Warzywa bogate w witaminę K - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
1. Botwina - 1830 µg/100 g

1. Botwina - 1830 µg/100 g

Botwina obfituje w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu.
Autor: GettyImages
Rozwiń
2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g

2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g

Natka pietruszki odznacza się dużą wartością odżywczą. Zawiera też bardzo dużo witaminy C, K i beta-karotenu.
Autor: GettyImages
Rozwiń
3. Jarmuż - 704 µg/100 g

3. Jarmuż - 704 µg/100 g

Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika , witamin (w szczególności C i K) oraz soli mineralnych (wapnia i potasu).
Autor: GettyImages
Rozwiń
4. Szpinak - 482 µg/100 g

4. Szpinak - 482 µg/100 g

Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w witaminę K, potas, żelazo i kwas foliowy.
Autor: GettyImages
Rozwiń
5. Brukselka - 177 µg/100 g

5. Brukselka - 177 µg/100 g

Brukselka wykazuje między innymi działanie antynowotworowe i wzmaga też płodność.
Autor: GettyImages
Rozwiń
6. Brokuły - 141,1 μg/100 g

6. Brokuły - 141,1 μg/100 g

Brokuły mają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie.
Autor: GettyImages
Rozwiń
7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g

7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g

Sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Jest bogactwem beta-karotenu, witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2.
Autor: GettyImages
Rozwiń
8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g

8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g

Kapusta włoska jest w pełni wartościowym warzywem stanowiącym bogate źródło witamin (A, C, E, K) i minerałów (fosfor, potas, wapń, żelazo).
Autor: GettyImages
Rozwiń
9. Szparagi - 1640 µg/100 g

9. Szparagi - 1640 µg/100 g

Szparagi są istotnym źródłem witaminy K kontrolującej funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości.
Autor: GettyImages
Rozwiń
10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g

10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g

Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, w selerze jest dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Zawiera też witaminę K oraz witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Autor: GettyImages
Rozwiń
11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g

11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g

W groszku zielonym nie brakuje witamin takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, C, E, K
Autor: GettyImages
Rozwiń
12. Awokado - 21 µg/100 g

12. Awokado - 21 µg/100 g

Owoc ten zawiera sporo witamin  K,C, E i A, a także witamin z grupy B. Wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy zapobiegający wadom rozwojowym płodu.
Autor: GettyImages
Rozwiń
13. Marchew - 13,2 µg/100 g

13. Marchew - 13,2 µg/100 g

W marchewce można znaleźć mnóstwo witamin takich jak A,C, E, K i z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego i pirydoksyny).
Autor: GettyImages
Rozwiń
14. Pomidory - 7,9 µg/100 g

14. Pomidory - 7,9 µg/100 g

Pomidory to bardzo zdrowe warzywa. Obecne są w nich między innymi witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
Autor: GettyImages
Rozwiń
15. Ziemniaki - 2 µg/100 g

15. Ziemniaki - 2 µg/100 g

Ziemniaki zawierają dużo witamin (zwłaszcza witaminy C, K i beta-karotenu), składników mineralnych, błonnika i białka.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
1. Botwina - 1830 µg/100 g
2. Natka pietruszki - 1640 µg/100 g
3. Jarmuż - 704 µg/100 g
4. Szpinak - 482 µg/100 g
5. Brukselka - 177 µg/100 g
6. Brokuły - 141,1 μg/100 g
7. Sałata rzymska - 102,5 µg/100 g
8. Kapusta włoska - 68,8 µg/100 g
9. Szparagi - 1640 µg/100 g
10. Seler naciowy - 29,3 µg/100 g
11. Groszek zielony - 24,8 µg/100 g
12. Awokado - 21 µg/100 g
13. Marchew - 13,2 µg/100 g
14. Pomidory - 7,9 µg/100 g
15. Ziemniaki - 2 µg/100 g
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email