Jogurt grecki to skarbnica białka, a przy tym jest niskokaloryczny. Dodaj do niego granolę lub płatki owsiane, a otrzymasz zastrzyk energii na cały poranek. Składniki: - 100 g jogurtu greckiego - 3 łyżki gotowej granoli lub płatków owsianych (wcześniej ugotowanych bądź zalanych na noc) - łyżka ulubionych posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowca, migdałów) - kilka truskawek, borówek, malin - łyżeczka płynnego miodu Wystarczy, że przełożysz jogurt do miski, dodasz do niego płatki owsiane lub granolę, orzechy, owoce i polejesz całość nitkami płynnego miodu.
Fritatta to bardzo proste, a jednocześnie sycące danie, a jajka to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego białka. Składniki: - 4 duże jajka, - 2 małe pomidory, - 80 g sera mozzarella light, - 3 łyżki mleka, - pół ząbka czosnku, - łyżka octu balsamicznego, - świeża bazylia, - sól, pieprz. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w grubsze plastry, posyp solą, pieprzem i skrop octem balsamicznym. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wbij do żaroodpornego naczynia, roztrzep widelcem. Dodaj mleko, ser, kilka poszarpanych listków bazylii i czosnek przeciśnięty przez praskę – wymieszaj. Do masy jajecznej włóż pomidory i posyp po wierzchu jeszcze kilkoma listkami bazylii. Całość dopraw solą i pieprzem. Naczynie włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut aż jajka się zetną. Podany przepis zawiera 2 porcje po 300 kcal.
Śniadanie z serem camembert i gruszką smakuje wykwintnie, a jednocześnie jest proste w przygotowaniu. Do przepisu koniecznie wykorzystaj pełnoziarniste pieczywo – źródło błonnika i węglowodanów złożonych. Składniki: - bułka pełnoziarnista, - 2 plasterki sera camembert, - pół gruszki pokrojonej w plasterki. Bułkę przekrój na pół i podpiecz w tosterze lub w piekarniku. Połóż na każdej połówce plasterek sera camembert i plasterki gruszki. Zapiekaj 1-2 minuty aż ser się roztopi.
To ciekawsza wersja tradycyjnej owsianki. Dodatek czekolady wzbogaca posiłek o dawkę korzystnych dla serca polifenoli, a suszona żurawina dostarcza błonnika i witamin A, C oraz B. Składniki: - 40 g płatków owsianych błyskawicznych, - łyżeczka masła orzechowego, - kostka gorzkiej czekolady, - kilka suszonych żurawin. Zalej płatki owsiane odpowiednią ilością gorącej wody, a następnie wymieszaj je z łyżką masła orzechowego. Kostkę gorzkiej czekolady pokrój na małe kawałeczki i posyp nimi owsiankę. Na koniec dodaj suszoną żurawinę.
Tak przygotowane śniadanie to dobra alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy z patelni. Muffiny, których nie zdążysz zjeść możesz zamrozić i w razie potrzeby odgrzać w kuchence mikrofalowej. Przepis na 2 porcje. Składniki: - 6 jajek, - 6 białek jajek, - 5 łyżek ricotty light, - 4 szklanki szpinaku, - 2 łyżeczki oliwy z oliwek, - kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego, - kremowy serek śmietankowy. Szpinak podduś na 2 łyżeczkach oliwy, aby stracił objętość, następnie odłóż żeby ostygł. Zmieszaj 6 jajek z 6 białkami i 5 łyżkami riccotty, dodaj szpinak. Rozlej masę do 12 foremek na muffiny i piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Serwuj 2 kisze na porcję z kromką pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego łyżką kremowego serka.
Tuńczyk zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Do pasty z tuńczyka dobrze pasuje chleb graham wypiekany z grubo mielonej mąki, który dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości błonnika. Składniki: - 2 kromki chleba graham, - 30 g tuńczyka w sosie własnym, - łyżeczka majonezu (najlepiej domowego), - łyżeczka serka śmietankowego, - pół ogórka konserwowego, - kawałek papryki (ok. 20 g), - czosnek (wg uznania), - sól, pieprz, - kilka plasterków pomidora i zielonego ogórka. Tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz. Połącz w misce z serkiem śmietankowym, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkiem i papryką. Pastę dopraw do smaku rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj w formie kanapki z pieczywem graham, świeżym ogórkiem i plastrami pomidora.