Jak wzmocnić układ immunologiczny na zimę?

2012-10-11 17:46

Wzmocnienie układu immunologicznego jeszcze na jesieni może pomóc w walce z przeziębieniami w okresie największych chłodów. W naturalnym wzmocnieniu układu obronnego organizmu z pomocą przychodzą substancje zawarte w niektórych roślinach. Jak wzmocnić swoją odporność? Jak wzmocnić system immunologiczny?

Jak wzmocnić układ immunologiczny na zimę?
Autor: thinkstockphotos.com

Najdokładniej przebadana jest jeżówka, a w dalszej kolejności aloes i żeń-szeń. Naukowcy potwierdzili, że wyciągi z tych roślin pobudzają komórki odpornościowe do lepszej pracy. Podobne działanie, choć nie tak dobrze przebadane, mają również dobrze znane w polskiej kuchni pokrzywa, mniszek i lukrecja.

Te rośliny pomogą twojemu organizmowi w chorobie

Jeżówka purpurowa to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Nie nadaje się do wykorzystania w kuchni, ale na jej bazie - podobnie jak na wyciągach z korzenia żeń-szenia i liści aloesu - produkuje się preparaty lecznicze. Zawierają one dość silnie działające związki i nie powinno się ich stosować dłużej niż 6 tygodni. Aloes - jednoliścienny sukulent - można samemu uprawiać w doniczce i wykorzystywać do wzmacniających nalewek.

miesięcznik "Zdrowie"

Tego zimą nie może zabraknąć w twojej spiżarni!

Gdy nadchodzi sezon infekcji, dobrze jest dodatkowo wzmocnić układ odpornościowy jedząc codziennie:

  • czosnek: zawiera witaminy, selen i alliacynę, będącą związkiem siarki o działaniu przeciwbakteryjnym;
  • imbir: zawiera olejek eteryczny oraz gingerol i szogaol, które nadają mu ostry smak i działają przeciwzapalnie;
  • miód: zawiera witaminy, minerały, kwasy organiczne, aminokwasy i enzymy, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zwiększa odporność i chroni drogi oddechowe przed rozwojem zakażeń.

C - najważniejsza witamina

Organizm człowieka nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego musisz codziennie jeść to, co jest jej dobrym źródłem. Przeciętny człowiek potrzebuje dziennie ok. 70 mg tej witaminy, ale w okresie jesienno-zimowym tę dawkę można nawet podwoić. Taką ilość dostarczy: 10 dag czarnej porzeczki świeżej lub mrożonej, 30 dag kiwi, 30 dag cytryn, 45 dag mandarynek, 10 dag papryki czerwonej, 15 dag jarmużu lub 7 dag natki pietruszki. Ważne jest, by produkty te jeść kilka razy dziennie, ponieważ witamina C łatwo ucieka z organizmu (poprzez układ moczowy).