Cząber - właściwości zdrowotne i zastosowanie

2019-09-19 8:31

Cząber to przyprawa, która charakteryzuje się pikantnym smakiem i aromatem, zbliżonym do tymianku oraz majeranku. Do najbardziej znanych gatunków cząbru należy cząber górski i cząber ogrodowy. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne cząbru oraz do jakich potraw się go dodaje.

Cząber - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Cząber - właściwości zdrowotne
  2. Cząber - wartości odżywcze
  3. Cząber - witaminy i składniki mineralne
  4. Cząber - zastosowanie w kuchni

Cząber wykorzystywany był do celów kulinarnych już w starożytnej Grecji i Rzymie. W połączeniu z tymiankiem służył do doprawiania zup, mięs i farszów. Uważano go też za afrodyzjak. Grecy i Rzymianie rozpowszechnili to zioło w Europie, zaś za sprawą kolonistów cząber dotarł do Ameryki.

Cząber to roślina o cienkich łodygach i ciemnozielonych, wąskich, drobnych liściach. Istnieją dwie odmiany tego zioła: letnia i zimowa, przy czym odmiana zimowa charakteryzuje się bardziej gorzkim i ostrym smakiem.

Jest szczególnie popularny w zachodniej Azji, Europie, USA, Kanadzie i na Bliskim Wschodzie. Prócz walorów smakowych cząber ma korzystny wpływ na zdrowie: wykazuje działanie antybakteryjne, antyseptyczne, zapobiega wzdęciom i biegunkom.

Cząber - właściwości zdrowotne

Cząber jest bogaty w potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jest również doskonałym źródłem żelaza, które jest głównym składnikiem hemoglobiny uczestniczącej w transporcie tlenu. Dzięki temu może wspomóc leczenie anemii

Właściwości przeciwgrzybicze cząber zawdzięcza obecności karwakrolu, który wykazuje działanie hamujące na wzrost bakterii, m.in.: Escherichia coli, Bacillus cereus. Natomiast dzięki obecności tymolu, cząber zapobiega występowaniu zakażeń grzybiczych.

Czytaj też: Grzybica - objawy i leczenie

Cząber jest bogaty w witaminę C i cynk, które wspomagają układ odpornościowy. Oprócz tego łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zapobiega wzdęciom i biegunkom oraz redukuje objawy tych dolegliwości. Dodatkowo cząber pobudza wydzielanie soków trawiennych i wspomaga trawienie.

Czytaj też: Sposoby na problemy z trawieniem

Dzięki obecności błonnika pokarmowego, cząber wpływa korzystnie na profil lipidowy, obniżając stężenie cholesterolu LDL i zwiększając stężenie cholesterolu HDL.

Czytaj też: Cholesterol całkowity, LDL i HDL - normy

Cząber - wartości odżywcze

Cząber cechuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością składników mineralnych i witamin. Jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, miedź i cynk oraz witaminy z grupy B, głównie witaminę B6, a także witaminę C i witaminę A. Ponadto cząber zawiera garbniki, żywice, śluzy i olejki eteryczne, m.in.: cymol, karwakrol, kariofylen, terpineol i pinen.

Cząber - witaminy i składniki mineralne

Wartość odżywcza w 100 g cząbru w 1 g cząbru
Wartość kaloryczna 272 kcal 2,72 kcal
Białko 6,73 g 0,0673 g
Tłuszcze 5,91 g 0,0591 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 3,26 g 0,0326 g
Cholesterol 0,0 mg 0,0 mg
Węglowodany 68,73 g 0,6873 g
Błonnik 45,7 g 0,457 g
Minerały
Fosfor 140,0 mg (20%*) 1,4 mg (0,20%)
Potas 1051,0 mg (30%) 10,51 mg (0,30%)
Sód 24,0 mg (2%) 0,24 mg (0,024%)
Wapń 2132,0 mg (213%) 2132,0 mg (213%)
Żelazo 37,88 mg (379%) 0,379 mg (3,79%)
Magnez 377,0 mg (94%) 3,77 mg (0,94%)C
Cynk 4,3 mg (39%) 0,043 mg (0,39%)
Miedź 0,847 mg (94%) 0,00847 mg (0,94%)
Selen 4,6 µg (8%) 0,046 µg (0,08%)
Witaminy
Witamina B1 0,366 mg (28%) 0,00366 mg (0,28%)
Niacyna 4,08 mg (26%) 0,0408 mg (0,26%)
Witamina B6 1,810 mg (139%) 0,181 mg (1,39%)
Witamina B12 0,0 µg (0%) 0,0 µg (0,0%)
Witamina C 50,0 mg (56%) 0,5 mg (0,56%)
Witamina A 257,0 µg (29%) µg (0,29%)
Witamina D 0,0 µg (0%) 0,0 µg (0%)

*% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej

Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017

Cząber - zastosowanie w kuchni

Cząber stosuje się w kuchni jako przyprawę do potraw potraw zarówno mięsnych jak i warzywnych. Stanowi doskonałe połączenie z innymi przyprawami, m.in.: tymiankiem, szałwią, koprem włoskim, rozmarynem i liściem laurowym.

Cząber świetnie komponuje się z daniami z fasolą białą i soczewicą oraz kapustą i brukselką. Doprawia się nim też mięso: cielęcinę, drób, jagnięcinę, kaczkę, wieprzowiną i mięso z królika. Cząbru używa się jako składnika marynat do ryb, szczególnie dobrze pasuje do pstrąga.

Cząber można także wykorzystać do doprawiania pieczonych warzyw, pasztetów warzywnych, sałatek, zup, gulaszów, dań z ziemniakami i grzybami oraz sosów. Ponadto nadaje smaku daniom z serem kozim, pomidorami i ogórkami.

O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.