Przetwory z malin - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Przetwory z malin

Przetwory z malin

Maliny są pyszne i do tego bardzo zdrowe. Są jednak owocami sezonowymi, dlatego, aby móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem i właściwościami zdrowotnymi, warto przygotować przetwory z tych owoców.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Konfitury z malin

Konfitury z malin

Aby przygotować konfitury z malin wystarczy 1 kg owoców. Na początku należy przygotować syrop cukrowy: trzeba zagotować 400 ml wody z dodatkiem 250 g cukru aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałego syropu należy stopniowo dodawać owoce, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 40 minutach można wyłączyć palnik i pozostawić maliny do wystygnięcia. W celu odparowania nadmiaru wody owoce można drugi raz zagotować, a następnie przelać do wyparzonych wcześniej słoików.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Syrop z malin

Syrop z malin

Maliny mają wiele witaminy C, dlatego warto wykonać z nich leczniczy syrop. Najlepiej robić go w proporcjach: 1 szklanka cukru na 0,5 kg owoców. Maliny należy włożyć do garnka, zasypać cukrem i poczekać aż owoce puszczą sok. Następnie całość należy zagotować i gotować ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, syrop można odcedzić, by pozbyć się grudek. Aby zachować go na dłużej, syrop można zapasteryzować.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Nalewka z malin

Nalewka z malin

Nalewka z malin jest nie tylko lecznicza, lecz także charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem. Aby ją zrobić, należy 2 kg malin delikatnie oczyścić i włożyć do dużego słoja. Następnie zasypać 1 kg cukru i zalać 1 l spirytusu i odstawić na ok. 6 tygodni. Po upływie tego czasu powstałą nalewkę trzeba przecedzić przez gazę, by oddzielić miąższ, a następnie przelać do butelek.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sok z malin

Sok z malin

Sok z malin to jeden z najprostszych sposobów na przetworzenie tych owoców. Maliny wystarczy wycisnąć w sokowirówce i dodać odrobinę cukru do smaku. Aby sok zachować na dłużej, można go zapasteryzować poprzez gotowanie go w słoikach w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Maliny
Maliny
Maliny
Maliny
Maliny
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email