Sprawdź, jakich błędów unikać podczas grillowania! >>>
więcej...
foto: Getty Images
Spalony chleb lub mięso
Zwęglone produkty z grilla zamieniają się w rakotwórcze substancje.
więcej...
foto: Getty Images
Kupne mięso w marynacie
Gotowe marynaty zawierają dużo wody, soli, glutaminianu sodu, konserwantów i zagęszczaczy. Dlatego lepiej przyrządzić marynatę samodzielnie.
więcej...
foto: Getty Images
Tłuszcz
Tłuszcz kapiący na węgiel drzewny tworzy kombinację związków chemicznych wchodzących w skład smogu - benzoapiren i benzoepiren.
więcej...
foto: Getty Images
Grillowanie na węglu drzewnym
Podczas grillowania żywności na węglu drzewnym powstaje aż 13 z 16 substancji rakotwórczych. Można temu zapobiec stawiając produkty na specjalnych tackach albo zamiast klasycznego grilla wybrać grill gazowy lub elektryczny.