Szpinak jest niskokaloryczny: 100 g to 23 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.
Fasola biała jest źródłem wielu cennych właściwości i wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, żelazo, wapń i liczne witaminy.
Natka obfituje w kwas foliowy, a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
Brukselka wspiera układ odpornościowy dziecka i wykazuje działanie antynowotworowe. Może również wzmagać płodność. Powinna znaleźć się w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się.
Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior.
Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Pomagają też unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.
Groszek zielony jest bogaty w witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy polecany szczególnie kobietom w ciąży) oraz witaminy A, E i K.
Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.
Szparagi wyróżniają się na tle innych warzyw. Są one prawdziwą bombą składników odżywczych. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach.