zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Tradycyjne pączki polskie

Tradycyjne pączki polskie

Tradycyjne pączki zrobione są z ciasta drożdżowego i usmażone na głębokim oleju. Mają ciemnobrązowy kolor, nadziewane są marmoladą. Najczęściej polewa się je lukrem lub posypuje cukrem pudrem.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Pączki berlińskie

Pączki berlińskie

Najbardziej zbliżonymi pączkami do tych tradycyjnych są pączki berlińskie. Ich cechą charakterystyczną jest przechodząca przez środek pączką jasna obręcz. Podobnie jak pączki tradycyjne - nadziewane są marmoladą i posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sufganijot

Sufganijot

Sufganijot to inaczej pączki izraelskie. Wypiekane są z okazji obchodów żydowskiego święta - Chanuki. Tak jak pączki polskie, sufganijot wytwarzane są z ciasta drożdżowego i smażone na oleju. Różnią się jednak sposobem nadziewania - marmolady nie wkłada się do środka, tylko od góry.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Lokma

Lokma

Lokma to malutkie drożdżowe pączki tureckie. Polewane są zalewą cukrową lub miodową z dodatkiem posiekanych orzechów i... cynamonu.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Donuty

Donuty

Donuty, czyli pączki amerykańskie, to drożdzowe pączki, które zamiast nadzienia mają dziurkę w środku. Zamiast marmolady czy kremu, polewane są czekoladą lub kolorowym lukrem. Często dekoruje się je różnego rodzaju posypkami.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Oponki

Oponki

Oponki to inaczej pączki angielskie. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków, nie są one wytwarzane z ciasta drożdżowego. Są to pączki przygotowywane z serków homogenizowanych i wysmażane na oleju bądź pieczone w piekarniku. Nie polewa się ich też czekoladą ani lukrem - najczęściej posypuje się cukrem lub cukrem pudrem.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Zeppole

Zeppole

Zeppole, czyli pączki włoskie, przygotowywane są z okazji Dnia Ojca i Dnia św. Józefa. Zeppole podobne są do polskich ptysiów. Podawane są z kremem budyniowym, marmoladą i posypką z cukru pudru.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Bomboloni

Bomboloni

Włosi mają też drugi rodzaj pączków - bomboloni. Przypominają one pączki berlińskie, jednak cechą charakterystyczną bomboloni jest nadzienie waniliowo-budyniowe, które zawsze musi być widoczne na wierzchu!
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Oliebollen

Oliebollen

Oliebollen to pączki holenderskie. Serwowane są zazwyczaj w noc sylwestrową i Nowy Rok. Są to nieforemne kulki z ciasta drożdżowego nadziewane rodzynkami, żurawiną lub innymi dodatkami. Przypominają trochę polskie racuchy.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pączek wiedeński

Pączek wiedeński

Pączki wiedeńskie zamiast z ciasta drożdżowego, wyrabiane są z parzonego ciasta ptysiowego. Smaży się je na głębokim oleju. Polewane są duża ilością lukru.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Mini pączki

Mini pączki

Małe pączuszki mogą być świetną alternatywą dla dużych tradycyjnych pączków. Robione są w ten sam sposób, jednak ze względu na swoją wielkość pozbawione są nadzienia.
Źródło: Getty images
Rozwiń
Powrót
Tradycyjne pączki polskie
Pączki berlińskie
Sufganijot
Lokma
Donuty
Oponki
Zeppole
Bomboloni
Oliebollen
Pączek wiedeński
Mini pączki
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email