Kto nie lubi truskawek? Większość z nas uwielbia ten owoc. To zdrowa przekąska, która daje przyjemne orzeźwienie szczególnie w upalne dni. Ciekawe jest to, że truskawki są jednymi z najbogatszych w składniki odżywcze owoców. Zawierają one między innymi witaminę C, mangan i przeciwutleniacze.
Jabłko uchodzi za jedno z najsmaczniejszych i najbardziej sycących owoców. Ma ono stosunkowo dużo błonnika. Poza tym jabłko chroni przed zawałem serca, zaparciami, wzmacnia zęby i także… ułatwia odchudzanie.
Gruszka jest to popularny owoc, który jest zarówno smaczny, jak i pożywny. Stanowi też jedno z najlepszych źródeł błonnika.
Banany zawierają wiele składników odżywczych, m.in. witaminę C, witaminę B6 i potas. W niedojrzałych bananach występuje też skrobia oporna, która nie tylko pełni wiele funkcji prozdrowotnych, ale także jest pożywką do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych.
Brokuł nazywany jest również zielonym kalafiorem, który ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawiera on witaminę C, witaminę K, witaminy z grupy B, luteinę, potas, żelazo, mangan oraz sulforafan (silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA). Brokuł jest też bogaty w białko w porównaniu z innymi warzywami.
Marchew to warzywo korzeniowe i jedno z najczęściej uprawianych warzyw w przydomowych ogrodach i na działkach. Marchew świetnie smakuje zarówno surowa, twarda, jak i ugotowana. Marchew bogata jest w witaminę K, witaminę B6, magnez oraz błonnik.
Burak zawiera moc niezbędnych składników odżywczych takich jak: błonnik, witamina B9, witamina C, mangan, potas i żelazo. Regularne spożywanie buraków przynosi wiele korzyści prozdrowotnych, m.in. wzmacnia układ krwionośny, pomaga w walce z wirusami, reguluje pracę komórek wątroby, obniża ciśnienie skurczowe krwi czy łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.
Brukselka zalicza się do warzyw kapustnych z rodziny krzyżowych. Jest bardzo bogata w witaminę K, potas, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.
Karczoch nie jest aż tak popularnym warzywem jak marchew, a to jednak jedno z najlepszych źródeł błonnika. Warto wprowadzić go do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych (m.in. witaminę C, tiaminę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas).
Maliny to bardzo pożywny owoc, który ma intensywny aromat i smak. Do tego są pełne witaminy C i manganu.