świeże zioła - proste w uprawie - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV

Estragon

Estragon. Wzmacnia, pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Pasuje do dań z ryżem, ryb, gotowanych warzyw, pomidorów, drobiu, cielęciny i jajek. Nie łącz go z miętą, rozmarynem, bazylia i kolendrą.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Majeranek

Majeranek. Pomaga na przeziębienie, niestrawności, bóle głowy. Dobry do roślin strączkowych, zupy ziemniaczanej, kiełbas, pieczonych mięs, sałatki śledziowej i marynowania mięs. Dobrze smakuje z natką pietruszki.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Kolendra

Kolendra. Działa rozkurczowo, wzmaga apetyt. Nadaje się do zup, sałatek, ziemniaków, ryb. Dodawaj ją do zimnych dań lub pod koniec gotowania, bo inaczej ściemnieje i szybko straci smak. Dobrze smakuje z majerankiem, oregano, tymiankiem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Melisa

Melisa. Pomaga na bóle głowy, działa antydepresyjnie, uspokaja. Dobry dodatek do sałatek, soków, dań warzywnych, rybnych i drobiu. Jako jedyne zioło (obok mięty) pasuje do deserów (kremów, lodów, sałatek z owoców). Nie łącz z bazylią.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Mięta

Mięta. Łagodzi wzdęcia i orzeźwia. Zapach mięty odstrasza mszyce i mrówki. Doskonała do białego mięsa, sosów czekoladowych, twarożku, pomidorów, ziemniaków, herbatek, likierów, lodów. Nie łącz z rozmarynem, szałwią i estragonem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Tymianek

Tymianek. Łagodzi kaszel i ból gardła. Dodawaj go do bulionów, zupy fasolowej i grochowej, pasztetu, pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny, ryb i sosu pomidorowego. Dobre smakuje z szałwią i kolendrą. Nie łącz z koperkiem i estragonem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Oregano

Oregano. Zapobiega nudnościom, pomaga na kłopoty z żołądkiem i woreczkiem żółciowym. Pasuje do pizzy, spaghetti, zapiekanek, sosu pomidorowego, ryb, potraw z jajek, serów i mięs (pieczonych i duszonych). Nie łącz z koperkiem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Rozmaryn

Rozmaryn. Skuteczny na dolegliwości żołądka, wątroby i nerek. Odstrasza komary. Poprawia smak ryb, risotto, jagnięciny i wieprzowiny, owoców morza. Uwaga: mam mocny aromat. Dobrze smakuje z cząbrem, szałwią i tymiankiem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Bazylia

Bazylia. Przyspiesza trawienie i pobudza apetyt. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarellą. Pasuje do dań z warzyw, spaghetti, pizzy, zupy fasolowej i cebulowej. Nie łącz z miętą, estragonem, kolendrą, majerankiem i szałwią.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Trybula

Trybula. Skuteczna w schorzeniach nerek, dróg oddechowych i trawiennych. Używana do przyprawiania zup i sosów, a także potraw z jajek, ryb, z rusztu, masła ziołowego i twarożku. Nie łącz z szałwią, rozmarynem i tymiankiem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

Cząber

Cząber. Działa wiatropędnie i rozkurczowo. Pasuje do warzyw strączkowych, dań z grzybów, marynat warzywnych, kotletów, kiełbas, gulaszu i dziczyzny. Nie łącz go z koperkiem. Smakuje za to z tymiankiem i estragonem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń

szałwia

Szałwia. Łagodzi przeziębienie i biegunkę, działa uspokajająco. Znakomicie komponuje się z sałatkami, serami, tłustymi mięsami i rybami, dobry dodatek do klusek, omletów i sosów. Nie łącz z miętą, kolendrą, bazylią, koperkiem.
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Estragon
Majeranek
Kolendra
Melisa
Mięta
Tymianek
Oregano
Rozmaryn
Bazylia
Trybula
Cząber
szałwia
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email