Opuncja figowa - właściwości i zastosowanie. Pomaga na infekcje grzybicze

2020-10-07 9:15

Opuncja figowa to rosnąca w Meksyku odmiana jadalnego kaktusa. Jeść można jej owoce, liście i kwiaty. Z pewnością warto o niej pamiętać, posiada bowiem wiele cennych składników. Wśród właściwości opuncji figowej należy wyróżnić pozytywny wpływ na układ pokarmowy, w tym wątrobę. Zastosowanie znalazła także w leczeniu infekcji grzybiczych.

Opuncja figowa - właściwości i zastosowanie. Pomaga na infekcje grzybicze
Autor: Getty Images Opuncja figowa - właściwości i zastosowanie. Pomaga na infekcje grzybicze

Opuncja figowa jest jadalną odmianą kaktusa. Nie rośnie w Polsce, ani nawet w Europie - w środowisku naturalnym spotkać ją można w rejonie Meksyku. Opuncję figową warto wprowadzić do diety, ma ona bowiem cały wachlarz zastosowań. Wspomaga nawet laktację! Opuncja figowa, nazywana także figą indyjską, w Polsce możemy kupić pod postacią zielonych herbat z opuncją albo soku lub olejku z opuncji. Ciężko dostać świeżą opuncję, ale nie jest to niemożliwe!

Spis treści

  1. Opuncja figowa - czym jest?
  2. Opuncja figowa - właściwości, wartości odżywcze
  3. Opuncja figowa - zastosowanie

Opuncja figowa - czym jest?

Do tej pory zidentyfikowano około 150 odmian opuncji figowej. Rośnie naturalnie w Ameryce Południowej, jednak jest także uprawiana w krajach o ciepłym klimacie, przykładowo we Włoszech i Grecji. Opuncję figową wykorzystuje się w kuchni, fitoterapii oraz kosmetyce, zawiera bowiem wiele cennych mikroelementów.

Owoce opuncji rosną na kaktusach, mają kolory od zielonego po czerwony i liczne pestki w środku. Opuncję można uprawiać w domu, jednak należy pamiętać, że jeden krzew nie da nam zbyt wielu owoców. Sama uprawa nie jest wymagająca - kwiaty powinny pojawić się w okolicach maja, a owoce e lipcu.

Opuncja figowa - właściwości, wartości odżywcze

W owocach opuncji figowej znajdziemy dużą ilość wody i błonnika, który zapewni nam uczucie sytości na długo. Rozpuszczalne frakcje błonnika, czyli pektyny i betaglukan odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób serca, obniżając poziom cholesterolu we krwi. W opuncji znajdziemy także:

Kolejnymi składnikami, o których warto pamiętać są cukry (glukoza i fruktoza), kwasy organiczne, flawonoidy (znane ze swoich właściwości właściwości antyutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, detoksykujących), laktony, terpeny, alkaloidy i betalainy.

Opuncja figowa - zastosowanie

Opuncja figowa działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Jest składnikiem wielu preparatów, także tych odchudzających. Nie działa toksycznie na organizm. Jest stosowana w dietach odchudzających ponieważ wiąże tłuszcz w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie wchłania się on do organizmu, a zostaje wydalony wraz z kałem. 

Opuncja figowa:

  • ochrania układ nerwowy,
  • zapobiega cukrzycy,
  • pobudza laktacje,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • zapobiega chorobom serca,
  • neutralizuje wolne rodniki, a przez to opóźnia procesy starzenia,
  • wspiera odporność organizmu,
  • usprawnia pracę jelit,
  • jest stosowana w terapii marskości wątroby,
  • poprawia wygląd skóry,
  • łagodzi reumatyzm (okłady z opuncji figowej).

Opuncja w formie okładów na skórę łagodzi nie tylko bóle reumatyczne, ale także pomaga w leczeniu wielu chorób skórnych, rumienia, a także leczeniu oparzeń i ran.

W badaniach na myszach potwierdzono także, że ekstrakt z owoców opuncji może wykazywać działanie antynowotworowe