Warzywa i owoce bogate w błonnik - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Truskawki: 2 g błonnika na 100 g

Truskawki: 2 g błonnika na 100 g

Kto nie lubi truskawek? Większość z nas uwielbia ten owoc. To zdrowa przekąska, która daje przyjemne orzeźwienie szczególnie w upalne dni. Ciekawe jest to, że truskawki są jednymi z najbogatszych w składniki odżywcze owoców. Zawierają one między innymi witaminę C, mangan i przeciwutleniacze.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g

Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g

Jabłko uchodzi za jedno z najsmaczniejszych i najbardziej sycących owoców. Ma ono stosunkowo dużo błonnika. Poza tym jabłko chroni przed zawałem serca, zaparciami, wzmacnia zęby i także… ułatwia odchudzanie.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g

Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g

Gruszka jest to popularny owoc, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny. Stanowi też jedno z najlepszych źródeł błonnika.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Banany: 2,6 g błonnika na 100 g

Banany: 2,6 g błonnika na 100 g

Banany zawierają wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C, witaminę B6 i potas. W niedojrzałych bananach występuje też skrobia oporna, która nie tylko pełni wiele funkcji prozdrowotnych, ale także jest pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g

Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g

Brokuł nazywany jest również zielonym kalafiorem, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawiera on witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, luteinę, potas, żelazo, mangan oraz sulforafan (silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA). Brokuł jest też bogaty w białko w porównaniu z innymi warzywami.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g

Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g

Marchew to warzywo korzeniowe i jedno z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogrodach i na działkach. Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda, jak i ugotowana. Marchew bogata jest w witaminę K, witaminę B6, magnez oraz błonnik.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g

Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g

Burak zawiera moc niezbędnych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina B9, witamina C, mangan, potas i żelazo. Regularne spożywanie buraków przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. wzmacnia układ krwionośny, pomaga w walce z wirusami, reguluje pracę komórek wątroby, obniża ciśnienie skurczowe krwi czy łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g

Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g

Brukselka zalicza się do warzyw kapustnych z rodziny krzyżowych. Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g

Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g

Karczoch nie jest aż tak popularnym warzywem jak marchew, a to jednak jedno z najlepszych źródeł błonnika. Warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych (m.in. witaminę C, tiaminę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas).
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g

Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g

Maliny to bardzo pożywny owoc, który ma intensywny aromat i smak. Do tego są pełne witaminy C i manganu.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g

Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g

Autor: GettyImages
Powrót
Truskawki: 2 g błonnika na 100 g
Jabłka: 2,4 g błonnika na 100 g
Gruszki: 3,1 g błonnika na 100 g
Banany: 2,6 g błonnika na 100 g
Brokuły: 2,6 g błonnika na 100 g
Marchew: 2,8 g błonnika na 100 g
Buraki: 2,8 g błonnika na 100 g
Brukselka: 3,8 g błonnika na 100 g
Karczoch: 5,4 g błonnika na 100 g
Maliny: 6,5 g błonnika na 100 g
Awokado: 6,7 g błonnika na 100 g
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email