Zrezygnuj z cukry dodanego, a poczujesz się lepiej! - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cukier dodany zwiększa wagę

Cukier dodany zwiększa wagę

Cukier dodany zwiększa wagę. Cukier znajdujący się np. w owocach to jeden z elementów składających się na jego kaloryczność. Oprócz tego owoce są jednak pełen witamin, minerałów czy błonnika, który zaspokaja głód i sprawia, że organizm wolniej wchłania cukier z owoców. Cukier dodany to natomiast wyłącznie dodatkowe kalorie, ale bez cennych składników, czyli tzw. puste kalorie. Ich nadmiar, bez względu na to, skąd pochodzą, powoduje przyrost masy ciała
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów

Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów

Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów. Nawet jeśli Twoja waga jest prawidłowa, pamiętaj, że rezygnacja z cukrów dodanych oznacza też zdrowszy styl odżywiania. Warto zastąpić go owocami, warzywami, orzechami, rybami i produktami pełnoziarnistymi, ponieważ te pokarmy zawierają więcej składników odżywczych, których organizm potrzebuje do naprawy i ochrony organizmu. A ponieważ mają też błonnik, który pomaga organizmowi wolniej wchłaniać cukry, poprawiają metabolizm glukozy.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zdrowsze zęby

Zdrowsze zęby

Zdrowsze zęby. Cukry są głównym źródłem pożywienia dla bakterii, które bytują w jamie ustnej i powodują próchnicę. Może to prowadzić do ubytków i poważniejszych infekcji. Ograniczanie cukrów dodanych może pomóc spowolnić lub zatrzymać ten proces.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Mniejsze ryzyko chorób

Mniejsze ryzyko chorób

Mniejsze ryzyko chorób. Ludzie, którzy jedzą więcej cukru, częściej chorują na cukrzycę, choroby serca, nadciśnienie, choroby wątroby i inne poważne choroby. Badania pokazują, że mniej niż 20% kalorii z dodanych cukrów, wpływa na niższy poziom trójglicerydów (które też zwiększają ryzyko chorób serca). Możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych dolegliwości, ograniczając spożycie cukrów dodanych.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Cukier dodany zwiększa wagę
Cukier dodany obniża wartość odżywczą produktów
Zdrowsze zęby
Mniejsze ryzyko chorób
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email