Powrót do artykułu
Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego
Fot.: thinkstockphotos.com
Frytki z marchewki z masłem orzechowym
Fot.: thinkstockphotos.com
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia
Fot.: thinkstockphotos.com
Lody bananowe z masłem orzechowym
Fot.: thinkstockphotos.com
Jaglane muffinki z masłem orzechowym
Fot.: thinkstockphotos.com
Zobacz następną galerię
Kosmetyki azjatyckie do makijażu i pielęgnacji skóry [GALERIA PRODUKTÓW]
Kosmetyki azjatyckie do makijażu i pielęgnacji sk…

Kosmetyki azjatyckie do makijażu i pielęgnacji skóry [GALERIA PRODUKTÓW]

Przepisy na zdrowe przekąski z masłem orzechowym

6 przepisów na zdrowe, dodające energii przekąski z masłem orzechowym.

Jaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego

Składniki: ¼ szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego 1 banan 1 łyżka soku z cytryny kilka dowolnych orzechów   Sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp do garnka, dokładnie wypłucz pod wodą. Wylej wodę, wlej mleko, wymieszaj i zagotuj pod przykryciem delikatnie mieszając. Banana obierz ze skórki, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszaj w miseczce. Ugotowaną kaszę jaglaną wyłóż do miseczki, dodaj banana, polej sosem z masła orzechowego i posyp posiekanymi orzechami.

Frytki z marchewki z masłem orzechowym

Składniki: 1 kg marchewki 1  łyżka masła orzechowego 1 łyżka miodu 1 i ½ łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego po 1/3 łyżeczki: ostrej papryki, imbiru, cynamonu, kurkumy, kminu rzymskiego szczypta soli i pieprzu   Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Obierz marchew i pokrój wzdłuż na 4 części. Dopraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj przyprawy z masłem orzechowym, miodem i olejem, a następnie dokładnie obtocz marchewkę w mieszance. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 45 minut. Po 30 minutach przemieszaj marchewkę.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym bez pieczenia

Składniki: ¼ szklanki mleka krowiego lub roślinnego ¼ szklanki oleju kokosowego ½ szklanki miodu (albo ksylitolu/stewii) 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao ¼ szklanki masła orzechowego 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych 2 szczypty cynamonu   Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, dodaj olej kokosowy, miód (lub stewię/ksylitol) oraz kakao. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż doprowadzisz do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez minutę. Odstaw z ognia, dodaj płatki owsiane, masło orzechowe, cynamon i wymieszaj. Nakładaj po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczaj i formuj kształtne okręgi. Odstaw w chłodne miejsce na około godzinę do zastygnięcia.

Lody bananowe z masłem orzechowym

Składniki: 2 banany 1 łyżka masła orzechowego   Przygotowanie: Obierz banany ze skórki i zamroź. 20 minut przed wykonaniem lodów wyjmij je z lodówki. Przełóż banany do pojemnika, dodaj masło orzechowe i zblenduj na gładką masę.

Jaglane muffinki z masłem orzechowym

Składniki: 220 g ugotowanej kaszy jaglanej ¾ szklanki musu jabłkowego 100 g mleka kokosowego 4 łyżki miodu 2 szklanki płatków owsianych 150 g masła orzechowego 45 g wiórków kokosowych   Przygotowanie: Mus jabłkowy, mleko, syrop i masło orzechowe zblenduj na jednolitą masę. Dodaj kaszę, płatki i wiórki kokosowe. Całość ugnieć, tak aby wszystkie składniki się ze sobą wymieszały. Masę przełóż do foremek, uprzednio lekko smarując je olejem kokosowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-30 minut.

email