Produkty roślinne bogate w białko - PoradnikZdrowie.pl
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
zdrowie, uroda, odchudzanie, ciąża
  • Aktualności
  • Zdrowie
    • Alergie
    • Anatomia
    • Badania
    • Badania w ciąży
    • Biegunka
    • Borelioza
    • Choroby genetyczne
    • Choroby kobiece
    • Choroby męskie
    • Choroby oczu i zaburzenia wzroku
    • Choroby od A do Z
    • Choroby pasożytnicze
    • Choroby zakaźne
    • COVID-19
    • Cukrzyca
    • Dermatologia
    • Gastrologia
    • Geriatria
    • Grypa i przeziębienie
    • Hormony
    • Kardiologia
    • Kręgosłup, kości, stawy
    • Laryngologia
    • Leki
    • Neurologia
    • Medycyna alternatywna
    • Niezbędnik pacjenta
    • Objawy
    • Onkologia
    • Opryszczka
    • Ospa
    • Otyłość
    • Patologia ciąży
    • Psychiatria
    • Testy
    • Stomatologia i ortodoncja
    • Układ oddechowy
    • Układ odpornościowy
    • Urologia i Nefrologia
    • Urazy, wypadki
    • WZW
    • Inne
  • Seks
    • Sztuka kochania
    • Antykoncepcja
    • Problemy z seksem
    • Choroby intymne
  • Ciąża i dziecko
    • Leczenie niepłodności
    • Przed ciążą
    • Kalendarz ciąży
    • Poród
    • Po porodzie
    • Przebieg ciąży
    • Zdrowie dziecka
  • Psychologia
    • Zdrowie psychiczne
    • Rozwój osobisty
    • Emocje
    • Relacje
    • Historie pacjentów
  • Kalkulatory
    • Kalkulator BMI
    • Kalkulator ciąży
    • Kalkulator dni płodnych
    • Kalkulator kalorii
    • Kalkulator idealnej wagi
    • Kalkulator miesiączkowy
    • Wirtualny alkomat
  • Uroda
    • Włosy
    • Twarz
    • Ciało
    • Dłonie i paznokcie
    • Stopy
    • Makijaż
    • Kosmetyki
    • Zabiegi kosmetyczne
  • Fit
    • Ćwiczenia
    • Diety i żywienie
    • Rekreacja
    • Treningi
  • Rynek Medyczny
  • Premium
    • Debaty
    • Magazyn
    • #OnkoHero
    • Gadaj Zdrów
    • Zdrowo Odpytani
    • #PodKontrolą
    • #MEDetektyw
    • #ŻyjęZ
    • Głowa do góry
  • Newsletter
  • TV
Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe

Bardzo bogatym źródłem białka roślinnego są płatki drożdżowe, które mają specyficzny, orzechowo-serowy smak i można je wykorzystywać np. do zagęszczania zup i sosów czy jako dodatek do past kanapkowych. W 100 g płatków jest 50 g białka roślinnego.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Nasiona roślin strączkowych

Nasiona roślin strączkowych

Soja, ciecierzyca, soczewica, bób, fasola czy groch to kolejne cenne źródło białka roślinnego. 100 g nasion zawiera średnio 10-34 g białka. Najwięcej białka roślinnego ma soja, najmniej zaś – czerwona fasola.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót do poziomów sprzed wybuchu wojny w Ukrainie nastąpi w II połowie 2024 r.

Powrót do poziomów sprzed wybuchu wojny w Ukrainie nastąpi w II połowie 2024 r.

Powrót do poziomów sprzed wybuchu wojny w Ukrainie nastąpi w II połowie 2024 r.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Kasze

Kasze

Kasze takie jak gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, pęczak, kuskus, komosa ryżowa, oraz amarantus to pożądany dodatek nie tylko do zup czy drugich dań. 100 g kaszy zawiera ok. 10 g białka, brakuje w nim jednak aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna czy tryptofan, których ludzki organizm nie umie sam wytwarzać. Z tego powodu w posiłkach najlepiej łączyć je z mlekiem lub mięsem.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Pestki dyni

Pestki dyni

100 g pestek z dyni zawiera nieco ponad 30 g białka, co czyni je jednym z najbogatszych w ten składnik produktów roślinnych. Można jeść je zarówno jako przekąskę, jak dodawać do sałatek czy wypiekanego w domu chleba.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Migdały

Migdały

W 100 g migdałów jest ok 22 g białka. Podobnie jak pestki z dyni migdały są znakomitą przekąską, gdyż prócz białka zawierają szereg cennych składników odżywczych, w tym potas i nienasycone kwasy tłuszczowe. Można je również dodawać do sałatek, deserów czy musli.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Warzywa

Warzywa

Z warzyw najbogatszym źródłem białka roślinnego są ziemniaki, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, szparagi, karczochy. Warto w szczególności sięgać po kiełki warzyw – skarbnicę składników odżywczych.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Masło orzechowe

Masło orzechowe

Dobrym źródłem lekkostrawnego białka roślinnego może być także masło orzechowe – w 100 g masła jest niemal 25 g białka. Warto jednak robić je w domu lub wybierać takie, które nie ma w składzie cukru, polepszaczy smaku ani oleju palmowego.
Autor: GettyImages
Rozwiń
Powrót
Płatki drożdżowe
Nasiona roślin strączkowych
Powrót do poziomów sprzed wybuchu wojny w Ukrainie nastąpi w II połowie 2024 r.
Kasze
Pestki dyni
Migdały
Warzywa
Masło orzechowe
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email