Estragon
Estragon. Wzmacnia, pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Pasuje do dań z ryżem, ryb, gotowanych warzyw, pomidorów, drobiu, cielęciny i jajek. Nie łącz go z miętą, rozmarynem, bazylia i kolendrą.
Źródło: Istock Photo
Majeranek
Majeranek. Pomaga na przeziębienie, niestrawności, bóle głowy. Dobry do roślin strączkowych, zupy ziemniaczanej, kiełbas, pieczonych mięs, sałatki śledziowej i marynowania mięs. Dobrze smakuje z natką pietruszki.
Źródło: Istock Photo
Kolendra
Kolendra. Działa rozkurczowo, wzmaga apetyt. Nadaje się do zup, sałatek, ziemniaków, ryb. Dodawaj ją do zimnych dań lub pod koniec gotowania, bo inaczej ściemnieje i szybko straci smak. Dobrze smakuje z majerankiem, oregano, tymiankiem.
Źródło: Istock Photo
Melisa
Melisa. Pomaga na bóle głowy, działa antydepresyjnie, uspokaja. Dobry dodatek do sałatek, soków, dań warzywnych, rybnych i drobiu. Jako jedyne zioło (obok mięty) pasuje do deserów (kremów, lodów, sałatek z owoców). Nie łącz z bazylią.
Źródło: Istock Photo
Mięta
Mięta. Łagodzi wzdęcia i orzeźwia. Zapach mięty odstrasza mszyce i mrówki. Doskonała do białego mięsa, sosów czekoladowych, twarożku, pomidorów, ziemniaków, herbatek, likierów, lodów. Nie łącz z rozmarynem, szałwią i estragonem.
Źródło: Istock Photo
Tymianek
Tymianek. Łagodzi kaszel i ból gardła. Dodawaj go do bulionów, zupy fasolowej i grochowej, pasztetu, pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny, ryb i sosu pomidorowego. Dobre smakuje z szałwią i kolendrą. Nie łącz z koperkiem i estragonem.
Źródło: Istock Photo
Oregano
Oregano. Zapobiega nudnościom, pomaga na kłopoty z żołądkiem i woreczkiem żółciowym. Pasuje do pizzy, spaghetti, zapiekanek, sosu pomidorowego, ryb, potraw z jajek, serów i mięs (pieczonych i duszonych). Nie łącz z koperkiem.
Źródło: Istock Photo
Rozmaryn
Rozmaryn. Skuteczny na dolegliwości żołądka, wątroby i nerek. Odstrasza komary. Poprawia smak ryb, risotto, jagnięciny i wieprzowiny, owoców morza. Uwaga: mam mocny aromat. Dobrze smakuje z cząbrem, szałwią i tymiankiem.
Źródło: Istock Photo
Bazylia
Bazylia. Przyspiesza trawienie i pobudza apetyt. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarellą. Pasuje do dań z warzyw, spaghetti, pizzy, zupy fasolowej i cebulowej. Nie łącz z miętą, estragonem, kolendrą, majerankiem i szałwią.
Źródło: Istock Photo
Trybula
Trybula. Skuteczna w schorzeniach nerek, dróg oddechowych i trawiennych. Używana do przyprawiania zup i sosów, a także potraw z jajek, ryb, z rusztu, masła ziołowego i twarożku. Nie łącz z szałwią, rozmarynem i tymiankiem.
Źródło: Istock Photo
Cząber
Cząber. Działa wiatropędnie i rozkurczowo. Pasuje do warzyw strączkowych, dań z grzybów, marynat warzywnych, kotletów, kiełbas, gulaszu i dziczyzny. Nie łącz go z koperkiem. Smakuje za to z tymiankiem i estragonem.
Źródło: Istock Photo
szałwia
Szałwia. Łagodzi przeziębienie i biegunkę, działa uspokajająco. Znakomicie komponuje się z sałatkami,
serami, tłustymi mięsami i rybami, dobry dodatek do klusek, omletów i sosów. Nie łącz z miętą, kolendrą, bazylią, koperkiem.
Źródło: Istock Photo
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...