Jedz żółte i pomarańczowe OWOCE I WARZYWA

2008-08-20 3:11

Jedz duże ilości owoców i warzyw w kolorze słońca. Swój kolor zawdzięczają karotenoidom – barwnikom roślinnym pełniącym nieocenioną rolę w ochronie twojego zdrowia.

Jedz żółte i pomarańczowe OWOCE I WARZYWA
Autor: thinkstockphotos.com W żółtych owocach i warzywach jest dużo karotenoidów - ważnych dla zdrowia związków o właściwościach przeciwutleniających.

Karotenoidy jako przeciwutleniacze chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV. Podobną, ochronną rolę pełnią także w organizmie człowieka.

Przeczytaj: Oczyszczająca dieta owocowa

Kto powinien jeść owoce i warzywa bogate w karotenoidy?

Jeżeli żyjesz w dużym, zadymionym mieście…
Karotenoidy to naturalne przeciwutleniacze, mają zdolność wymiatania wolnych rodników, powstających w naszym otoczeniu np. w skażonym powietrzu, dymie papierosowym, wysoko przetworzonej żywności lub na skutek promieniowania słonecznego.

  • Jeżeli chcesz zachować urodę…

Ludzie, których ścianki komórek są „wypchane karotenoidami” zachowują młodość o wiele dłużej niż ci, u których koncentracja karotenoidów jest słabsza. Niedobór witaminy A objawia się gorszym wyglądem włosów, paznokci oraz skóry.

Przeczytaj: Zalety owoców cytrusowych

  • Zależy ci zachowaniu dobrego wzroku…

Witamina A, której źródłem są karotenoidy, jest niezbędna w procesie widzenia ponieważ wchodzi w skład rodopsyny – światłoczułego barwnika siatkówki oka.

  • Chcesz, by twoje dziecko rosło zdrowo…

Witamina A, której źródłem są karotenoidy, współdziała z hormonem wzrostu. Jej brak może spowodować zahamowanie wzrostu dziecka. Nie bez powodu pierwszy pokarm matki to siara – jej silnie żółte zabarwienie to efekt dużej koncentracji karotenoidów.

Ważne

Karotenoidy mogą ochronić nas przed:

  • chorobami układu krążenia
  • nowotworami
  • chorobami związanymi z wiekiem (katarakty, otępienie).

W jakich owocach i warzywach szukać karotenoidów?

  • W marchewce - najbogatszym wśród owoców i warzyw źródle beta–karotenu, który jest prowitaminą A o najwyższej aktywności.
  • W pomidorach -  bogatym źródle likopenu – karotenoid ten staje się bardziej przyswajalny kiedy pomidory zostaną przetworzone na sok.
  • W pomarańczach - jedna pomarańcza dziennie lub 100 ml soku pomarańczowego pomoże w funkcjonowaniu całego organizmu, oczyści krew, zadziała jako wewnętrzny środek odkażający, tonizujący i wzmacniający.

Karotenoidy, podobnie jak inne fitoskładniki, nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. W postaci świeżych owoców i warzyw lub soków owocowyh, wyprodukowanych na ich bazie.

Dlaczego warto wybrać sok z owoców?

  • Soki z cząstkami owoców, przecierowe i mętne, w przeciwieństwie do soków klarownych, są bogatym źródłem karotenoidów. Karotenoidy jako związki nierozpuszczalne w wodzie są usuwane w produkcji soków klarowanych.
  • Karotenoidy występujące w soku są łatwo dostępne w ciągu całego roku.