Powrót do artykułu
Warzywa bogate w witaminę C
Fot.: Getty Images
Warzywa bogate w witaminę C
Fot.: Getty Images
Warzywa bogate w witaminę C
Fot.: Getty Images
Warzywa bogate w witaminę C
Fot.: Getty Images
Warzywa bogate w witaminę C
Fot.: Getty Images
Warzywa bogate w witaminę C
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
Produkty roślinne bogate w białko
Produkty roślinne bogate w białko

Produkty roślinne bogate w białko

Warzywa bogate w witaminę C

Na pierwszą myśl o źródłach witaminy C przychodzi Ci cytryna? Okazuje się, że kwasu askorbinowego jest znacznie więcej w niektórych warzywach!

Szpinak

64 mg witmainy C można znaleźć w 100 g liści szpinaku.

Brokuły

Brokuły mają podobną zawartość kwasu askorbinowego do szpinaku - 65 mg na 100g.

Brukselka

Brukselki zawierają średnio 90 mg witaminy C na 100 g.

Chrzan

W 100 g surowego korzenia chrzanu znajduje się 114 mg witaminy C.

Papryka

Papryka zawiera od 125 do aż 200 mg kwasu askorbinowego na 100 g.

Natka pietruszki

Jednak najwięcej witaminy C ma natka pietruszki!  Zawiera 178 mg witaminy C w 100 g listków.

Weronika Rumińska
email