Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja , inaczej smoczy owoc lub truskawkowa gruszka, to egzotyczny owoc niektórych gatunków kaktusa.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie owoc ten jest uprawiany głównie w krajach azjatyckich.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Po przekrojeniu owocu na pół, ukaże się biały miąższ, gęsto usiany drobnymi, czarnymi pesteczkami, który można wydobywać za pomocą łyżeczki. Ma on smak przypominający mieszankę kiwi i melona - jest słodki, ale dla niektórych zbyt mdły.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Pitaję najlepiej jeść jak kiwi, czyli wydobywając miąższ za pomocą łyżeczki.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja to orzeźwiający owoc, który sprawdzi się jako składnik lodów, chłodzonych tortów, kremów, koktajli czy musów. Schłodzenie owocu wzmacnia jego egzotyczny smak. Smoczy owoc można dodawać także do sałatek. Bardzo dobrze smakuje także sok z pitai.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pitaja (smoczy owoc)

Pitaja (smoczy owoc)

Rodziną smoczego owocu jest pitaja z Kostaryki - owoc o czerwonej skórce i takim samym miąższu - oraz żółta pitaja, której skórka jest żółta, a miąższ biały.
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne
Rozwiń
Powrót
Pitaja (smoczy owoc)
Pitaja (smoczy owoc)
Pitaja (smoczy owoc)
Pitaja (smoczy owoc)
Pitaja (smoczy owoc)
Pitaja (smoczy owoc)
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email