Przepisy na zdrowe przekąski z masłem orzechowym
6 przepisów na zdrowe, dodające energii przekąski z masłem orzechowym.
Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego
Składniki:
¼ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
1 banan
1 łyżka soku z cytryny
kilka dowolnych orzechów
Sos z masła orzechowego:
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsyp do garnka, dokładnie wypłucz pod wodą. Wylej wodę, wlej mleko, wymieszaj i zagotuj pod przykryciem delikatnie mieszając. Banana obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszaj w miseczce. Ugotowaną kaszę jaglaną wyłóż do miseczki, dodaj banana, polej sosem z masła orzechowego i posyp posiekanymi orzechami.
foto: thinkstockphotos.com
Frytki z marchewki z masłem orzechowym
Składniki:
1 kg marchewki
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka miodu
1 i ½ łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki, imbiru, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Obierz marchew i pokrój wzdłuż na 4 części. Dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj przyprawy z masłem orzechowym, miodem i olejem, a następnie dokładnie obtocz marchewkę w mieszance. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut. Po 30 minutach przemieszaj marchewkę.
foto: thinkstockphotos.com
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia
Składniki:
¼ szklanki mleka krowiego lub roślinnego
¼ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki miodu (albo ksylitolu/stewii)
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
¼ szklanki masła orzechowego
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
2 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Do rondelka wlej mleko, dodaj olej kokosowy, miód (lub stewię/ksylitol) oraz kakao. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż doprowadzisz do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez minutę. Odstaw z ognia, dodaj płatki owsiane, masło orzechowe, cynamon i wymieszaj. Nakładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczaj i formuj kształtne okręgi. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę do zastygnięcia.
foto: thinkstockphotos.com
Lody bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
2 banany
1 łyżka masła orzechowego
Przygotowanie:
Obierz banany ze skórki i zamroź. 20 minut przed wykonaniem lodów wyjmij je z lodówki. Przełóż banany do pojemnika, dodaj masło orzechowe i zblenduj na gładką masę.
foto: thinkstockphotos.com
Jaglane muffinki z masłem orzechowym
Składniki:
220 g ugotowanej kaszy jaglanej
¾ szklanki musu jabłkowego
100 g mleka kokosowego
4 łyżki miodu
2 szklanki płatków owsianych
150 g masła orzechowego
45 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mus jabłkowy, mleko, syrop i masło orzechowe zblenduj na jednolitą masę. Dodaj kaszę, płatki i wiórki kokosowe. Całość ugnieć, tak aby wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Masę przełóż do foremek, uprzednio lekko smarując je olejem kokosowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut.
foto: thinkstockphotos.com
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...