Wysoki poziom cholesterolu a dieta [Porada eksperta]

2013-04-04 16:54

Mó cholesterol całkowity wynosi 211, HDL 22, LDL 170 i HDL % 10. Chciałbym wiedzieć, jak powinien wyglądać mój jadłospis, aby wyniki były lepsze?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W diecie należy obniżyć spożycie tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Pownien Pan jadać więcej tłuszczów roślinnych, zawierających jedno-i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a ograniczyć tłuszcze zwierzęce i roślinne ogrzane do wysokiej temperatury np. frytki smażone na oleju, chipsy, fast foody, ciastka. Podstawą dziennej racji pokarmowej powinny być produkty niskotłuszczowe. Nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe typu trans podnosząc poziom cholesterolu frakcji LDL (zły cholesterol). Z tego powodu należy ograniczyć łączne ich spożycie maksymalnie do 10% dziennego zapotrzebowania na energię. Proces smażenia zwiększa zawartość tłuszczu w produkcie, utrudniając obniżanie jego ilości w racji pokarmowej. Do krótkiego smażenia w warunkach domowych należy preferować oleje roślinne, pod warunkiem jednorazowego ich użycia. Pokarmy które mogą podnieść frakcję HDL (dobrego cholesterolu) to oliwa z oliwek, surowa cebula, czosnek, łosoś, makrela, tuńczyk i inne tłuste ryby, ostrygi i owoce morza, olej z pestek winogron, migdały, awokado, warzywa i owoce bogate w wit. C np. papryka, brokuły, porzeczki, pomarańcze, grejpfruty,  produkty bogate w B-karoten: brokuły, szpinak, marchew alkohol w umiarkowanych ilościach. Pokarmy. ktore obniżą frakcję LDL (złego cholesterolu) to fasola i rośliny strączkowe, owsianka, płatki owsiane, otręby, czosnek, migdały i orzechy włoskie, truskawki, jabłka, marchew.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta