Jedz KALAFIORY i BROKUŁY - będziesz ZDROWSZA

2012-07-25 16:39

Kalafiory i brokuły zawierają cenne związki roślinne, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Do tego są niskokaloryczne i pełne minerałów oraz witamin. Łatwo jednak zespuć ich smak i pozbawić wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem.

Jedz KALAFIORY i BROKUŁY - będziesz ZDROWSZA
Autor: archiwum poradnikzdrowie.pl Kalafiory i brokuły

Spis treści

  1. Brokuły i kalafiory - najlepsze źródło sulforafanu
  2. Sałatka młodości
  3. Ekspresowe gotowanie
  4. Kalafior: właściwości, odmiany, zastosowanie kulinarne

Najważniejszy w kalafiorach i brokułach jest sulforafan substancja, która ma moc zapobiegania niektórym nowotworom. Co więcej może uniemożliwiać rozwój już istniejącym komórkom nowotworowym. Utrudnia im bowiem rozmnażanie, tworzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących zmiany oraz zapobiega przerzutom. Niektórzy naukowcy wskazują, że mechanizm działania tej substancji jest podobny do chemioterapii! Nie znaczy to jednak, że jedząc brokuły i kalafiory wyleczymy się z raka. Jeśli ktoś choruje powinien przestrzegać zaleceń onkologa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać warzywa bogate w sulforafan jako leczenie pomocnicze. A wszystkim korzyść przyniesie włączenie kalafiorów, brokułów oraz pozostałych warzyw krzyżowych - kapusty, brukselki i jarmużu - do swojej diety. Tak profilaktycznie.

Brokuły i kalafiory - najlepsze źródło sulforafanu

Cenną substancję z kalafiora i brokuła bardzo szybko producenci suplementów zamknęli w kapsułkach. Opracowali dawki, wydali pieniądze na reklamę. Wszystko na nic, bo sulforafan z suplementów jest dla nas 5 razy mniej przyswajalny niż ten z warzyw. W tabletkach bowiem brakuje ważnego enzymu - myrozynazy - który pomaga organizmowi skorzystać z sulforafanu. Ale nawet jak jemy kalafiory i brokuły, poziom sulforafanu może być niedostateczny. Okazało się bowiem, że około połowy ludzkości nie ma genu, który wspomaga przyswajanie tej substancji. Jednak jest na to rada. Po prostu trzeba jeść więcej warzyw, które go zawierają, by wchłonąć z nich odpowiednią dawkę. Raz dziennie to ideał, kilka razy w tygodniu - to dobra ilość. Powinny po te warzywa sięgać szczególnie często osoby, u których wykryto bakterię Helibacter pylori. Naukowcy przypuszczają bowiem, że sulforafan ma moc niszczenia jej. Kalafiory są wyjątkowo korzystne dla osób z chorobami wątroby oraz schorzeniami żołądka i jelit.

Sałatka młodości

Białe i zielone różyczki to znakomity nutrikosmetyk. Zawierają całą masę antyoksydantów, z sulforafanem na czele, wspieranym przez witaminy A i C oraz beta karoten, którego brokuły mają więcej niż marchew. Radzą sobie świetnie z wolnymi rodnikami, które nie tylko przyczyniają się do mutacji prowadzących do rozwoju raka ale też niszczą zdrowe komórki rozmaitych narządów, w tym także skóry, przyspieszając proces starzenia się. Do tego pełno w brokułach i kalafiorach minerałów: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, a nawet fluoru potrzebnych nam, by wszystkie procesy zachodziły w naszym organizmie prawidłowo.

Ekspresowe gotowanie

Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy. Nie można tak potraktować wykwintnego kalafiora, którego Mark Twain nazwał kapustą z wyższym wykształceniem. Piotr Murawski, doradzający firmie Knorr, proponuje następujący przepis gotowania kalafiora: Podzielić warzywo na różyczki. Namoczyć je na 2-3 minuty w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. Pozbędziemy się wówczas robaczków, które też lubią kalafiora oraz skrócimy czas gotowania. Odsączone różyczki gotować ok. 4 minut we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli i cukru.Brokuły też dzielimy na różyczki i gotujemy krótko, a najlepiej na parze. Wtedy są zielone i jędrne. No i pełne wszystkiego dobrego.

Kalafior: właściwości, odmiany, zastosowanie kulinarne

Ważne

Jak uniknąć gazów?

Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Jak uniknąć wybuchów w jelitach po jedzeniu tych jarzyn? Zapewnić im odpowiednie towarzystwo. Kalafior i brokuł złagodzą swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.

Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?