Toksyny w rybach - sprawdź, które ryby nie trują

Olimpia Wolf | Konsultacja: dr inż. Renata Kazimierczak, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie | Konsultacja: dr hab. inż. Zygmunt Usydus, Zakład Chemii Żywności i Środowiska, Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy

Mieszkańcy krajów, w których jada się dużo ryb, żyją dłużej i nie chorują na serce. Ale z drugiej strony ryby zawierają szkodliwe substancje takie jak rtęć, ołów i dioksyny. Z badań wynika, że bez obaw możemy jeść ryby hodowane w Polsce - pstrąg i karp oraz oceaniczne importowane z Chin - mintaja i solę. Ryby bałtyckie: dorsz, śledź i łosoś mają więcej dioksyn i powinniśmy ograniczyć ich spożywanie.

Najnowsze artykuły