Gdzie podawać insulinę? Najlepsze miejsca do wstrzykiwania insuliny

2014-05-07 8:49

Od miejsca wstrzyknięcia insuliny zależy tempo jej wchłaniania się. Insulinę podaje się zwykle podskórnie, w tkankę tłuszczową. Jest ona mniej podatna na uszkodzenie niż mięśnie, a i zastrzyk mniej boli.

Gdzie podawać insulinę? Najlepsze miejsca przyswajania insuliny
Autor: Photos.com Jeśli tuż po wstrzyknięciu insuliny zamierzasz zjeść posiłek, zastrzyk najlepiej zrobić w okolicy brzucha.

Insulinę można wstrzykiwać w brzuch, ramiona, uda i pośladki. Większość preparatów wchłania się najszybciej z okolicy brzucha, w dalszej kolejności z ramion, potem z uda, a najwolniej z pośladka. Czasem można wybrać miejsce podania ze względu na tempo wchłaniania się insuliny. Jeśli chcemy zjeść posiłek tuż po wstrzyknięciu leku, najlepiej wybrać okolicę brzucha, skąd insulina najszybciej przenika do krwi. Ale warto wiedzieć, że gdy zrobimy zastrzyk w pośladek i będziemy potem intensywnie ćwiczyć, lek wchłonie się szybciej, niż gdyby był podany w brzuch.

miesięcznik "Zdrowie"

Najlepsze miejsca do wstrzykiwania insuliny

Jaką insuline gdzie wstrzykiwać?

  • insuliny szybkodziałające/krótkodziałające (insulina ludzka lub analogi insuliny) powinno się wstrzykiwać w brzuch,
  • insuliny dłużej działające (średnio-długo lub długodziałające) należy podawać w udo lub pośladek,
  • mieszanki insuliny (ludzkiej lub analogów) rano podaje się w brzuch, a wieczorem w pośladek lub udo. Ważne jest też świadome zmienianie miejsca podawania leku, co zapobiega tworzeniu się zgrubień podskórnych oraz utracie wrażliwości skóry w tej okolicy. Wstrzykiwanie insuliny w zgrubiałą tkankę jest mniej bolesne, ale stamtąd lek gorzej się wchłania.
To ci się przyda

14 - tyle wynosi indeks glikemiczny inuliny. Inulina to substancja pozyskiwania m.in. z cykorii. Ma słodki smak (choć nie tak mocny jak cukier), ale nie jest trawiona, zatem nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi, nie tuczy, a wręcz przeciwnie – spowalnia procesy wchłaniania. O tym właśnie mówi jej niski indeks glikemiczny (IG), który oznacza, jak szybko wzrośnie poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Najwyższy IG ma cukier spożywczy (100).