 
        Truskawki: 2 g błonnika na 100 g
     Kto nie lubi truskawek? Większość z nas uwielbia ten owoc. To zdrowa przekąska, która daje przyjemne orzeźwienie szczególnie w upalne dni.   Ciekawe jest to, że truskawki są jednymi z najbogatszych w składniki odżywcze owoców. Zawierają one między innymi witaminę C, mangan i przeciwutleniacze. 
                Autor: Getty Images
             
        Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g
    Jabłko uchodzi za jedno z najsmaczniejszych i najbardziej sycących owoców. Ma ono stosunkowo dużo błonnika.   Poza tym jabłko chroni przed zawałem serca, zaparciami, wzmacnia zęby i także… ułatwia odchudzanie. 
                  Autor: Getty Images
               
        Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g
    Gruszka jest to popularny owoc, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny. Stanowi też jedno z najlepszych źródeł błonnika. 
                  Autor: Getty Images
               
        Banany: 2,6 g błonnika na 100 g
    Banany zawierają wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C, witaminę B6 i potas. W niedojrzałych bananach występuje też skrobia oporna, która nie tylko pełni wiele funkcji prozdrowotnych, ale także jest pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych. 
                  Autor: Getty Images
               
        Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g
     Brokuł nazywany jest również zielonym kalafiorem, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawiera on witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, luteinę, potas, żelazo, mangan oraz sulforafan (silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA).   Brokuł jest też bogaty w białko w porównaniu z innymi warzywami. 
                  Autor: Getty Images
               
        Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g
    Marchew to warzywo korzeniowe i jedno z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogrodach i na działkach. Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda, jak i ugotowana.  Marchew bogata jest w witaminę K, witaminę B6, magnez oraz błonnik. 
                  Autor: Getty Images
               
        Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g
    Burak zawiera moc niezbędnych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina B9, witamina C, mangan, potas i żelazo. Regularne spożywanie buraków przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. wzmacnia układ krwionośny, pomaga w walce z wirusami, reguluje pracę komórek wątroby, obniża ciśnienie skurczowe krwi czy łagodzi dolegliwości związane z menopauzą. 
                  Autor: Getty Images
               
        Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g
    Brukselka zalicza się do warzyw kapustnych z rodziny krzyżowych. Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo. 
                  Autor: Getty Images
               
        Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g
    Karczoch nie jest aż tak popularnym warzywem jak marchew, a to jednak jedno z najlepszych źródeł błonnika. Warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych (m.in. witaminę C, tiaminę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas). 
                  Autor: Getty Images
               
        Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g
    Maliny to bardzo pożywny owoc, który ma intensywny aromat i smak. Do tego są pełne witaminy C i manganu. 
                  Autor: Getty Images
               
        Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g
Autor: Getty Images
              Zamknij reklamę za  s.
X
Zamknij reklamę
  ...
 
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                   
                  