Powrót do artykułu
Maliny
Fot.: Getty Images
Maliny
Fot.: Getty Images
Maliny
Fot.: Getty Images
Maliny
Fot.: Getty Images
Maliny
Fot.: Getty Images
Zobacz następną galerię
6 chorób paznokci, o których możesz nie wiedzieć
6 chorób paznokci, o których możesz nie wiedzieć

6 chorób paznokci, o których możesz nie wiedzieć

Przetwory z malin

Przetwory z malin

Maliny są pyszne i do tego bardzo zdrowe. Są jednak owocami sezonowymi, dlatego, aby móc cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem i właściwościami zdrowotnymi, warto przygotować przetwory z tych owoców.

Konfitury z malin

Aby przygotować konfitury z malin wystarczy 1 kg owoców. Na początku należy przygotować syrop cukrowy: trzeba zagotować 400 ml wody z dodatkiem 250 g cukru aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do powstałego syropu należy stopniowo dodawać owoce, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 40 minutach można wyłączyć palnik i pozostawić maliny do wystygnięcia. W celu odparowania nadmiaru wody owoce można drugi raz zagotować, a następnie przelać do wyparzonych wcześniej słoików.

Syrop z malin

Maliny mają wiele witaminy C, dlatego warto wykonać z nich leczniczy syrop. Najlepiej robić go w proporcjach: 1 szklanka cukru na 0,5 kg owoców. Maliny należy włożyć do garnka, zasypać cukrem i poczekać aż owoce puszczą sok. Następnie całość należy zagotować i gotować ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, syrop można odcedzić, by pozbyć się grudek. Aby zachować go na dłużej, syrop można zapasteryzować.

Nalewka z malin

Nalewka z malin jest nie tylko lecznicza, lecz także charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem. Aby ją zrobić, należy 2 kg malin delikatnie oczyścić i włożyć do dużego słoja. Następnie zasypać 1 kg cukru i zalać 1 l spirytusu i odstawić na ok. 6 tygodni. Po upływie tego czasu powstałą nalewkę trzeba przecedzić przez gazę, by oddzielić miąższ, a następnie przelać do butelek.

Sok z malin

Sok z malin to jeden z najprostszych sposobów na przetworzenie tych owoców. Maliny wystarczy wycisnąć w sokowirówce i dodać odrobinę cukru do smaku. Aby sok zachować na dłużej, można go zapasteryzować poprzez gotowanie go w słoikach w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Weronika Rumińska
email