Antygrypina - na kaszel, katar, przeziębienie. Przepis na antygrypinę

2020-10-13 11:26

Antygrypina to naturalny antybiotyk, który prosto i szybko przygotujesz w domu i znakomita alternatywa dla drogich tabletek na odporność. Antygrypina wspiera odporność, skutecznie zapobiega infekcjom, w tym przeziębieniu, skraca też czas ich trwania, a w ostrzejszej wersji oczyszcza również zatoki z zalegającej w nich wydzieliny. Przepis na antygrypinę jest prosty, a składniki kosztują grosze.

Antygrypina - na kaszel, katar, przeziębienie. Przepis na antygrypinę
Autor: Getty Images
Antygrypina - na kaszel, katar, przeziębienie. Przepis na antygrypinę
Autor: Getty Images
Domowe sposoby na przeziębienie

Antygrypina przydaje się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych infekcji - to jeden z bardziej skutecznych domowych sposobów na wzmocnienie odporności, zapobieganie chorobom czy złagodzenie objawów przeziębienia, kataru, kaszlu.

W odróżnieniu od innych domowych środków, np. syropu z cebuli czy czosnku, ma bardzo przyjemny smak, a przepis można tak modyfikować, by bez utraty właściwości leczniczych mikstura stała się jeszcze smaczniejsza.

Spis treści

  1. Czym jest antygrypina?
  2. Antygrypina - czy działa? Co sprawia, że antygrypina jest skuteczna?
  3. Jak przygotować antygrypinę?
  4. Antygrypina z grejpfrutem, kurkumą, imbirem i czosnkiem
  5. Antygrypina z cytryną, miodem i czosnkiem
  6. Antygrypina z pomarańczą, miodem i czosnkiem
  7. Antygrypina z cytryny, pomarańczy, grejpfrutów i miodu
  8. Jak stosować antygrypinę? 

Czym jest antygrypina?

Antygrypina to mieszanka, która po przygotowaniu ma postać syropu. Podstawą jej składu zawsze są cytrusy - pomarańcza, cytryna, grejpfrut - do których dodaje się następnie inne składniki. np. miód.

Podstawowy przepis na antygrypinę można wzbogacać - w zależności od upodobań smakowych, a także od potrzeb - kurkumą lub świeżo startym imbirem uzyskując w ten sposób syrop nie tylko skuteczny, ale również smaczny.

Antygrypina - czy działa? Co sprawia, że antygrypina jest skuteczna?

Antygrypina wykorzystuje lecznicze właściwości składników, z jakich została przygotowana. Z każdego ze składników bierze to, co najlepsze - witaminy (przede wszystkim witaminę C), składniki mineralne, substancje działające antybakteryjnie i antywirusowo.

Jest skuteczna pod warunkiem, że została przygotowana ze składników wysokiej jakości, a do jej przyrządzenia użyto przestudzonej wody - zbyt gorąca sprawia, że lecznicze składniki antygrypiny tracą część swoich cennych właściwości.

Warto też pamiętać, że antygrypinę należy przechowywać w lodówce, a po przygotowaniu zachowuje ona świeżość przez trzy dni: po tym czasie trzeba przyrządzić kolejną porcję mikstury.

Jak przygotować antygrypinę?

Do przygotowania antygrypiny będziesz potrzebować blendera oraz oczywiście składników. Najlepiej używać owoców obranych ze skórki, gdyż mogą być w niej obecne resztki środków ochrony roślin oraz substancji konserwujących owoce na czas transportu.

Jeśli dodajesz miód, wybieraj ten prawdziwy, polski lub w krajów UE - ani tzw. sztuczny miód, ani mód spoza Unii Europejskiej (lub jego mieszanki z miodem z UE) nie nadają się do przygotowania antygrypiny.

Czosnek do antygrypiny również powinien pochodzić z Polski ze względu na to, że ten uprawiany w Chinach, który często można spotkać w polskich sklepach, bywa wątpliwej jakości, a na czas transportu jest zabezpieczany przed kiełkowaniem za pomocą silnych środków chemicznych.

Antygrypina z grejpfrutem, kurkumą, imbirem i czosnkiem

Składniki:

  • 3 duże grejpfruty
  • kawałek obranego korzenia imbiru (ok 3-4 cm)
  • 8 łyżek miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 kłącze kurkumy

Przygotowanie:

  • obierz grejpfruty ze skórki i usuń jak najwięcej białej błonki 
  • podziel owoce na kawałki, włóż do blendera
  • dodaj umytą, obraną ze skórki i pokrojoną kurkumę, umyty, obrany i pokrojony na plasterki korzeń imbiru, obrane ząbki czosnku i miód
  • zblenduj tak, by konsystencja była płynna - do zbyt gęstej możesz dodać odrobinę wody
  • jeśli jest gorzka, możesz dodać więcej miodu
  • przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce.  

Antygrypina z cytryną, miodem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 duże cytryny
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 duże łyżki miodu
  • opcjonalnie: łyżka startego lub mielonego imbiru, łyżka startej lub mielonej kurkumy
  • szklanka wody

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki włóż do blendera - cytrynę możesz wcześniej wycisnąć i dodać tylko sok, a jeśli wolisz włożyć owoce, to obierz je wcześniej ze skórki, usuń pestki i podziel na kawałki 
  • zmiksuj, by mikstura miała gładką konsystencję
  • przelej do słoika i przechowuj w lodówce. 

Antygrypina z pomarańczą, miodem i czosnkiem

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 8-10 ząbków czosnku
  • opcjonalnie starta lub mielona kurkuma (1 łyżka)
  • opcjonalnie starty lub mielony imbir (1 łyżka)
  • szklanka wody

Przygotowanie:

  • z pomarańczy wyciśnij sok, wlej go do blendera (możesz też dodać obrane i podzielone na kawałki pomarańcze, pozbawiając je uprzednio pestek)
  • dodaj miód, czosnek, opcjonalnie imbir i/lub kurkumę, wodę
  • dokładnie zblenduj
  • przelej do słoika, przechowuj w lodówce.

Antygrypina z cytryny, pomarańczy, grejpfrutów i miodu

Składniki:

  • 1 duża cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 2-3 łyżki miodu
  • opcjonalnie - ząbek czosnku
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

  • owoce obierz ze skórki, pokrój, usuń pestki, włóż do blendera
  • dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i niewielką ilość wody
  • zblenduj, a po chwili miksowania dodaj pozostałą część wody i miksuj, aż mikstura będzie miała gładką konsystencję
  • przelej do słoika i przechowuj w lodówce.

Jak stosować antygrypinę? 

Ile razy dziennie można przyjmować antygrypinę? To zależy od tego, w jakim celu ją bierzesz. Jeśli antygrypina ma wzmocnić odporność, można pić ją dwa razy dziennie: rano i wieczorem, po łyżeczce.

Jeśli jednak chcesz, by antygrypina skróciła trwającą już infekcję, stosuj ją częściej - trzy razy dziennie, i w większej ilości - możesz pić kieliszek przed każdym głównym posiłkiem.

Ale uwaga - jeśli przyjmujesz antybiotyki lub inne leki przepisane przez lekarza, upewnij się, czy możesz bezpiecznie stosować antygrypinę, zwłaszcza tę, która ma w składzie grejpfruta lub sok z grejpfruta. Grejpfruty wchodzą bowiem w interakcje z lekami i mogą osłabiać lub nasilać ich działanie, co ma wpływ na proces leczenia.

Konsultacja z lekarzem zalecana jest również osobom, które na stałe przyjmują leki np. obniżające ciśnienie krwi, leki przeciwzakrzepowe lub regulujące poziom cukru, gdyż i w takich przypadkach antygrypina zamiast pomóc, może zaszkodzić.

Zobacz również inne sposoby  na przeziębienie:

Sonda
Stosujesz domowe sposoby na przeziębienie?