Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Watróbka

Watróbka

Smażone wątróbki wieprzowe z cebulką i jabłkiem. 100 g wątróbki pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A, a w witaminę B12 w ponad 1000%.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Flaczki

Flaczki

To tradycyjna polska zupa mięsna. Przygotowuje się ją na bulionie. Jej nazwa pochodzi od jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski fragnmentów żołądków wołowych lub wieprzowych.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Móżdżek wieprzowy z jajkiem

Móżdżek wieprzowy z jajkiem

Móżdżek ma lekko słodkawy smak. Przed smażeniem trzeba namoczyć go w wodzie z octem, następnie zagotować i obrać z błon po ostudzeniu. Potem smażymy go z cebulką, a na koniec wbijamy jajka. Miłośnikom tego typu potraw dobrze będzie smakował na grzankach z natką pietruszki.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Serca drobiowe

Serca drobiowe

Gulasz z serc drobiowych z sosem śmietanowym. Dobrze smakuje z kluskami, ziemniakami czy kaszą. Apetyczna alternatywa dla zwykłego gulaszu wieprzowego.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Cynaderki w maderze

Cynaderki w maderze

Cynaderki, czyli nerki cielęce, najczęściej spożywane są we Francji. Duszone z szalotką i z winem maderą to typowy paryski smakołyk. Nerki dostarczają duże ilości wysokowartościowego białka. Podczas przyrządzania wymagają starannej obróbki wstępnej i dłuższego gotowania, ponieważ struktura ich tkanek jest dosyć zbita.
Autor: Getty Images
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Flaki po rzymsku

Flaki po rzymsku

Nie tylko tylko w Polsce mamy zupę z podrobów. Trippa alla romana to tradycyjna zupa rzymska z jelit wołowych z pomidorami i czerwonym winem. Jest bardziej warzywna niż polskie flaki. W tradycyjnych kuchniach narodowych jest jeszcze wiele innych znanych dań z podrobów, jak np. szkockie haggis z podrobów owczych czy foie gras ze stłuszczonych gęsich wątróbek
Autor: Getty Images
Rozwiń
Powrót
Watróbka
Flaczki
Móżdżek wieprzowy z jajkiem
Serca drobiowe
Cynaderki w maderze
Flaki po rzymsku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email