Śniadanie z nabiałem

2020-01-23 11:37

W dobrze skomponowanym śniadaniu nie może zabraknąć mleka i jego przetworów. To najlepsze źródło wapnia, budulca kości i zębów, którego jemy za mało. Mleczne śniadanie można szybko przygotować.

ŚNIADANIE - koniecznie z NABIAŁEM!
Autor: thinkstockphotos.com W dobrze skomponowanym śniadaniu nie może zabraknąć mleka i jego przetworów.

Spis treści

  1. Kanapki z twarożkiem
  2. Koktajl kefirowo-owocowy
  3. Owsianka z bananem
  4. Jogurt z musli i bakaliami
  5. Serek a la tzatziki
  6. Koktajl cytrusowy
  7. Kanapka z pastą jajeczną
  8. Grzanki z twarogiem kozim
  9. Jajecznica na zielono

Pomysłów na śniadanie z nabiałem jest naprawdę mnóstwo. Nie lubisz płatków owsianych na mleku? Zastąp je musli (bez dodatku cukru, słodkiej glazury, czekolady), ryżem (brązowy ma większą wartość odżywczą niż biały) albo makaronem, najlepiej razowym. Możesz dodać kawałki świeżych, mrożonych albo trochę suszonych owoców.

Taki posiłek postawi cię na nogi i do południa nie odczujesz głodu. Przygotowanie śniadania bogatego w wapń zajmie tylko chwilę (makaron lub ryż możesz ugotować poprzedniego dnia), co jest ważne, gdy śpieszysz się do pracy.

Doskonałe są jogurty i koktajle mleczne lub jogurtowe z ulubionymi owocami, ziarnami czy orzechami, miodem albo domowym dżemem, biały ser w rozmaitych odsłonach, jajka na miękko lub twardo, w koszulce.

Śniadanie niedzielne może być bardziej wymyślne. Ucierając twaróg z jajkiem na twardo, wędzoną rybą, szpinakiem, ziołami lub awokado, możesz zrobić smaczną i dekoracyjną pastę do kanapek. Jajecznice, omlety, sałatki owocowe i koktajle również dają spore pole do popisu. Przyrządzone ze smakiem i fantazją, apetycznie podane i jedzone w spokojnej atmosferze będą miłym akcentem rozpoczynającego się dnia.

Kanapki z twarożkiem

2 kromki chleba razowego z twarożkiem: 7 dag półtłustego twarogu, 1/2 małe- go kubka naturalnego jogurtu, przyprawy (sól ziołowa, pieprz ziołowy, papryka w proszku), pokrojone świeże warzywa (do wyboru papryka, pomidor, ogórek, rzodkiewka), łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki zarodków pszennych

Koktajl kefirowo-owocowy

szklanka mrożonych owoców (maliny, truskawki) zmiksowanych ze szklanką kefiru, z dodatkiem 4 łyżek płatków jęczmiennych lub owsianych + 2 grzanki z chleba razowego z łyżeczką miodu

Owsianka z bananem

szklanka mleka 2-proc. (podgrzane lub zimne), 5 łyżek płatków owsianych górskich, pokrojony banan, łyżeczka miodu, 2 łyżki płatków migdałowych

Jogurt z musli i bakaliami

jogurt naturalny (200 g), łyżeczka miodu, 4 łyżki musli z orzechami i rodzynkami, 3 posiekane orzechy włoskie, garść (ok. 50 g) suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina)

Serek a la tzatziki

serek ziarnisty wiejski z 1/2 ogórka startego na tarce, 1/2 ogórka pokrojonego w plasterki, łyżką oliwy, kilkoma oliwkami pokrojonymi w plasterki, 2 łyżkami zarodków pszennych, doprawiony do smaku solą, pieprzem ziołowym i ziołami + 2 wafle ryżowe

Koktajl cytrusowy

1/2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta, 2 mandarynki zmiksowane z jogurtem naturalnym (200 g) i łyżeczką miodu + grahamka z 2 plasterkami sera żółtego (albo polędwicy) i liściem sałaty

Kanapka z pastą jajeczną

2 listki żytniego pieczywa chrupkiego z pastą: jajko na twardo, 10 dag półtłustego twarogu, dymka ze szczypiorkiem, sól i mielona papryka; 1/2 pomidora, sok pomarańczowy

Grzanki z twarogiem kozim

2 kromki pieczywa razowego zapieczone w opiekaczu z 2 łyżkami miękkiego sera koziego, podane z sałatą skropioną sosem winegret, przybrane kilkoma winogronami, szklanka soku warzywnego

Jajecznica na zielono

2 jajka usmażone na łyżeczce masła z drobno posiekanym szczypiorkiem, koperkiem, bazylią lub kiełkami, doprawione solą i pieprzem + 2 grzanki z razowego pieczywa, sałatka ze świeżych owoców (po 1/2 pomarańczy i jabłka, garść winogron) z dodatkiem łyżki jogurtu naturalnego

miesięcznik "Zdrowie"