Syrop daktylowy - właściwości. Zdrowy zamiennik cukru

2021-01-14 14:37

Syrop daktylowy nazywany jest inaczej daktylowym miodem. Jest to po prostu sok pozyskiwany z owoców palmy daktylowej, czyli daktyli. Czy syrop daktylowy można spożywać bez ograniczeń? Czy można zrobić go samemu w domu? Zrobić można i nawet podajemy przepis, ale uwaga - syrop daktylowy nie powinien być spożywany zbyt często.

Syrop daktylowy - właściwości. Zdrowy zamiennik cukru
Autor: Getty Images Syrop daktylowy pozyskiwany jest z daktyli. Zobaczcie przepis na syrop daktylowy.

Syrop daktylowy jest dość gęsty, o pięknym brązowym lub brązowo-złotym kolorze. Nazywany jest także daktylowym miodem. Jest ogólnodostępny, jednak jest stałym elementem kuchni azjatyckiej i północnoafrykańskiej, a nie polskiej. Możemy kupić go w sklepach, ale możemy także zrobić go samemu. Nie jest to trudne - syrop zarówno na skalę masową, jak i w domu, wytwarzany jest z owoców palmy daktylowej, czyli daktyli

Spis treści

  1. Syrop daktylowy - co zawiera
  2. Syrop daktylowy - zastosowanie
  3. Jak zrobić syrop daktylowy w domu? Przepis:

Syrop daktylowy, z racji tego, że jest zrobiony z przetworzonych daktyli, traci część zdrowotnych właściwości charakterystycznych dla owoców palmy daktylowej. Największą różnicą jest brak błonnika pokarmowego w syropie - z tego powodu obecne w nim cukry (fruktoza i sacharoza) są szybko wchłaniane do krwi, a poziom cukru gwałtownie skacze. Z tego powodu syrop daktylowy nie jest polecany dla cukrzyków. 

Syrop daktylowy - co zawiera

Znajdziemy w nim minerały takie jak potas, wapń i magnez (odpowiedzialne za prawidłową pracę układu krążenia i za pracę mięśni) oraz witaminę A, witaminę C i witaminę E pomagające w budowaniu odporności oraz niwelujące stres oksydacyjny poprzez niszczenie wolnych rodników

Syrop daktylowy zawiera też witaminy z grupy B przez co wspiera pracę układu nerwowego. W w daktylach obecne są substancje będące odpowiednikiem salicylanów zawartych w aspirynie, a więc syrop daktylowy może mieć właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Pamiętajmy jednak, że dużą część właściwości daktyle tracą w trakcie obróbki termicznej.

100 g syropu daktylowego zawiera:

  • Wartość energetyczna - 1676 kJ / 399 kcal
  • Tłuszcz - 0,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
  • Węglowodany - 98 g, w tym cukry - 98 g
  • Białko - 1,6 g
  • Sól - 0,03 g

(w zależności od producenta). Pamiętajmy, aby wybierać w sklepie te syropy daktylowe, które składają się z wody i daktyli - bez dodatku cukrów czy innych substancji konserwujących.

Syrop daktylowy - zastosowanie

Syrop daktylowy nie powinien być codziennym elementem diety, chociaż uważany jest za zdrowszy zamiennik cukru. Przypomnijmy, że syrop daktylowy:

  • wspiera układ odpornościowy,
  • wpływa na prawidłową pracę mięśni,
  • obniża stres oksydacyjny,
  • przyczynia się do podniesienia zasobów energetycznych,
  • usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
  • może łagodzić objawy menopauzy,
  • pomaga regulować przemianę materii,
  • działa kojąco na układ nerwowy,
  • spowalnia proces starzenia,
  • chroni przed niedokrwistością.

Jak zrobić syrop daktylowy w domu? Przepis: