Limonka - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma limetka?

2018-01-22 13:07

Limonka, inaczej limetka, to owoc, który ma liczne wartości odżywcze, a co za tym idzie - właściwości lecznicze. Limonka jest uważana za kuzynkę cytryny, jednak jest od niej nie tylko mniejsza, lecz także bardziej kwaśna. Sok z limonki wspomaga pracę wątroby, a woda z limonką odchudza. Jakie jeszcze właściwości lecznicze ma limonka?

Limonka - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma limetka?
Autor: Thinkstockphotos.com Limonka - właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy ma limetka?

Spis treści

  1. Limonka - właściwości przeciwnowotworowe
  2. Limonka wspomaga pracę wątroby i nie tylko
  3. Limonka na odkwaszenie organizmu
  4. Limonka wzmacnia odporność
  5. Limonka łagodzi objawy nerwicy
  6. Limonka a cukrzyca
  7. Limonka a ciąża
  8. Limonka – zastosowanie w kuchni
  9. Limonka - zastosowanie w kosmetyce

Limonka, inaczej limetka, jest cytrusem z rodziny rutowatych, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze od dawna są doceniane w Azji, skąd prawdopodobnie pochodzi. Z Azji drzewka limonkowe zostały sprowadzone do Egiptu oraz innych regionów północnej Afryki przez kupców z Bliskiego Wschodu w X wieku. W XIII wieku Maurowie przywieźli limonki do Hiszpanii, dzięki czemu owoc ten rozprzestrzenił się w Europie południowej. Limonki trafiły do Ameryki najpierw w 1493 roku, podczas podróży Krzysztofa Kolumba, jednak na dobre zostały na Florydzie dopiero w XVI wieku, kiedy zostały przywiezione przez hiszpańskich kolonizatorów z Indii Zachodnich. Obecnie limonka uprawiana jest w strefie tropikalnej i subtropikalnej, przede wszystkim w Indiach, Meksyku, Argentynie i Brazylii, a także w Europie, Egipcie i na Florydzie.

Limonka - właściwości przeciwnowotworowe

Limonka zawiera bioflawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Związki te niszczą wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Z tego względu limonka polecana jest w profilaktyce przeciwnowotworowej. Zawarte w limonce bioflawonoidy chronią również przed występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego.

Limonka wspomaga pracę wątroby i nie tylko

Limonka korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Sok z limonki rozrzedza żółć, przez co ułatwia jej przepływ. Dzięki temu poprawia pracę wątroby. Podobne właściwości ma wodą z limonką która dodatkowo odchudza.

Poza tym badania wykonane przez naukowców Uniwersytetu Hopkinsa dowodzą, że limonka zwalcza bakterie E. Coli. Doświadczenie polegało na dodaniu do soku z limonki bakterii E. Coli oraz bakteriofagi MS2. Okazało się, że sok z limonki poradził sobie ze zniszczeniem bakterii lepiej niż promienie słoneczne. Sok z limonki może być zatem alternatywą dla tabletek odkażających wodę, przekonują badacze.

Warto wiedzieć

Limonka - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 30 kcalBiałko – 0,70 gTłuszcz – 0,20 gWęglowodany – 10,54 g (w tym cukry: 1,69 g)Błonnik – 2,8 gWoda – 88,26 g

Minerały

Wapń – 33 mgŻelazo – 0,60 mgMagnez – 6 mgFosfor – 18 mgPotas – 102 mgSód – 2 mgCynk – 0,11 mg

Witaminy

Witamina C – 29,1 mgTiamina – 0,030 mgRyboflawina –  0,020 mgNiacyna – 0,200 mgWitamina B6 – 0,043 mgWitamina A –  50 IUWitamina E – 0,22 mg

Limonka na odkwaszenie organizmu

Limonka ma również właściwości alkalizujące - zapewnia organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, dlatego też zalecana jest w diecie odkwaszającej. Zakwaszenie organizmu powoduje choroby takie jak reumatyzm, osteoporozę, migreny oraz stany depresyjne. Wpływa również na obniżenie odporności oraz osłabienie organizmu.

Limonka wzmacnia odporność

Ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C (29.1 mg/100g), limonka w znacznym stopniu wzmacnia układ odpornościowy. Sok z limonki ma także właściwości bakteriobójcze oraz działanie odkażające, dlatego polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym zapobiegania przeziębieniom.

Limonka to inaczej lima, limona, limetka, limeta kwaśna.

Limonka łagodzi objawy nerwicy

Ze względu na dużą zawartość potasu, limonka pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki temu pomaga w walce z nerwicą. Regularne spożywanie limonki łagodzi objawy neurastenii, takie jak: zwiększona nadpobudliwość, drażliwość, nadwrażliwość jelit, problemy z koncentracją oraz kołatania serca. Limonka osłabia również bóle głowy.

Limonka a cukrzyca

Limonka jest owocem niskokalorycznym – 100 g owoców zawiera jedynie 30 kcal. Dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Sok z limonki pozwala także kontrolować poziom glukozy we krwi, dzięki temu wskazane jest jego spożywanie dla osób cierpiących na cukrzycę oraz walczących z otyłością.

Limonka a ciąża

Ze względu na bogate źródło witamin i wartości odżywczych, limonka polecana jest kobietom w ciąży. Duża ilość witaminy C wzmacnia odporność, dzięki czemu chroni przed infekcjami, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia dziecka. Sok z limonki ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego rozwiązuje problemy z wypróżnianiem, zapobiega biegunkom oraz zaparciom. Łagodzi również poranne mdłości. Limonka obniża zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, które może przyczynić się do powstania stanu przedrzucawkowego, który prowadzi do przedwczesnego porodu.

Warto wiedzieć

Limonka - wybór, przechowywanie, przygotowanie

Należy wybierać twarde i ciężkie owoce, ponieważ będą najbardziej soczyste. Limonka powinna mieć błyszczącą skórkę o barwie od jasno - do intensywnej zielonej.

Niewielkie brązowe przebarwienia na skórce nie wpływają na smak, ale większe plamy oraz miękkie miejsca oznaczają zepsuty owoc. Z kolei twarda, pomarszczona skórka to znak, że limonka jest wysuszona.

Owoce limonki powinno przechowywać się w chłodnym miejscu lub w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, że limonka bardzo absorbuje zapachy, dlatego też nie należy trzymać tego owocu w lodówce. Przechowywanie jej w sąsiedztwie innych produktów może sprawić, że limonka „przejdzie” innymi zapachami, przez co stanie się nieapetyczna. Jeśli chcemy tego uniknąć, dobrym rozwiązaniem jest włożenie owoców do woreczka foliowego, aby nie miały bezpośredniego kontaktu z innymi produktami.

Owoce przechowywane w temperaturze pokojowej są bardziej soczyste, jednak te przechowywane w lodówce dłużej zachowują świeżość.

Limonka – zastosowanie w kuchni

Limonka jest niezwykle aromatycznym owocem, dzięki czemu znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Jest popularnym dodatkiem do drinków i napojów alkoholowych. Do najbardziej znanych należy mojito – drink pochodzący z Kuby, który właśnie m.in. dzięki limonce zawdzięcza swój orzeźwiający smak. Limonka jest również doskonałym składnikiem soków oraz sorbetów. Inny napój, z którym dobrze komponuje się limonka jest herbata. Limonka swoje zastosowanie znalazła również jako dodatek do sałatek i deserów. Pasuje również do owoców morza.

Warto wiedzieć, że aby otrzymać jedną szklankę soku z limonki, potrzeba od sześciu do dziewięciu owoców (w zależności od rozmiaru i odmiany limonek). W celu ułatwienia ręcznego wyciskania limonek, warto wcześniej poturlać owoce po twardej powierzchni, lekko je przygniatając. Warto wiedzieć, że sok z dwóch cytryn odpowiada sokowi z trzech limetek.

Limonka - zastosowanie w kosmetyce

Limonka, podobnie jak cytryna, doskonale wpływa na poprawę kondycji skóry oraz opóźnia proces jej starzenia się. Dzięki dużej zawartości flawonoidów, limonka odżywia skórę oraz wygładza zmarszczki. Poza tym ma właściwości rozjaśniające i regenerujące, dzięki czemu znalazła swoje zastosowanie w kosmetyce. Limonka wykorzystywana jest w produktach przeznaczonych do oczyszczania skóry oraz do walki z przebarwieniami. Kosmetyki zawierające limonkę rozjaśniają cienie pod oczami oraz wyrównują koloryt skóry. Limonka ma również właściwości zmiękczające. Przy dłuższym stosowaniu limonki, można zmiękczyć i pozbyć się twardego, zrogowaciałego naskórka. Dzięki dużej zawartości witaminy A, limonka ma również zbawienny wpływ na kondycję włosów oraz paznokci. Działa na nie regenerująco i zapobiega ich osłabianiu.

Czy rozpoznasz owoc na zdjęciu?

Pytanie 1 z 9
Owoc, który po przekrojeniu przypomina gwiazdę, to:
Jackfruit
O autorze
Weronika Rumińska
Absolwentka filologii polskiej o specjalizacji redaktorsko-wydawniczej na Uniwersytecie Warszawskim. Zainteresowania związane z pracą redaktora rozwijała już w trakcie studiów magisterskich, czynnie współpracując z serwisem Poradnikzdrowie.pl na ścieżce redaktorskiej i social mediów. Prywatnie miłośniczka dobrego kryminału oraz jeździectwa.