Trawa cytrynowa składa się z dwóch części: sztywnych, równowąskich i chropowatych w dotyku liści, oraz bulwy. Obie części znalazły zastosowanie w kuchni i lecznictwie.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Trawa cytrynowa
Z trawy cytrynowej pozyskiwany jest olejek, zwany olejkiem lemongrasowym. To jemu przypisuje się najwięcej właściwości leczniczych.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Dodana do herbaty, nada jej orzeźwienia.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powiększ zdjęcie
Trawa cytrynowa
Trawa cytrynowa rośnie w gęstych kępach w krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym.