Szpinak - 194 µg/100 g
    Szpinak jest niskokaloryczny: 100 g to 23 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.
                Autor: Getty Images
            
        Soczewica - 181 μg/100 g
    Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego.
                  Autor: Getty Images
              
        Fasola biała - 187 µg/100 g
    Fasola biała jest źródłem wielu cennych właściwości i wartości odżywczych. Jest bogata w błonnik, żelazo, wapń i liczne witaminy. 
                  Autor: Getty Images
              
        Natka pietruszki - 170 µg/100 g
    Natka obfituje w kwas foliowy, a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
                  Autor: Getty Images
              
        Brukselka - 130 µg/100 g
     Brukselka wspiera układ odpornościowy dziecka i wykazuje działanie antynowotworowe. Może również wzmagać płodność. Powinna znaleźć się w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży, jednak już niekoniecznie osób odchudzających się. 
                  Autor: Getty Images
              
        Brokuły - 119 µg/100 g
    Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior.
                  Autor: Getty Images
              
        Buraki - 87 µg/100 g
    Kwas foliowy, w który obfitują buraki, nie tylko warunkuje prawidłowy rozwój płodu, ale też pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - jej wysoki poziom może wywołać choroby serca. Pomagają też unormować poziom cholesterolu, przeciwdziałają też zwapnieniom naczyń krwionośnych.
                  Autor: Getty Images
              
        Groszek zielony - 63 µg/100 g
    Groszek zielony jest bogaty w witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy polecany szczególnie kobietom w ciąży) oraz witaminy A, E i K. 
                  Autor: Getty Images
              
        Kalafior - 55 µg/100 g
    Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.
                  Autor: Getty Images
              
        Szparagi - 52 µg/100 g
    Szparagi wyróżniają się na tle innych warzyw. Są one prawdziwą bombą składników odżywczych. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach. 
                  Autor: Getty Images
              Zamknij reklamę za  s.
X
Zamknij reklamę
  ...