Dwutlenek siarki w suszonych owocach - czy jest szkodliwy?

2020-09-14 10:44

Czy dwutlenek siarki obecny w suszonych owocach ma wpływ na nasze zdrowie? Czy można jeść suszone owoce bez ograniczeń? Przekonajcie się sami.

Suszone owoce
Autor: Getty Images Suszone owoce

Spis treści

  1. Po co dodaje się dwutlenek siarki do suszonych owoców?
  2. Uczulenie na dwutlenek siarki
  3. Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu suszonych owoców?

Bardzo popularne jest zalecenie dietetyków dotyczące zamiany słodyczy na suszone owoce. Jest to zasadne, ponieważ suszone owoce są słodkie (przez zawartość cukru, tj. fruktozy), mają wartości odżywcze (w przeciwieństwie do czekolady), są także bogate w błonnik.

W przypadku osób, które dążą do utraty wagi, ważne jest wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym, bowiem tylko takie produkty zapewnią unikanie napadów głodu. Produktami o średnim indeksie glikemicznym są śliwki suszone, borówki amerykańskie, grejpfruty, z kolei niski indeks glikemiczny mają jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, morele, truskawki. Dotyczy to także suszonych owoców.

Należy unikać suszonych owoców o wysokim indeksie glikemicznym, tj. bananów i winogron (rodzynek).

Polecamy: Siarczyny w żywności: czy są szkodliwe? Tabela produktów, w których znajdziesz siarczyny

Po co dodaje się dwutlenek siarki do suszonych owoców?

Dodanie dwutlenku siarki do suszonych owoców sprawia, że można je dłużej przechowywać, mają lepszy wygląd. Dopuszczalna norma spożycia dwutlenku siarki wynosi do 0,7mg/kg masy ciała na dzień. Stosowanie dwutlenku siarki przy produkcji suszonych owoców przekłada się także na ich atrakcyjniejszy wygląd, a jak wiemy wielu konsumentów "je oczami" wybierając to, co estetyczne, a niekoniecznie czytrając etykiety i wybierając zdrowsze wersje.

Uczulenie na dwutlenek siarki

Do objawów uczulenia lub nietolerancji dwutlenku siarki zaliczamy:

Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu suszonych owoców?

Przede wszystkim należy czytać etykiety i wybierać produkty, które zawierają tylko owoce - bez dodatków w postaci cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy innych dodatków. Jeśli dostępne są wersje bez użycia dwutlenku siarki to oczywiście warto o nich pomyśleć, jednak należy pamiętać, że będą miały krótszą datę ważności.