Warzywa sezonowe - jakie warzywa powinniśmy jeść na jesieni?

2021-08-23 13:57

Jesień to okres, w którym organizm potrzebuje najwięcej witamin. Jednak, które z warzyw dostępnych w supermarketach są faktycznie sezonowe, a co za tym idzie najzdrowsze? Przyzwyczajamy się powoli do tego, że pomidory, ogórki czy paprykę można dostać nawet w zimie. Jakie warzywa powinniśmy jeść na jesieni?

Warzywa sezonowe - jakie warzywa powinniśmy jeść na jesieni?
Autor: thinkstockphotos.com Które z warzyw dostępnych w supermarketach są faktycznie sezonowe, a co za tym idzie najzdrowsze?

Warzywa sezonowe są zdecydowanie zdrowsze, niż mrożone lub sztucznie hodowane. Jedząc to, co w naszej szerokości geograficznej aktualnie rośnie, dostosowujemy się do naturalnego rytmu natury i dostarczamy najlepszych dla organizmu witamin.

Sprawdź, jakie warzywa jeść na jesieni

Warzywa sezonowe - co jeść na jesieni?

  • bakłażan;
  • boćwina;
  • brokuły;
  • brukselka;
  • buraki;
  • cukinia;
  • cykoria;
  • dynia;
  • fenkuł;
  • kalafior;
  • kalarepa;
  • kapusta;
  • karczochy;
  • kukurydza;
  • marchewka;
  • ogórek;
  • papryka;
  • pasternak;
  • pietruszka;
  • por;
  • roszponka;
  • rukola;
  • czarna rzodkiew;
  • seler;
  • szczaw;
  • szpinak;
  • ziemniaki.

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie