Stworzył dietę Adele. Teraz mówi: przestańcie liczyć kalorie

2020-08-20 10:01

Autor książki opisującej dietę sirtfoos, Aiden Goggins, sugeruje, że powinniśmy skończyć z obsesją na punkcie kalorii. O wiele ważniejsza jest wiedza, co dane pokarmy zawierają w sobie i jak wpływają na organizm. Kalorie? Po co nam one...

Dieta koktajlowa, czyli jak schudnąć, pijąc warzywne koktajle
Autor: Getty Images

Ludzie boją się jeść, bo myślą, że to jedzenie tuczy? Tak śmiałą teorię wysnuł twórca diety SIRT FOOD, Aidan Goggins. - Korzyści z jedzenia uzyskuje się tylko wtedy, gdy się je, więc zawsze była to dieta włączająca.

Dieta sirtfoods koncentruje się na żywności, która aktywuje białko o nazwie sirtuin. Znajdziemy w niej produkty takie, jak jagody, truskawki, czerwone wino i gorzka czekolada, cebula, seler, pietruszka, rukola i owoce cytrusowe. Wszystkie są bogate w składniki odżywcze zwane polifenolami. Bo i o to chodzi w diecie, którą stosuje Adele. Więcej: Dieta, na której schudła Adele. Na czym polega i kto może ją stosować?

Twórcy tej diety, Aidan Goggins i Glen Matten wydali w 2016 roku książkę zatytułowaną „The Sirtfood Diet”, w której znajduje się dokładny opis stosowania diety sirtfood. Zwracają uwagę, jakie spożywane mikroelementy przynoszą korzyści zdrowotne i nie skupiają się jedynie na kaloriach. 

Polecamy: 10 zalet picia ZIELONYCH KOKTAJLI

- To trochę niesprawiedliwe, że w wielu raportach jest to dieta 1000 kalorii. Mamy nadzieję, że ta dieta zmieni postrzeganie żywności na całe życie. To daje ludziom więcej możliwości i czują większą kontrolę, aby wiedzieć, co muszą robić - powiedział w wywiadzie dla Insider.

- Jedzenie to nie tylko paliwo - dodał. Goggins porównał składniki odżywcze całej żywności do zamówienia zestawu mebli Ikea w płaskich opakowaniach - komponenty są tak dobre, jak instrukcje ich montażu. Wierzy w badania, które sugerują, że polifenole i sirtuiny mogą być „instruktorami” naszego metabolizmu, zapewniając organizmowi efektywne wykorzystanie kalorii. Badania wykazały, że jest to prawdą, nawet jeśli nie ma ograniczenia kalorii.

- Prawdziwym przesłaniem jest koncepcja, że ​​składniki odżywcze mogą komunikować się z naszymi komórkami i poprawiać ich funkcjonowanie. Jeśli skupiamy się tylko na kaloriach i tym, czego nie powinniśmy jeść, tracimy naturę farmacji. Ciągłe badania pokazują, że to wzorce żywieniowe są największym predyktorem chorób i wieku - podsumował Aidan Goggins.

Warto wiedzieć: 25 produktów, które przyśpieszają odchudzanie

Dieta cukrzyka zdaniem dietetyka. Ekspert radzi
Sonda
Jak wygląda twoje odchudzanie?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki