Ryba po grecku - wartości odżywcze ryby po grecku

2019-12-12 13:07

Ryba po grecku to danie polskiej kuchni, które cieszy się największą popularnością w okresie bożonarodzeniowym. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, ryba po grecku ma niewiele wspólnego z grecką kuchnią. Jakie wartości odżywcze ma ryba po grecku? Ile kalorii ma ryba po grecku? Czy ryba po grecku jest zdrowa?

Ryba po grecku: przepis. Wartości odżywcze ryby po grecku
Autor: Thinkstockphotos.com Ryba po grecku: przepis. Wartości odżywcze ryby po grecku

Spis treści

  1. Ryba po grecku - przepis tradycyjny i dietetyczny
  2. Czy ryba po grecku jest zdrowa?
  3. Skąd pochodzi ryba po grecku?

Ryba po grecku to potrawa, której przepis najczęściej przypominamy sobie w okresie Bożego Narodzenia. Ryba po grecku jest bowiem jednym z dań podawanych na wigilijnym stole. Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Ryba po grecku może być potrawą nie tylko wigilijną – ryba po grecku na obiad to dobry pomysł dla wegetarian i smakoszy ryb.

Ryba po grecku - przepis tradycyjny i dietetyczny

Ryba po grecku rodem z PRL-u

Składniki:

Przygotowanie:

Filety rybne rozmrozić jeśli takowych używamy. Przyprawić solą oraz pieprzem. Panierować w samej mące i smażyć do zrumienienia. Przełożyć do półmiska przystosowanego do zapiekania. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por pokroić w półplasterki, cebulę w piórka. Warzywa zeszklić na oleju doprawić solą i pieprzem, podlać dwiema szklankami wrzątku, dodać musztardę i koncentrat oraz liść laurowy i ziele angielskie, poddusić około 20 minut. Warzywami przykryć rybę, zapiec w 160 stopniach przez pół godziny. Spożywać na ciepło lub dnia następnego na zimno.

Szlachetna ryba po grecku

Składniki:

Przygotowanie:

Rybę pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, panierować w mące i smażyć aż się zarumieni. W większym garnku smażyć cebulę, gdy ona zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, dusić. Gdy wszystko zmięknie dodać szczyptę soli, pieprzu i kuminu. Potem dodać pokrojoną cukinię, paprykę i bakłażana i znowu dusić.

Przygotowanie sosu do ryby:

Obrane i pokrojone pomidory gotować z winem i kolendrą. Sos dodać do podduszonych warzyw i zalać całością rybę. Tak przygotowaną rybę należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

CZYTAJ TEŻ:

Dietetyczna ryba po grecku

Składniki:

  • chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500g
  • marchew - 3 sztuki
  • korzeń pietruszki - spora sztuka
  • seler - mały kawałek (ok. 80g)
  • cebula - 2 sztuki
  • por - mały kawałek (biała część)
  • koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki
  • woda lub bulion - 1 szklanka
  • olej rzepakowy - łyżka
  • ziele angielskie - 4 kulki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie:

Rybę bardzo dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje). Rybę natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozsmarować łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kłaść filety - smażyć po minucie na jedną stronę. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut. W tym czasie zetrzeć na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekać w kostkę, pora w plastry - podsmażyć je na łyżeczce oleju rzepakowego. Do cebuli dodać starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Dusić wszystko przez chwilę. Następnie rozmieszać koncentrat z wodą lub bulionem i wlać do warzyw. Całość dusić przez ok. 10 - 15 minut. Doprawić do smaku. Uduszone warzywa wyłożyć na upieczoną rybę.

Czy ryba po grecku jest zdrowa?

W rybie po grecku najmniej zdrowa jest panierka z mąki, która nasiąka olejem podczas smażenia. Samo danie jest stosunkowo zdrowe i lekkie, a także niezbyt kaloryczne. Aby poprawić jego strawność i uniknąć wzdęć po posiłku, lepiej zrezygnować z panierki, a smażenie ryby zamienić na jej pieczenie. Przy duszeniu warzyw również można zrezygnować z większych ilości tłuszczu, ponieważ warzywa zaczną „puszczać” wodę, w której się uduszą.

Warto wiedzieć

Ryba po grecku - wartości odżywcze. Ile kalorii ma ryba po grecku?

W 100 g ryby po grecku (50 g ryby i 50 g sosu warzywnego) przygotowanej tradycyjnie czyli smażonej i z obsmażonymi przed duszeniem warzywami znajduje się:

Skąd pochodzi ryba po grecku?

Ryba po grecku kojarzy się z tradycyjną polską kuchnią i gości na świątecznych stołach w prawie wszystkich polskich domach. Rybę po grecku najczęściej podaje się podczas kolacji wigilijnej. Jest ona jednak daniem stosunkowo nowym i słuszna wydaje się teoria, że potrawa została wymyślona w PRL-u – czasie pustych sklepowych półek. Danie można przyrządzić z dowolnej ryby, a dodatki warzywne czyli marchew, seler, pietruszka i cebula nie są i nie były niczym ekskluzywnym. Sama nazwa przyciągała i dawała namiastkę egzotyki.

Warto wiedzieć

Przepis na rybę po grecku trudno znaleźć w przedwojennych książkach kucharskich. U Marii Ochorowicz – Monatowej, jednej z najbardziej znanych autorek tego okresu związanych z kuchnią, znajdziemy przepisy na ryby po francusku, holendersku, włosku, portugalsku, oczywiście po polsku i po żydowsku, ale po grecku – nie.

Ryba po grecku nie jest oczywiście daniem pochodzącym z Grecji. Grecy nie tylko jej nie znają, ale tez uważają, że danie to bardzo mocno odbiega od smaków kuchni greckiej. Jednak osoba, która wymyśliła nazwę mogła inspirować się bogactwem ryb i warzyw w tej właśnie kuchni. Być może pierwowzorem polskiej ryby po grecku jest „psari plaki” – pieczona w całości ryba przykryta warzywnym sosem na bazie pomidorów z dodatkiem ziół podlewanym białym winem.

KTÓRĄ POTRAWĄ WIGILIJNĄ JESTEŚ?

Pytanie 1 z 8
Która choinka podoba ci się najbardziej?

Źródła:

  1. https://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/12/ryba-po-grecku-wersja-dietetyczna.html
  2. https://cookit.pl/przepis/329266/Ryba+po+grecku+,smak+PRL-u
  3. http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53667,3305932.html?disableRedirects=true
  4. http://www.ilewazy.pl/porcja-ryby-po-grecku
  5. Ochorowicz-Monatowa M., Uniwersalna Książka Kucharska, Warszawa-Lwów, 1913, https://polona.pl/item/uniwersalna-ksiazka-kucharska-z-ilustracyami-i-kolorowemi-tablicami-odznaczona-na,MzU1NzM4Nw/