Powrót do artykułu
Cukier dodany zwiększa wagę
Fot.: Getty images
Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów
Fot.: Getty images
Zdrowsze zęby
Fot.: Getty images
Mniejsze ryzyko chorób
Fot.: Getty images
Zobacz następną galerię
Czy to na naprawdę kleszcz? Zobacz, jak wygląda kleszcz u psa
Czy to na naprawdę kleszcz? Zobacz, jak wygląda k…

Czy to na naprawdę kleszcz? Zobacz, jak wygląda kleszcz u psa

Zrezygnuj z cukry dodanego, a poczujesz się lepiej!

Cukier dodany zwiększa wagę

Cukier dodany zwiększa wagę. Cukier znajdujący się np. w owocach to jeden z elementów składających się na jego kaloryczność. Oprócz tego owoce są jednak pełen witamin, minerałów czy błonnika, który zaspokaja głód i sprawia, że organizm wolniej wchłania cukier z owoców. Cukier dodany to natomiast wyłącznie dodatkowe kalorie, ale bez cennych składników, czyli tzw. puste kalorie. Ich nadmiar, bez względu na to, skąd pochodzą, powoduje przyrost masy ciała

Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów

Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów. Nawet jeśli Twoja waga jest prawidłowa, pamiętaj, że rezygnacja z cukrów dodanych oznacza też zdrowszy styl odżywiania. Warto zastąpić go owocami, warzywami, orzechami, rybami i produktami pełnoziarnistymi, ponieważ te pokarmy zawierają więcej składników odżywczych, których organizm potrzebuje do naprawy i ochrony organizmu. A ponieważ mają też błonnik, który pomaga organizmowi wolniej wchłaniać cukry, poprawiają metabolizm glukozy.

Zdrowsze zęby

Zdrowsze zęby. Cukry są głównym źródłem pożywienia dla bakterii, które bytują w jamie ustnej i powodują próchnicę. Może to prowadzić do ubytków i poważniejszych infekcji. Ograniczanie cukrów dodanych może pomóc spowolnić lub zatrzymać ten proces.

Mniejsze ryzyko chorób

Mniejsze ryzyko chorób. Ludzie, którzy jedzą więcej cukru, częściej chorują na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie, choroby wątroby i inne poważne choroby. Badania pokazują, że mniej niż 20% kalorii z dodanych cukrów, wpływa na niższy poziom trójglicerydów (które też zwiększają ryzyko chorób serca). Możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych dolegliwości, ograniczając spożycie cukrów dodanych.

email