Co wykluczyć z diety przy Candida albicans? [Porada eksperta]

2018-09-10 17:15

Witam Panią! Od tygodnia jestem na silnej kuracji antybiotykowej (będzie trwać min. 6 tyg.) i obawiam się candidy. Jak na razie nie mam, ale już zapobiegawczo przeszłam na dietę wykluczającą cukry, węglowodany i drożdże, jednak nie wiem czy mogę jeść np. pomidory, które bardzo lubię i marchew (wiem, że gotowanej raczej nie, ale surową?) Nie wiem też, czy powinnam wykluczyć przetwory mleczne, białe sery, kefiry itp. Jem dużo białych jogurtów probiotycznych, więc siłą rzeczy nabiał spożywam. Szukałam odpowiedzi w internecie, ale jest dużo różnych wersji i w końcu się pogubiłam. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Witaj! Nie ma możliwości wykluczenia całkowicie cukrów z diety, bo są nie tylko w owocach, ale też warzywach. Nie ma ich w tłuszczach i mięsie. Ale czy można nimi żyć przez 6 tygodni? Rozsądne jest zasilanie flory bakteryjnej dobrymi bakteriami, bo wtedy dobre niszczą złe.

Wydaje się też, że candida albicans może dopadać osoby z predyspozycjami, których nie musisz posiadać, bo masz silny układ odpornościowy. Marchew surowa i pomidory nie powinny powodować candidy. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta