1. Botwina - 1830 µg/100 g

1. Botwina - 1830 µg/100 g

Botwina obfituje w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu.
Autor: Getty Images
Rozwiń
2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g

2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g

Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą. Zawiera też bardzo dużo witaminy C, K i beta-karotenu.
Autor: Getty Images
Rozwiń
3. Jarmuż - 704 µg/100 g

3. Jarmuż - 704 µg/100 g

Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika , witamin (w szczególności C i K) oraz soli mineralnych (wapnia i potasu).
Autor: Getty Images
Rozwiń
4. Szpinak - 482 µg/100 g

4. Szpinak - 482 µg/100 g

Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w witaminę K, potas, żelazo i kwas foliowy.
Autor: Getty Images
Rozwiń
5. Brukselka - 177 µg/100 g

5. Brukselka - 177 µg/100 g

Brukselka wykazuje między innymi działanie antynowotworowe i wzmaga też płodność.
Autor: Getty Images
Rozwiń
6. Brokuły - 141,1 μg/100 g

6. Brokuły - 141,1 μg/100 g

Brokuły mają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie.
Autor: Getty Images
Rozwiń
7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g

7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g

Sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jest bogactwem beta-karotenu, witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2.
Autor: Getty Images
Rozwiń
8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g

8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g

Kapusta włoska jest w pełni wartościowym warzywem stanowiącym bogate źródło witamin (A, C, E, K) i minerałów (fosfor, potas, wapń, żelazo).
Autor: Getty Images
Rozwiń
9. Szparagi - 1640 µg/100 g

9. Szparagi - 1640 µg/100 g

Szparagi są istotnym źródłem witaminy K kontrolującej funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości.
Autor: Getty Images
Rozwiń
10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g

10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g

Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, w selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Zawiera też witaminę K oraz witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Autor: Getty Images
Rozwiń
11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g

11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g

W groszku zielonym nie brakuje witamin takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, C, E, K
Autor: Getty Images
Rozwiń
12. Awokado - 21 µg/100 g

12. Awokado - 21 µg/100 g

Owoc ten zawiera sporo witamin  K,C, E i A, a także witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy zapobiegający wadom rozwojowym płodu.
Autor: Getty Images
Rozwiń
13. Marchew - 13,2 µg/100 g

13. Marchew - 13,2 µg/100 g

W marchewce można znaleźć mnóstwo witamin takich jak A,C, E, K i z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny).
Autor: Getty Images
Rozwiń
14. Pomidory - 7,9 µg/100 g

14. Pomidory - 7,9 µg/100 g

Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Obecne są w nich między innymi witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
Autor: Getty Images
Rozwiń
15. Ziemniaki - 2 µg/100 g

15. Ziemniaki - 2 µg/100 g

Ziemniaki zawierają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C, K i beta-karotenu), składników mineralnych, błonnika i białka.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
1. Botwina - 1830 µg/100 g
2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g
3. Jarmuż - 704 µg/100 g
4. Szpinak - 482 µg/100 g
5. Brukselka - 177 µg/100 g
6. Brokuły - 141,1 μg/100 g
7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g
8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g
9. Szparagi - 1640 µg/100 g
10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g
11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g
12. Awokado - 21 µg/100 g
13. Marchew - 13,2 µg/100 g
14. Pomidory - 7,9 µg/100 g
15. Ziemniaki - 2 µg/100 g
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email