Powrót do artykułu
Truskawki: 2 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Banany: 2,6 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
Leki, przez które możesz przytyć
Leki, przez które możesz przytyć

Leki, przez które możesz przytyć

Warzywa i owoce bogate w błonnik

Truskawki: 2 g błonnika na 100 g

Kto nie lubi truskawek? Większość z nas uwielbia ten owoc. To zdrowa przekąska, która daje przyjemne orzeźwienie szczególnie w upalne dni. Ciekawe jest to, że truskawki są jednymi z najbogatszych w składniki odżywcze owoców. Zawierają one między innymi witaminę C, mangan i przeciwutleniacze.

Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g

Jabłko uchodzi za jedno z najsmaczniejszych i najbardziej sycących owoców. Ma ono stosunkowo dużo błonnika. Poza tym jabłko chroni przed zawałem serca, zaparciami, wzmacnia zęby i także… ułatwia odchudzanie.

Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g

Gruszka jest to popularny owoc, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny. Stanowi też jedno z najlepszych źródeł błonnika.

Banany: 2,6 g błonnika na 100 g

Banany zawierają wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C, witaminę B6 i potas. W niedojrzałych bananach występuje też skrobia oporna, która nie tylko pełni wiele funkcji prozdrowotnych, ale także jest pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych.

Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g

Brokuł nazywany jest również zielonym kalafiorem, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawiera on witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, luteinę, potas, żelazo, mangan oraz sulforafan (silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA). Brokuł jest też bogaty w białko w porównaniu z innymi warzywami.

Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g

Marchew to warzywo korzeniowe i jedno z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogrodach i na działkach. Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda, jak i ugotowana. Marchew bogata jest w witaminę K, witaminę B6, magnez oraz błonnik.

Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g

Burak zawiera moc niezbędnych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina B9, witamina C, mangan, potas i żelazo. Regularne spożywanie buraków przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. wzmacnia układ krwionośny, pomaga w walce z wirusami, reguluje pracę komórek wątroby, obniża ciśnienie skurczowe krwi czy łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.

Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g

Brukselka zalicza się do warzyw kapustnych z rodziny krzyżowych. Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.

Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g

Karczoch nie jest aż tak popularnym warzywem jak marchew, a to jednak jedno z najlepszych źródeł błonnika. Warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych (m.in. witaminę C, tiaminę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas).

Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g

Maliny to bardzo pożywny owoc, który ma intensywny aromat i smak. Do tego są pełne witaminy C i manganu.

Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g

email