LECZNICZA NALEWKA z wiśni. Przepisy na wiśniówkę

2020-07-03 14:14

Nalewka z wiśni ma wiele właściwości zdrowotnych. Szczególnie poleca się ją osobom zmagającym się z chorobami układu krążenia, zwłaszcza jeśli składnikami wiśniówki są miód gryczany i szałwia. Taka mieszanka poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i stabilizuje pracę serca. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne posiadają nalewki z wiśni i jak je przygotować. Zobacz oryginalne przepisy.

LECZNICZA NALEWKA z wiśni. Przepisy na wiśniówkę
Autor: Photos.com LECZNICZA NALEWKA z wiśni. Przepisy na wiśniówkę
Nalewka z wiśni
Autor: Getty Images Nalewka z wiśni może być cennym wsparciem dla układu krążenia zwłaszcza, jeśli jest przygotowana z dodatkiem miodu i szałwii

Nalewka z wiśni sprawdzi się, gdy masz choroby układu krążenia. Wiśnie wspomagają pracę układu krążenia i stabilizują pracę serca. Zawarty w wiśniach potas (222 mg w 100 g) pomaga kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu (który odpowiada za nadciśnienie tętnicze), a magnez (11 mg w 100 g) uelastycznia ściany naczyń krwionośnych oraz przeciwdziała obrzękom.

Z kolei żelazo (0,36 mg w 100 g) jest niezbędne w procesie rozprowadzania tlenu do wszystkich komórek ciała. Z tego powodu wiśnie są polecane w leczeniu anemii.

Osobom mającym problemy z krążeniem proponujemy nalewkę z wiśni z miodem gryczanym i liśćmi szałwii. Miód gryczany, podobnie jak wiśnie, zawiera duże ilości żelaza i innych pierwiastków pozytywnie wpływających na pracę układu krążenia. Z kolei szałwia poprawia krążenie krwi, a tym samym zwiększa wydolność serca.

Spis treści

  1. Właściwości zdrowotne liści wiśni
  2. Nalewka wiśniowa wspomaga pracę układu pokarmowego
  3. Wiśniówka może ochronić przed rakiem i pomoże obniżyć gorączkę
  4. Przepis na nalewkę z wiśni z miodem i szałwią
  5. Przepis na nalewkę z wiśni z cynamonem, kardamonem, goździkami i wanilią
  6. Przepis na nalewkę z wiśni na brandy i rumie 
  7. Przepis na leczniczą nalewkę z owoców i liści wiśni

Właściwości zdrowotne liści wiśni

Liście wiśni zawierają garbniki, kwasy organiczne i kumarynę. W medycynie naturalnej wykorzystuje się je jako środek napotny. Odwar z młodych gałązek drzewa wiśniowego - popijany w ciągu dnia i dodany do kąpieli - pomaga łagodzić bóle reumatyczne. Oprócz właściwości leczniczych są także wykorzystywane w kuchni - dodawane są do przetworów i nalewek z aronii czy czarnej porzeczki, ponieważ usuwają ich gorycz i łagodzą smak.

Nalewka wiśniowa wspomaga pracę układu pokarmowego

Osobom, które zmagają się z problemami układu pokarmowego, polecamy nalewkę z wiśni z przyprawami stymulującymi pracę żołądka. Cynamon, kardamon i goździki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwiają trawienie.

Ponadto oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Pamiętaj jednak, że kieliszek nalewki domowej (35 - 45 ml) to 100 kcal. Ze względu na kaloryczność i zawartość alkoholu, zachowaj umiar - wystarczy wypić jeden kieliszek 30 minut przed obiadem.

Wiśniówka może ochronić przed rakiem i pomoże obniżyć gorączkę

W medycynie naturalnej te kwaskowe w smaku owoce ceni się ze względu na antynowotworowe właściwości. Są one bowiem bogatym źródłem bioflawonu – jednego z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy. Bioflawon niszczy wolne rodniki, a tym samym hamuje rozrost komórek rakowych, opóźnia proces starzenia, a także zwiększa odporność organizmu.

Ponadto zawarty w wiśniach cynk podnosi odporność, wzmacnia kości, włosy i paznokcie, a fitoestrogeny - hormony roślinne, łagodzą objawy menopauzy i PMS.

Z kolei fosfor wzmacnia kości, usprawnia pracę serca i nerek. Współczesna fitoterapia zaleca stosowanie wiśni ze względu na ich właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne – obniżają one gorączkę. Jak stosować nalewkę, by obniżyć temperaturę? Wystarczy 2-3 łyżki nalewki wymieszać w szklance gorącej herbaty i wypić gotowy preparat raz dziennie.

Przepis na nalewkę z wiśni z miodem i szałwią

Wydryluj 2 kg dojrzałych wiśni i zbierz pozostały sok. Następnie całość przełóż do małego naczynia typu gąsior, zalej 2,5 l czystej wódki i szczelnie zamknij. W tym samym czasie wlej do słoika 1,5 l wody, 1/4 l spirytusu, 1/4 l miodu gryczanego (może też być rzepakowy) i wsyp 1,5 kg cukru i 5 g suszonych liści szałwii. Zamknij słoik i wstrząśnij. Następnie odstaw go wraz z gąsiorem na miesiąc w zaciemnione miejsce. Po tym czasie, gdy miód całkowicie się rozpuści, wlej do gąsiora syropem ze słoika i dokładnie wymieszaj. Następnie przecedź nalewkę i zlej ją do butelek. Szczelnie zamknij, odstaw w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 5-6 miesięcy, by "dojrzała". Wtedy jest gotowa do spożycia.

Przepis na nalewkę z wiśni z cynamonem, kardamonem, goździkami i wanilią

Wydryluj 2 kg dojrzałych wiśni i wsyp je do małego gąsiora lub wysokiego słoja. Dodaj 10 g zmielonego cynamonu, 10 ziaren kardamonu, 10 goździków i pół pokruszonej laski wanilii oraz 0,5 kg cukru.

Całość zalej spirytusem tak, aby były nim całkowicie zakryte (ok. 1 l) i dokładnie wymieszaj. Odstaw w chłodniejsze miejsce na co najmniej pół roku. Po tym okresie odcedź i przelej do butelek.

Nalewki domowe

Przepis na nalewkę z wiśni na brandy i rumie 

1 kg wydrylowanych wiśni (mogą być wiśnie mrożone) włóż do małego gąsiora lub butli-balona (najlepiej osadzonej w koszu wiklinowym) i zasyp 0,5 kg cukru. Kiedy wiśnie puszczą sok i cukier się rozpuści, dodaj 0,75 l brandy i 0,25 l słodkiego rumu i dokładnie wymieszaj. Zamknij naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni. Po tym okresie przecedź, przelej do butelek i odstaw je na 6 miesięcy w ciemniejsze miejsce.

Przepis na leczniczą nalewkę z owoców i liści wiśni

Do 1 l zimnej wody wsyp kilogram cukru, opakowanie cukru waniliowego i postaw na gazie. Do gotującej się wody wrzuć 1 kg owoców (bez pestek) i umyte liście wiśni (10 dag). Wymieszaj i gotuj na małym ogniu (bez przykrycia) przez 30 minut. Tak powstały sok przecedź i odstaw do wystygnięcia. Do ostudzonego napoju dodaj 0,5 l spirytusu i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania.

Tego nie rób

Do robienia wiśniówki nie używaj pestek wiśni, ponieważ pestki zawierają związki cyjanowe (np. trujący kwas pruski).

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie