Rydz mleczaj

Rydz mleczaj

Wklęśnięty, lejkowaty kapelusz rydza ma barwę pomarańczową, łososiową lub czerwonawą. Charakterystyczne dla rydza jest prążkowanie kapelusza. Fot. Eric Steinert/Wikimedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Rydz mleczaj

Rydz mleczaj

Jasne lub ciemnopomarańczowe blaszki rydza są gęste i wychodzą nieco na trzon, który jest jaśniejszy od kapelusza, z charakterystycznymi płytkimi pomarańczowymi jamkami. Poza tym trzon rydza po przełamaniu okazuje się być pusty w środku. Fot. L.Payakoff/Wikimedia Commons, lic. CC BY-SA 3.0
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Rydz mleczaj

Rydz mleczaj

Rydz wydziela pomarańczowe mleczko, które zielenieje po uszkodzeniu grzyba. Fot. Ian Sutton/Wikimedia Commons. lic. CC BY 2.0
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Mleczaj wełnianka

Mleczaj wełnianka

Mleczaja rydza można pomylić z trującym mleczajem wełnianką. Jednak kapelusz tego ostatniego jest pokryty zwisającymi z niego wełnistymi kosmkami. Poza tym miąższ wełnianki jest biały, a mleczko białe i piekące. Fot. Jerzy Opioła/Wikimedia Commons, lic.CC BY-SA 3.0
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Mleczaj rydz

Mleczaj rydz

Rydz rośnie w Polsce od sierpnia do listopada w lasach i młodnikach iglastych (zwłaszcza świerkowych), na piaszczystych glebach. Jego kapelusz ma średnicę 4-10 cm, początkowo jest płaski, wypukły, z czasem staje się wklęśnięty, lejkowaty. Zwykle przybiera kolor pomarańczowy, łososiowy lub czerwonawy. Jego cechą charakterystyczną są koncentryczne ciemniejsze pręgi. Brzeg kapelusza jest podwinięty, a u starszych egzemplarzy dodatkowo falisty. Rydz jadalny może być mylony z innym trującym grzybem - olszówką (krowiakiem podwiniętym). Jednak ten ostatni grzyb nie wydziela pomarańczowego mleczka, które zielenieje po uszkodzeniu
Autor: Archiwum serwisu
Rozwiń
Powrót
Rydz mleczaj
Rydz mleczaj
Rydz mleczaj
Mleczaj wełnianka
Mleczaj rydz
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email