
Tradycyjne pączki polskie
Tradycyjne pączki zrobione są z ciasta drożdżowego i usmażone na głębokim oleju. Mają ciemnobrązowy kolor, nadziewane są marmoladą. Najczęściej polewa się je lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Autor: GettyImages

Pączki berlińskie
Najbardziej zbliżonymi pączkami do tych tradycyjnych są pączki berlińskie. Ich cechą charakterystyczną jest przechodząca przez środek pączką jasna obręcz. Podobnie jak pączki tradycyjne - nadziewane są marmoladą i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Autor: GettyImages

Sufganijot
Sufganijot to inaczej pączki izraelskie. Wypiekane są z okazji obchodów żydowskiego święta - Chanuki. Tak jak pączki polskie, sufganijot wytwarzane są z ciasta drożdżowego i smażone na oleju. Różnią się jednak sposobem nadziewania - marmolady nie wkłada się do środka, tylko od góry.
Autor: GettyImages

Lokma
Lokma to malutkie drożdżowe pączki tureckie. Polewane są zalewą cukrową lub miodową z dodatkiem posiekanych orzechów i... cynamonu.
Autor: GettyImages

Donuty
Donuty, czyli pączki amerykańskie, to drożdzowe pączki, które zamiast nadzienia mają dziurkę w środku. Zamiast marmolady czy kremu, polewane są czekoladą lub kolorowym lukrem. Często dekoruje się je różnego rodzaju posypkami.
Autor: GettyImages

Oponki
Oponki to inaczej pączki angielskie. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków, nie są one wytwarzane z ciasta drożdżowego. Są to pączki przygotowywane z serków homogenizowanych i wysmażane na oleju bądź pieczone w piekarniku. Nie polewa się ich też czekoladą ani lukrem - najczęściej posypuje się cukrem lub cukrem pudrem.
Autor: GettyImages

Zeppole
Zeppole, czyli pączki włoskie, przygotowywane są z okazji Dnia Ojca i Dnia św. Józefa. Zeppole podobne są do polskich ptysiów. Podawane są z kremem budyniowym, marmoladą i posypką z cukru pudru.
Autor: GettyImages

Bomboloni
Włosi mają też drugi rodzaj pączków - bomboloni. Przypominają one pączki berlińskie, jednak cechą charakterystyczną bomboloni jest nadzienie waniliowo-budyniowe, które zawsze musi być widoczne na wierzchu!
Autor: GettyImages

Oliebollen
Oliebollen to pączki holenderskie. Serwowane są zazwyczaj w noc sylwestrową i Nowy Rok. Są to nieforemne kulki z ciasta drożdżowego nadziewane rodzynkami, żurawiną lub innymi dodatkami. Przypominają trochę polskie racuchy.
Autor: GettyImages

Pączek wiedeński
Pączki wiedeńskie zamiast z ciasta drożdżowego, wyrabiane są z parzonego ciasta ptysiowego. Smaży się je na głębokim oleju. Polewane są duża ilością lukru.
Autor: GettyImages

Mini pączki
Małe pączuszki mogą być świetną alternatywą dla dużych tradycyjnych pączków. Robione są w ten sam sposób, jednak ze względu na swoją wielkość pozbawione są nadzienia.
Autor: GettyImages
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...