Dieta na przytycie przy zespole Gilberta [Porada eksperta]

2015-01-09 12:48

Mam 18 lat, jestem bardzo chudy, mam 170 cm wzrostu i ważę 50 kg. Chciałbym przytyć, bo najbardziej mnie krępuje, że widać same kości. Mam zespół Gilberta przez co muszę się stosować do diety wątrobowej. Z obliczania kalorii ze wzoru Muffina wyszło, że muszę dziennie spożywać 2216,25 kcal, nie wiem jak sobie rozpisać produkty na cały tydzień. Czy byłaby pani w stanie mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Jak zdrowo i skutecznie przytyć przy zespole Gilberta?
  2. Z czego powinna składać się dieta przy zespole Gilberta?

Jak zdrowo i skutecznie przytyć przy zespole Gilberta?

W pana przypadku należałoby powoli próbować zwiększyć gęstość spożywanych posiłków. Problemy z przytyciem mogą być wynikiem również wielu chorób i nieprawidłowości, najlepiej na początku skontaktować się z lekarzem. Jeśli jednak wszystko jest w porządku, należy poprawić swoje żywienie. Oczywiście nie polega to na spożywaniu produktów wysokokalorycznych typu fast food, chipsy, słodyczy, pączków itd. Powodem tego jest to, że pomimo, iż te produkty posiadają dużą wartość energetyczną, niestety są ubogie w inne składniki odżywcze. Takie żywienie może doprowadzić nie do przytycia, ale do innych przykrych konsekwencji dla organizmu np. hipercholesterolemii, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. Takie żywienie nie jest też wskazane przy zespole Gilberta.

Z czego powinna składać się dieta przy zespole Gilberta?

Podstawą diety powinno być spożywanie regularnie co 2-3 godzinny, 5-6 posiłków dziennie, które ze względu na produkty powinny być urozmaicone. W naszej diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe, warzywa, owoce, mleko i produkty mleczne: mięso, ryby, oleje. Różnorodność diety i umiejętność mieszania produktów w jednym posiłku jest istotna. Posiłek powinien zawierać zarówno węglowodany, tłuszcze oraz białka. Jeśli jemy mięso, to raczej wybierajmy te chude (np. drób), natomiast ryby tłuste (łosoś, śledź, halibut, makrela), zawsze obowiązkowo spożywane z węglowodanami, ale nie tylko w postaci warzyw tylko np. ryżem pełnoziarnistym, ziemniakami itd. Wielkość posiłku powinna być dostosowana do objętości żołądka danej osoby, czyli nie powinien być on zbyt duży. Bardziej istotne jest, aby posiłek zawierał wysoką gęstość energetyczną. Do posiłków można dodawać orzechy i suszone owoce takie jak morele, śliwki, rodzynki itd., zwiększają one gęstość energetyczną oraz spożywać banany, awokado, winogrona, czereśnie. Należy pamiętać, że śniadani,e to najważniejszy posiłek dnia, powinien on dawać nam zastrzyk energii na cały dzień, nie należy go pomijać. Zdrowe tycie jak i zrzucanie masy ciała powinno wynosić 0,5kg-1kg na tydzień. Do posiłku można również dodawać Nutridrinki, są to dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, które pozwolą zwiększyć wartość energetyczną posiłku. Nutridrinki można pić same w sobie lub dodawać je do sałatek, zup itd.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta