Dieta po COVID-19: praktyczne wskazówki i lista produktów. Co jeść po przebytej infekcji?

2021-03-24 15:09

Dieta po COVID-19 to dieta, której główną rolą jest przyspieszenie regeneracji po chorobie. Z tego powodu powinna dostarczać więcej kalorii i białka niż przeciętny jadłospis. Co jeść po chorobie COVID-19? Jak poradzić sobie z brakiem apetytu? Sprawdź praktyczne wskazówki i listę produktów zalecanych w diecie po COVID-19.

Dieta po COVID-19: praktyczne wskazówki i lista produktów. Co jeść po przebytej infekcji?
Autor: Getty Images

Dieta po COVID-19: dlaczego odżywianie jest ważne?

Wiele osób doświadcza osłabionego apetytu i je mniej niż powinno podczas choroby COVID-19 i po jej zakończeniu. Jest to normalne zjawisko związane z osłabieniem organizmu, utratą chęci na przygotowywanie i spożywanie posiłków, które towarzyszy wielu chorobom. W przypadku COVID-19 jest jednak dodatkowo wzmożone przez osłabienie lub całkowitą utratę węchu i smaku – jeden z często występujących objawów zakażenia koronawirusem – utrzymujące się jeszcze tygodnie po zakończeniu choroby.

Spis treści

  1. Dieta po COVID-19: dlaczego odżywianie jest ważne?
  2. Zdrowa dieta po COVID-19
  3. Dieta po COVID-19: co i jak jeść, gdy doskwiera brak apetytu?
  4. Dieta po COVID-19: jak jeść przy utracie smaku i węchu?
  5. Pomysły na odżywcze posiłki w diecie po COVID-19

Właściwa dieta jest bardzo istotna w procesie odzyskiwania sił po przechorowaniu COVID-19. Organizm potrzebuje energii, białka, witamin i składników mineralnych do naprawy tkanek i komórek uszkodzonych podczas choroby – odbudowy masy mięśniowej i wspierania pracy układu odpornościowego. Właściwe odżywianie przyspiesza regenerację i pozwala wrócić do dawnego poziomu codziennej aktywności w domu i w pracy oraz do sportu.

Zdrowa dieta po COVID-19

Zdrowa dieta wspomagająca regenerację organizmu po przebyciu COVID-19 powinna opierać się na zasadach zdrowego odżywiania, ale zawierać zwiększoną ilość białka i energii niezbędnych do procesów budulcowych i regeneracji. Dla większości populacji zalecana jest dieta dostarczająca 2000–2500 kcal i 75–100 g białka. Nie należy zapominać o wysokiej dawce witamin i składników mineralnych, które najłatwiej dostarczyć, jedząc warzywa.

Produkty zalecane w diecie po COVID-19 to:

  • Co najmniej 3 porcje wielkości dłoni produktów dostarczających białka: ryb, mięsa, jajek, nasion roślin strączkowych (fasoli, soczewicy, ciecierzycy). Białko jest niezbędne do regeneracji mięśni i całego organizmu na poziomie komórkowym.
  • Co najmniej 3 porcje nabiału, najlepiej tłustego z małych, tradycyjnych mleczarni. 1 porcja to: szklanka mleka, jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, pół szklanki śmietany, plaster twarogu grubości kciuka, 2 plasterki sera żółtego.
  • Co najmniej 5 porcji warzyw dziennie. 1 porcja to pełna garść. Wybieranie różnorodnych warzyw zapewnia dowóz większości witamin.
  • 2-3 porcje owoców dziennie. 1 porcja to pełna garść. Owoce dostarczają witamin i sporej ilości cukru w niewielkiej objętości. Warzywa lub owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku.
  • Produkty zbożowe. Najlepiej, aby były to produkty wysokiej jakości, np. kasze, makaron z pszenicy durum, płatki owsiane i żytnie, ciężki chleb na zakwasie. Jednak jeśli nie masz apetytu, a jedzenie sprawia ci trudność, lepiej zjeść pszenną bułkę z dżemem, niż nic. Pełnoziarniste produkty zbożowe oprócz energii dostarczają składników mineralnych, witamin z grupy B i błonnika.
  • Tłuszcze. Wskazane są zarówno tłuszcze zwierzęce, jak i oleje roślinne. Dodawaj oliwę z oliwek i olej lniany do sałatek, smaż na oleju rzepakowym, smaruj pieczywo masłem. Tłuszczu dostarczysz również, jedząc awokado, orzechy, dodając pestki słonecznika i dyni do sałatek lub zup. Tłuszcze zwiększają kaloryczność i odżywczość diety, dostarczają witamin i wpływają pozytywnie na smakowitość dań.

Przeczytaj też: Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Zdrowa dieta to także wypijanie odpowiedniej ilości płynów. Pij nawet wtedy, jeśli nie czujesz pragnienia, dziennie 2-3 litry płynów takich jak: woda, soki owocowe i warzywne, mleko, rosół, napoje sportowe, kawa, herbata. Jeśli nie jesteś w stanie wypić większej porcji naraz, pij 1/4–1/2 szklanki co 15 minut. Trzymaj kubek lub butelkę z napojem blisko siebie, aby nie zapominać o płynach.

Dieta cukrzyka zdaniem dietetyka. Ekspert radzi

Dieta po COVID-19: co i jak jeść, gdy doskwiera brak apetytu?

COVID-19 jest chorobą, która nie tylko znacznie osłabia, ale też silnie wpływa na potrzebę jedzenia i często powoduje utratę apetytu. Zakażeniu koronawirusem może towarzyszyć całkowita lub częściowa utrata smaku i węchu, mdłości i dolegliwości jelitowe. To z kolei wiąże się z szybkim uczuciem pełności podczas jedzenia i pomijaniem posiłków. Ciężki przebieg choroby może być związany z utratą masy ciała. Jeśli spadek wagi był duży i szybki, należy zadbać o zwiększoną podaż kalorii i składników odżywczych. Zapotrzebowanie na kalorie i białko wzrasta nie tylko po chorobie, ale przede wszystkim podczas jej trwania. Dobrze odżywiony organizm to lepiej działający układ immunologiczny, a zatem sprawniejsza walka z chorobą. Dlatego, mimo utraty apetytu, nie należy rezygnować z posiłków.

Jeśli narzekasz na brak apetytu:

  • Jedz mało i często, nawet 6-7 razy dziennie.
  • Podczas jedzenia siedź w pozycji pionowej. Nie jedz w pozycji półsiedzącej, ani zgięty w pół na łóżku lub przy niskim stoliku.
  • Zarezerwuj czas na posiłek. Prawdopodobnie potrwa to nieco dłużej niż zwykle, zanim zjesz swoją porcję.
  • Jedz posiłki bogate w wartości odżywcze, ale jednocześnie takie, które ci smakują.
  • Złap trochę świeżego powietrza przed posiłkiem. Spacer lub nawet kilka minut przy otwartym oknie zwiększy twoją chęć jedzenia.

Gdy jesteś w stanie jeść tylko małe porcje jedzenia, wybieraj żywność gęstą odżywczo i kalorycznie. Dobrymi produktami w tej sytuacji są:

  • sery
  • napoje mleczne na mleku tłustym z dodatkiem mleka w proszku
  • koktajle na pełnotłustym mleczku kokosowym z puszki
  • koktajle z odżywkami białkowo-węglowodanowymi
  • miód
  • orzechy, migdały, pestki
  • masło orzechowe
  • jogurty wysokobiałkowe
  • jogurty greckie
  • nutridrinki – skoncentrowane energetycznie i odżywczo napoje dostępne w aptekach.

Przeczytaj też: Dieta wielowarzywna - odchudzająca i oczyszczająca. Ile można schudnąć, jedząc warzywa?

Dieta po COVID-19: jak jeść przy utracie smaku i węchu?

Część osób narzeka na zmianę smaku i węchu w trakcie dochodzenia do zdrowia po przebyciu COVID-19. W tym czasie może wystąpić całkowita utrata smaku i węchu na wiele tygodni, odczuwanie smaku potraw jako mdłe, odczuwanie metalicznego lub słonego smaku z żywności, która w rzeczywistości tak nie smakuje. Co może pomóc przy zmianach zmysłu smaku?

  • Jedzenie żywności zimnej lub gorącej o zróżnicowanej teksturze, np. jogurt z kawałkami orzechów i czekolady. Mimo zredukowanego uczucia smaku różne odczucie tekstur w ustach może przynieść przyjemność z jedzenia.
  • Dodawanie masła, oleju, śmietanki, czy nieco soli. Produkty te wzmacniają naturalny smak potraw.
  • Zadbanie o to, aby posiłki wyglądały ładnie i zachęcająco. Zawsze jemy oczami, a przy braku apetytu i potrzeby jedzenia, gdy wszystko smakuje tak samo, prezentacja posiłku jest jeszcze bardziej istotna.
  • Jedzenie kwaśnych cukierków, miętówek lub miętowych gum do żucia przed posiłkiem.
  • Częste mycie zębów.

Przeczytaj też: Najlepsze pory posiłków - kiedy jeść śniadanie, obiad, kolację?

Pomysły na odżywcze posiłki w diecie po COVID-19

Odżywcze posiłki Odżywcze przekąski Jak dodać kalorii i białka do pożywienia?
  • Kurczak w sosie na mleku kokosowym z curry i warzywami, np. fasolką szparagową i papryką
  • Makaron z krewetkami i pomidorami
  • Schab pieczony razem z warzywami w rękawie
  • Kanapki z mięsem, serem, jajkiem
  • Jajecznica na szynce i pieczywo z masłem
  • Szakszuka z pieczywem
  • Omlet hiszpański z ziemniakami
  • Jogurt grecki z owocami
  • Hummus lub pasta z awokado, lub pasta z makreli z pieczywem, lub krakersami
  • Garść orzechów
  • Koktajl na mleku z owocami
  • Koktajl z banana, awokado i masła orzechowego
  • Wafle ryżowe z masłem orzechowym
  • Pudding chia na mleczku kokosowym
  • Masło orzechowe, czy migdałowe dodawaj do koktajli, sosów, zup, curry
  • Pestki słonecznika i dyni dodawaj do sałatek, posypuj nimi zupy
  • Gotuj sosy na mleczku kokosowym lub śmietanie 30%
  • Dodawaj ser do dań, np. parmezan do sosu, ser żółty do zupy cebulowej
  • Dodawaj białko w proszku lub mleko w proszku do koktajli

Bibliografia:

  • https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/eating-well-while-recovering-from-coronavirus.html
  • https://www.bda.uk.com/uploads/assets/6a95644d-f8a1-4103-b934da36a7d2c9e8/Homerton-COVID19-Eating-drinking-on-recovery.pdf
  • https://www.albertahealthservices.ca/assets/info/ppih/if-ppih-covid-19-nutrition-for-recovery.pdf
  • https://www.yourcovidrecovery.nhs.uk/your-wellbeing/eating-well/
  • https://nutritioncareincanada.ca/sites/default/uploads/files/COVID-19/Food_is_Medicine_Two-page_infographic_Final_English.pdf

Czytaj też: 

Sonda
Czy stosujesz dietę?