Rum: rodzaje i wpływ na zdrowie. Jak pić rum?

2018-06-06 16:24

Rum jest alkoholem wysokoprocentowym o zawartości alkoholi od 37,5% do 81%, wytwarzanym z melasy lub soku trzcinowego. Istnieją różne rodzaje rumu od białego po czarny, a co za tym idzie - charakteryzujące się też odmiennym smakiem i aromatem. Rum można spożywać jako samodzielny napój lub wykorzystać do przygotowania drinków. Jednak podobnie jak w przypadku innych alkoholi w jego spożyciu należy zachować umiar. Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma rum i jak pić rum.

Rum: rodzaje i wpływ na zdrowie. Jak pić rum?
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Rum - produkcja
  2. Rum - rodzaje
  3. Rum - kalorie (kcal) i wpływ na zdrowie
  4. Rum - jak pić rum?
  5. Rum - cena, gdzie można kupić?

Rum początkowo był napojem dla żeglarzy i niewolników, wykorzystywany jako przynęta na piratów w celu zwerbowania żeglarzy dla marynarki brytyjskiej.

Za kolebkę rumu uznaje się Indie i Chiny, zaś do Europy został przywieziony przez Arabów. Jego produkcja rozwijała się we Włoszech, Portugalii i Hiszpanii. W kolejnych wiekach produkcja rumu rozpowszechniała się w Ameryce Południowej.

Rum - produkcja

Rum otrzymuje się w procesie fermentacji alkoholowej i destylacji melasy, syropów powstałych w wyniku produkcji cukru trzcinowego lub z soku trzciny cukrowej. Nie ma jednej metody wytwarzania rumu, sposób jego produkcji jest uzależniony od miejsca, w którym powstaje.

Pierwszym etapem produkcji jest fermentacja melasy lub soku z trzciny cukrowej. Sok z trzciny cukrowej otrzymuje się w procesie zmiażdżenia trzciny cukrowej głównie na terenie wysp francuskojęzycznych. Następnie do melasy lub soku trzcinowego dodaje się drożdże i poddaje się procesowi fermentacji w wyniku, której otrzymuje się wino trzcinowe.

W zależności od regionu wyróżnia się trzy sposoby fermentacji: spontaniczną (z wykorzystaniem drożdży i mikroorganizmów naturalnie występujących w środowisku), kontrolowaną (z wykorzystaniem drożdży laboratoryjnych), kontrolowaną ciągłą (w stale napełnionej kadzi fermentacyjnej z ciągłym dodawaniem melasy).

Ostatnim etapem jest dojrzewanie, które różni się w zależności od producenta zarówno okresem starzenia jak i rodzajem użytych beczek. Najczęściej wymagane jest, by rum dojrzewał co najmniej rok. Dojrzewanie ma miejsce w starych beczkach po burbonie, beczkach dębowych lub zbiornikach ze stali nierdzewnej.

Rum - rodzaje

Rum jest produkowany w ponad 80 krajach z użyciem różnych metod, różnych sposobów fermentacji, mieszania i okresu starzenia stąd też wynika różnorodność tego trunku. Wyodrębnia się kilka kategorii rumu:

  • Biały lub czysty rum - ma łagodny smak, najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania drinków, w których pożądany jest łagodny smak (np. Pina Colada, Mojito, Cuba Libre). Rum biały poddaje się starzeniu od roku do kilku lat, po czym filtruje w celu usunięcia koloru. Z reguły jest tańszy niż rum bardziej dojrzały. Popularne białe rumy: Bacardi Superior, Don Q Cristal, Cruzan Estate Light, Oronoco, Mount Gay Silver, Matusalem Plantino, Rubi Rey, Diplomatico Rum Blanco.
  • Złoty rum - ma bursztynową lub złotą barwę, jego smak zależy od rodzaju beczek, w których dojrzewał, może mieć smak wanilii, migdałów, cytrusów, karmelu lub kokosa. Złoty rum dojrzewa od kilku do kilkunastu lat. Złote rumy wykorzystuje się do przygotowania drinków o mocniejszym smaku. Popularne złote rumy: Abuelo, Appleton Special, Barcelo Dorado, Brugal Añejo, Bermudez Ron Dorado, Cacique Anejo Superior, Diplomatico Añejo, 5 Doorly, Don Q Gold, El Dorado 5, Gosling's Gold, Matusalem Clasico , Maui Gold Rum.
  • Ciemny rum - za ciemne rumy uznaje się trunki o barwie od jasnozłotej bursztynowej do czarnej, rum ten dojrzewa, co najmniej kilka lat w dębowych beczkach. Ciemny rum jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Do najpopularniejszych należą: Cruzan Estate Dark, Bacardi Select, Flor de Caña  Black Label, Barbancourt 3 Star, Diplomatico Anejo, Barcelo Dorado, Cockspur, El Dorado, Matusalem Classico , Mount Gay Eclipse i Santa Teresa Selecto.
  • Czarny rum - najciemniejszy rum, produkowany z melasy - gęstej, ciemnej cieczy powstałej w wyniku krystalizacji cukru. Czarny rum dojrzewa w mocno wypalonych lub zwęglonych beczkach. Czarny rum znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym do nadawania smaku i aromatu wyrobów cukierniczych i piekarskich. Wśród czarnych rumów wyróżnia się: Coruba, Cruzan Black Strap, Gosling’s Black Seal, Maui Dark Rum, Myers’s, Skipper Demerara, Woods 100, and Whaler’s Dark.
  • Granatowy rum - ciemny rum, którego historia sięga XVII wieku, był produkowany dla brytyjskiej floty. Popularne granatowe rumy: Lamb’s Navy Rum, Pusser’s, Lemon Hart, Skipper Demerara and Wood’s 100.
  • Premium Aged Rum - mieszanka kilku wiekowych rumów, w celu osiągnięcia niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ma ciemną barwę i wyrazisty smak. Ten rodzaj rumu posiada oświadczenie wiekowe na opakowaniu, odnoszące się do najmłodszego rumu, z którego składa się mieszanka, np. Appleton Estate 21 z Jamajki składa się ze starszych rumów, mających co najmniej 21 lat.
  • Overproof Rum - rum o wysokiej zawartości alkoholu (zawierający więcej niż 50% alkoholu). Ten rodzaj rumu jest popularny na Karaibach oraz wykorzystywany do przyrządzania potraw. Najbardziej popularny rum z tej kategorii to Jamaica’s Wray And Nephew White Overproof.
  • Cachaça - popularny w Brazylii, wytwarzany ze świeżego soku trzciny cukrowej, krótko dojrzewający lub niedojrzewający w beczkach. Do rumów z tej kategorii zalicza się: Agua Luca, Beija, Beleza Pura, Boca Loca, Cabana, Cachaça 51, Cuca Fresca, Fazenda Mãe de Ouro.
  • Rum smakowy - z dodatkiem suszonych owoców, korzenia imbiru, wanilii, ziela angielskiego, cynamonu, goździków, ekstraktów z owoców, np. cytrusowych, wiśni, czarnej porzeczki, mango, ananasa. Popularne rumy smakowe: Captain Morgan, Sailor Jerry, Pango, Montecristo, Foursquare, Malibu Coconut Rum, Castries Peanut Rum Cream, Bacardi Limon and Dragonberry, Cruzan Mango.

Rum - kalorie (kcal) i wpływ na zdrowie

Rum jest tak samo kaloryczny jak wódka, w 100 g tego napoju znajduje się 231 kcal.

Rum spożywany w umiarkowanych ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Badania wykazały potencjalne korzyści z picia tego napoju alkoholowego. Pewne jest natomiast, że picie rumu w nadmiarze, podobnie jak w przypadku innych alkoholi jest szkodliwe dla zdrowia. Spożywany w nadmiarze i zbyt często zwiększa ryzyko raka wątroby, może powodować biegunki i wymioty oraz prowadzi do uzależnienia, bo ma wysokie stężenie alkoholu.

Potencjalne korzystne działanie rumu:

  • zmniejsza ryzyko zawałów, zwiększa stężenie cholesterolu HDL we krwi,
  • ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, wspomaga walkę z bakteriami i leczenie przeziębienia,
  • zmniejsza ryzyko raka nerek o 38% w porównaniu nie spożywającymi rumu,
  • ma działanie antyseptyczne.

Potencjalne korzystne działanie rumu:

Rum - jak pić rum?

Sposób picia rumu zależy od jego rodzaju.

Rum biały, złoty i czarny najlepiej sprawdzi się w drinkach. Do najbardziej popularnych drinków z dodatkiem rumu należą: Pina Colada, Mojito, Cuba Libre. Można też je spożywać z dodatkiem lodu lub w formie szotów.

Rum smakowy najlepiej podawać z lodem. Premium Aged Rum należy pić w małych ilościach z niewielkiego kieliszka.

Rum - cena, gdzie można kupić?

Cena rumu zależy od jego wieku. Rum w wieku poniżej 8 lat dostaniemy w cenie niższej niż 100 zł, za rum w wieku od 8 do 12 lat zapłacimy od 100 do 300 zł. Rum mający powyżej 25 lat to wydatek rzędu od 350 zł do nawet 1400 zł za 700 ml trunku.