Tradycyjne pączki zrobione są z ciasta drożdżowego i usmażone na głębokim oleju. Mają ciemnobrązowy kolor, nadziewane są marmoladą. Najczęściej polewa się je lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Najbardziej zbliżonymi pączkami do tych tradycyjnych są pączki berlińskie. Ich cechą charakterystyczną jest przechodząca przez środek pączką jasna obręcz. Podobnie jak pączki tradycyjne - nadziewane są marmoladą i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Sufganijot to inaczej pączki izraelskie. Wypiekane są z okazji obchodów żydowskiego święta - Chanuki. Tak jak pączki polskie, sufganijot wytwarzane są z ciasta drożdżowego i smażone na oleju. Różnią się jednak sposobem nadziewania - marmolady nie wkłada się do środka, tylko od góry.
Lokma to malutkie drożdżowe pączki tureckie. Polewane są zalewą cukrową lub miodową z dodatkiem posiekanych orzechów i... cynamonu.
Donuty, czyli pączki amerykańskie, to drożdzowe pączki, które zamiast nadzienia mają dziurkę w środku. Zamiast marmolady czy kremu, polewane są czekoladą lub kolorowym lukrem. Często dekoruje się je różnego rodzaju posypkami.
Oponki to inaczej pączki angielskie. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków, nie są one wytwarzane z ciasta drożdżowego. Są to pączki przygotowywane z serków homogenizowanych i wysmażane na oleju bądź pieczone w piekarniku. Nie polewa się ich też czekoladą ani lukrem - najczęściej posypuje się cukrem lub cukrem pudrem.
Zeppole, czyli pączki włoskie, przygotowywane są z okazji Dnia Ojca i Dnia św. Józefa. Zeppole podobne są do polskich ptysiów. Podawane są z kremem budyniowym, marmoladą i posypką z cukru pudru.
Włosi mają też drugi rodzaj pączków - bomboloni. Przypominają one pączki berlińskie, jednak cechą charakterystyczną bomboloni jest nadzienie waniliowo-budyniowe, które zawsze musi być widoczne na wierzchu!
Oliebollen to pączki holenderskie. Serwowane są zazwyczaj w noc sylwestrową i Nowy Rok. Są to nieforemne kulki z ciasta drożdżowego nadziewane rodzynkami, żurawiną lub innymi dodatkami. Przypominają trochę polskie racuchy.
Pączki wiedeńskie zamiast z ciasta drożdżowego, wyrabiane są z parzonego ciasta ptysiowego. Smaży się je na głębokim oleju. Polewane są duża ilością lukru.
Małe pączuszki mogą być świetną alternatywą dla dużych tradycyjnych pączków. Robione są w ten sam sposób, jednak ze względu na swoją wielkość pozbawione są nadzienia.