Anemia. Dieta w anemii, czyli jak się odżywiać przy anemii

2012-11-28 13:09

Osoby, u których stwierdzono anemię, powinny stosować odpowiednia dietę, w której skład wchodzą przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego.

Anemia. Dieta w anemii, czyli jak się odżywiać przy anemii
Autor: Photos.com Anemia. Dieta w anemii, czyli jak się odżywiać przy anemii

Spis treści

  1. Dieta anemia: mięso
  2. Dieta anemia: warzywa i owoce

Anemia, niedokrwistość, wymaga dobrej diety. Odpowiednia dieta w anemii to jednocześnie zła wiadomość dla wegetarian. Przyswajalność żelaza zawartego w produktach roślinnych jest śladowa. Tak samo jest z mlekiem, ziemniakami czy owocami. Dlatego dieta w anemii musi być bogata w mięso. Osoby cierpiące na anemię powinny stosować głównie produkty pochodzenia zwierzęcego.

Dieta anemia: mięso

Dieta w anemii powinna być bogata w żelazo. Żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych ludzki organizm przyswaja w 30 proc. Szczególnie bogate w żelazo, a więc polecane przy anemii są: wątroba wieprzowa, mięso wołowe (nerki i serce), mięso indycze i kurze, czarny salceson.

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci jeść zdrowo i smacznie, nawet gdy lekarz zalecił Ci dietę leczniczą. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online od Poradnika Zdrowie i zadbaj o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Ciesz się profesjonalnie skomponowanym menu i stałym wsparciem dietetyka już dziś!

Polecany artykuł:

Dieta chroniąca przed anemią

Dieta anemia: warzywa i owoce

Przy anemii oprócz mięsa warto jednak jeść dużo warzyw i owoców - dostarczają witaminy C, która kilkakrotnie zwiększa przyswajalność żelaza. Szczególnie bogate w witaminę C są: natka pietruszki, acerola, rokitnik, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, cytrusy (zwłaszcza pomelo), papryka.

Jeśli chodzi o samo żelazo, bogate w nie są warzywa strączkowe: groch, biała fasola, soja. Należy tylko wymoczyć je w wodzie, by pozbyć się kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie żelaza (wodę z moczenia należy odlać i ugotować strączki w świeżej wodzie - ten zabieg pozwala pozbyć się nawet 37% kwasu fitynowego). Warto wiedzieć, że witamina C również neutralizuje kwas fitynowy. Dobrym (i smacznym!) połączeniem dla osób z anemią będzie zatem np. sałatka z fasoli z papryką, natką pietruszki i sokiem z cytryny.

Dużo kwasu fitynowego zawierają też płatki owsiane, sezam, siemię lniane, migdały, orzechy, kakao, brązowy ryż - lepiej jeść je między posiłkami bogatymi w żelazo, żeby nie zaburzać jego wchłaniania.

Kobiety potrzebują 18 mg żelaza dziennie. Jeszcze więcej kobiety w ciąży - 26 mg

W diecie przy anemii trzeba też zwracać uwagę na napoje. Przyswajanie żelaza opóźniają taniny występujące w herbacie. Dlatego mając anemię nie powinniśmy podczas jedzenia pić tego napoju. Niekorzystne w anemii są też płyny zawierające kofeinę, jak kawa czy napoje energetyzujące.