tyle że wykonywana regularnie.

Ulgę przy zaparciach przynoszą:

  • suszone figi, daktyle, rodzynki – poprawiają perystaltykę jelit, ale w nadmiarze powodują wzdęcia, można pić też wodę, w której przez noc moczyło się kilka suszonych śliwek;
  • napary z ziół: mniszka lekarskiego, serdecznika, głogu (kurację polegającą na piciu ziołowego naparu 2 razy dziennie można prowadzić przez miesiąc);
  • szklanka ciepłej wody na czczo, ewentualnie z dodatkiem miodu lub cytryny;
  • zmielone siemię lniane – 3 razy dziennie jedz po łyżce siemienia;
  • otręby – najlepsze źródło błonnika, warto dodawać je np. do jogurtu, sałatek. Pamiętaj! Jeśli po wprowadzeniu zmian problemy z wypróżnieniem nie miną, skonsultuj się z lekarzem.

miesięcznik "Zdrowie"