Jak przybrać na wadze będąc wegetarianką? [Porada eksperta]

Iza Czajka

Od kilku lat jestem wegetarianką. W dzieciństwie mama nie dbała o to co jem. Nie jadłam prawie w ogóle owoców i surowych warzyw, a głównie produkty smażone (frytki, szaszłyki, 3 razy dziennie mięso, słodycze/ciasta itp.) Miałam anemię i niedowagę ok 5 kg. W pewnym okresie mojego życia lekarz stwierdził, że mam zespół jelita wrażliwego, problemy z wchłanianiem substancji odżywczych oraz uczulenie pokarmowe. Zaproponował mi, abym odstawiła na jakiś czas mięso, aby jelita "odpoczęły". Tak zostało do dziś i nie chcę wracać do mięsa. Anemia minęła. Czuję się zdrowiej, jednak nadal nie mogę przytyć. Proszę o podpowiedź, co powinnam jeść, aby zlikwidować niedowagę? Jem 3 razy dziennie. Mam uczulenie na mleko i źle toleruję białe pieczywo, oraz owoce egzotyczne (kiwi, pomarańcze, banany). Nie palę i nie piję kawy ani czarnej herbaty. Piję tylko zioła. Rano jem "papkę" z zarodków pszennych (1 łyżka), płatków żytnich (2 łyżki), orzechów włoskich (2 łyżki posiekanych orzechów), oraz sezamu (1 łyżka), zalewam to wodą i dodaję łyżkę miodu. To moje śniadanie. Na obiad jem różnie. W okresie letnim głównie gotowane warzywa np. bigosy wege, gołąbki wege z ziemniakami i surówką z marchwii. W zimie raczej wybieram warzywa strączkowe - fasola, soczewica - które łączę z kaszą gryczaną. Z dań mącznych wybieram makarony, czasami kopytka, lub pierogi. Nie używam śmietany, ani mąki do zaprawiania sosów i zup. Zup prawie w ogóle nie robię. Na kolację jem mało - głównie z lenistwa. Najczęściej na kolację jadam kanapki, zazwyczaj z pieczywa razowego z pomidorem i cebulką. Czasami, ale nie codziennie, wypijam szklankę samodzielnie zrobionego soku z marchwii. Tak wygląda mój jadłospis. Przypuszczam, że jest zły. Brakuje w nim wielu mikroelementów i tłuszczu. Szczerze przyznam, że nie mam głowy do tego, jak ułożyć prawidłowy jadłospis. Bardzo proszę o porady!

Najnowsze artykuły